Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську спробують зупинити війну на Донбасі


Мінськ – Від зустрічі Петра Порошенка і Володимира Путіна за участю представників ЄС, лідерів Білорусі та Казахстану не варто чекати бодай якихось результатів. Таким чином білоруські та російські експерти оцінюють шанси на успіх цієї зустрічі, яка відбудеться 26 серпня у Мінську. З боку ЄС у ній візьмуть участь Верховний представник із зовнішніх справ Євросоюзу Катрін Аштон, комісар із енергетики Гюнтер Еттінгер і комісар із торгівлі Карл де Гухт. На порядку денному – спроба врегулювання збройного конфлікту на Донбасі та інших суперечок Москви та Києва.

Перемовини очікуються після обіду. Першим до Мінська прилетить президент України Петро Порошенко, об 11.15, останнім – із двогодинним запізненням – російський керівник Володимир Путін.

Саміт відбудеться у новозбудованому Палаці незалежності, помпезній резиденції Олександра Лукашенка у центрі Мінська. Висвітлювати саміт акредитувалося понад 300 іноземних журналістів.

Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

Речник президента Росії Дмитро Пєсков напередодні заявив, що у Мінську можлива зустріч Володимира Путіна та Петра Порошенка сам-на-сам. Він зауважив, що буде обговорюватися українська криза, гуманітарна допомога, потоки біженців і двосторонні відносини Москви та Києва у зв'язку з підписанням Угоди про асоціацію України та ЄС.

Президент України Петро Порошенко заявляв, що їде до Мінська домовлятися про мир, бо «весь світ вже втомився від війни». При цьому Порошенко уточнив, що закликатиме Росію вивести своїх бойовиків зі Східної України.

Катрін Аштон
Катрін Аштон

Верховний представник ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Катрін Аштон днями підкреслила, що переговори в Мінську – «це можливість, яку не можна упустити».

У той же час експерти вважають, що прориву в Мінську чекати не варто.

Євросоюз в особі Катрін Аштон – це тільки посередник. Ну, і два статисти – Назарбаєв і Лукашенко
Володимир Мацкевич

«Ніякого оптимізму на цей рахунок у мене немає. З боку України є тільки один вихід – швидше і успішно закінчити антитерористичну операцію, очистить Україну від цих збройних формувань. З боку Росії взагалі немає ніяких пропозицій і ніякого гарного виходу. Євросоюз в особі Катрін Аштон – це тільки посередник. Ну, і два статисти – Назарбаєв і Лукашенко», – ситуацію аналізує мінський політолог Володимир Мацкевич.

Олексій Гарань
Олексій Гарань

Український політолог Олексій Гарань теж не чекає радикальних рішень. «У кращому випадку зустріч може стати початком реального переговорного процесу. В гіршому – не дасть абсолютно ніяких результатів. Володимир Путін буде використовувати факт зустрічі як камуфляж – мовляв, я ж намагаюся домовлятися. Але російський президент вже зараз дуже сильно програє іміджево, бо Україна показує свою готовність до переговорів, до миролюбства, і всьому світу зрозуміло, хто є агресором».

«Путін абсолютно очевидно взяв курс на знищення України»

Станіслав Бєлковський
Станіслав Бєлковський

Російський політолог Станіслав Бєлковський зауважує, що у Путіна є концептуальні розбіжності не лише з президентом Порошенком, але і з Євросоюзом та США, які не погоджуються з його бажанням вирішувати майбутнє України.

«Путін абсолютно очевидно взяв курс на знищення України, як шляхом ескалації військового конфлікту і все більшої підтримки сепаратистів в Донецькій і Луганській регіонах, так і шляхом створення Україні додаткових економічних труднощів. Він вважає, що сукупні проблеми, з якими зіткнеться Україна до зими або до весни, так чи інакше змусять Київ піти на переговори на путінських умовах. Хоча ці переговори будуть вестися не напряму з Петром Порошенко, а, в розумінні Путіна, з західними лідерами, які повинні дати певні гарантії за Київ», – зазначив Станіслав Бєлковський.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG