Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада заслухала силовиків, жодної відставки


Київ – У четвер на закритому засіданні Верховної Ради народні депутати заслухали представників силових структур і заприсяглися провести власне розслідування подій під Іловайськом. Гучних відставок у лавах силовиків, як і розгляду питання про запровадження воєнного стану, так і не трапилося. Депутати повідомили, що президент Петро Порошенко сподівається найближчими днями закласти передумови для мирного врегулювання конфлікту на Сході. Тому президент попросив народних обранців почекати з якимись суворими рішеннями.

На закрите засідання Верховної Ради журналістам потрапити не можна, але самі народні обранці пишуть з нього пости в соціальних мережах. Його так само відвідують депутати, яких неодноразово публічно звинувачували у підтримці проросійських сепаратистів, як-от регіонал Олександр Єфремов. На думку лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока, все це нівелює секретність засідання.

Андрій Сенченко
Андрій Сенченко

За підсумками закритого засідання парламенту, народний депутат від «Батьківщини» Андрій Сенченко очолить тимчасову слідчу комісія Верховної Ради з розслідування подій під Іловайськом Донецької області. Він же повідомив журналістам, що парламент не розглядав питання звільнення з посади міністра оборони Валерія Гелетея, оскільки президент не вніс відповідного подання. Сам міністр у Верховній Раді не з’явився. Він разом із президентом Петром Порошенком попрямував на саміт НАТО, що триває в Уельсі 4-5 вересня. Гелетей послав замість себе свого заступника.

Про воєнний стан лише говорили, рішень не ухвалювали – Сенченко

Депутати лише дискутували з приводу доцільності запровадження воєнного стану, проте на голосування питання не винесли. Андрій Сенченко пояснив причини цього.

«Був підготовлений проект постанови про воєнний стан. Але спікер парламенту Олександр Турчинов сказав, що в президента України є впевненість, не знаю, на чому вона ґрунтується, що в найближчі дні може бути якесь мирне вирішення конфлікту, і щоб не усунути передумов для такого вирішення, постанова не голосувалася», – заявив Андрій Сенченко.

Він, однак, зауважив, що якщо ці сподівання не справдяться, то парламент збиратиметься на позачергове засідання для ухвалення відповідних рішень.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко не виключає, що у п’ятницю, 5 вересня, між сторонами протистояння на Донбасі може бути оголошений режим припинення вогню. Про це глава держави заявив у рамках саміту НАТО в Уельсі.

«Завтра (5 вересня – ред.) о 14:00, якщо це буде підтверджено, якщо зустріч (контактної групи у Мінську – ред.) відбудеться, я звернуся і дам доручення керівництву Генерального штабу про двостороннє припинення вогню, і ми сподіваємося, що імплементацію мирного плану буде розпочато завтра», – сказав Порошенко.

Силовики не сказали нічого нового й не дали задовільних відповідей – депутати

Андрій Сенченко критично відгукнувся про виступи й звіти керівників українських силовиків на цьому закритому засіданні парламенту.

«З усіх тих представників силових структур, які виступили у Верховній Раді, як мені здалося, задовільними були відповіді лише Павлова, керівника військової розвідки, який доволі чітко змалював усю цю ситуацію», – зауважив народний депутат.

Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок теж критикував силовиків, зазначивши, що не почув від них нічого нового, хоча ті запевнили його, що критику на свою адресу почули.

«Всі визнавали, що плани Путіна є очевидними. Вони хочуть зробити сухопутний коридор до Маріуполя, пізніше – до Криму. Напевно, на тому не зупиняться й будуть іти до молдавсько-придністровського кордону. Нам це і так відомо. Ми їх запитали: «Ви готові оборонятися? – «Так, готові». Вони нам розповідали, що стягують туди багато техніки. Ще ми запитали, чому не розконсервовуються склади зброї в Артемівському районі, які можуть зараз потрапити до рук ворога?» – розповів лідер ВО «Свобода».

Силовики створять єдиний реєстр загиблих – Ірина Геращенко

Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Депутат УДАРу, уповноважена президента України з питань мирного врегулювання ситуації на сході України Ірина Геращенко відзначила, що з-поміж нагальних проблем, що вирішувалися, – брак зброї і створення єдиного реєстру загиблих та полонених на Сході України.

«Сьогодні наша армія виявилася незабезпечена необхідними зброєю та обладнанням. Це є дуже важливі питання, які сьогодні прозвучали у Верховній Раді. Так само дуже важливо, що силові структури об’єднали зусилля, аби створити єдиний реєстр загиблих у зоні АТО і тих, хто потрапив у полон. Я, як уповноважена, щодня отримую сотні дзвінків від матерів, родичів військових, батьки просто не знають, де знаходяться їхні діти», – розповіла Ірина Геращенко.

Депутат додала, що й на засіданні Верховної Ради знайшлися народні обранці, які виступали за залучення угруповань «ЛНР» та «ДНР», що визнані в Україні терористичними, до переговорів щодо врегулювання конфлікту.

Ірина Геращенко наголосила, що з-поміж нагальних завдань парламенту на найближчий час – ухвалення закону про тимчасово переміщених осіб, який захищатиме права українських переселенців із зони конфлікту.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG