Доступність посилання

ТОП новини

Шотландія наближається до референдуму про незалежність


Шотландія здійснює останні приготування до референдуму про незалежність від Великої Британії, що має відбутися вже в четвер. За опитуваннями, сили прихильників і супротивників доволі близькі. Але в будь-якому разі йдеться про волевиявлення, на яке погодився Лондон і пообіцяв визнати його результати.

Така можливість буває раз у житті, заохочує прихильників лідер руху за незалежність Шотландії, її перший міністр (голова регіонального уряду) Алекс Салмонд. Не розривайте родину на шматки, закликає прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон.

Референдум уже на носі, а сили сторін майже рівні. За останніми оприлюдненими опитуваннями, супротивників незалежності було наприкінці минулого тижня ще трохи більше, ніж прихильників – та «незалежники», для яких іще місяць тому референдум видавався наперед програним, за цей час різко набрали на силі і впритул наблизилися до «союзівців».

Ми маємо шанс отримати не незалежність від Лондона, а незалежність для нас самих
Стюарт Фордайс

30-річний активіст-доброволець Стюарт Фордайс, який закликає голосувати «за», переконаний: «У Шотландії ми маємо шанс отримати не незалежність від Лондона, а незалежність для нас самих, щоб ми вирішували, як керувати країною, які наші цінності».

Це дуже небезпечна концепція – націоналізм. Не думаю, що вона породжує єдність чи здоровий глузд, вона просто морочить людям голови
Меріанн Стюарт

Ті ж, хто агітує голосувати «проти», кажуть, що не розуміють, навіщо розривати союз, який колишній британський прем’єр Джон Мейджор назвав «найуспішнішим союзом в історії». 68-річна Меріанн Стюарт має таку думку: «Я вважаю, це дуже небезпечна концепція – націоналізм. Не думаю, що вона породжує єдність чи здоровий глузд, вона просто морочить людям голови. Цей союз працював досить добре для Шотландії».

Шотландія до 1707 року була незалежною державою, доки не уклала союзний договір із Англією – так виникла Велика Британія. Тепер знову постало питання, винесене на референдум, – «Чи має Шотландія стати незалежною країною?».

Лондон проти, але згоден

На відміну від низки інших незалежницьких рухів, шотландський іде доволі впорядковано вже тривалий час. Іще 1979 року там провели референдум про передачу регіонові ширших повноважень – тоді він був невдалим для ініціаторів через низьку явку. Наступний, майже через 20 років, призвів до такої передачі, і 1999 року було створено регіональний парламент Шотландії. І зараз, попри негативне ставлення Лондона, референдум відбувається з його згоди.

Уже продумані й перші наступні кроки: в разі підтримки незалежності вона настане для Шотландії через півтора року переговорів про подробиці «розлучення». Визначена й дата: 24 березня 2016 року. Цей день символічний: 24 березня 1603 року між Шотландією й Англією виник інший союз – «союз корон»: тоді шотландський король Яків VI став одночасно англійським королем Яковом I.

Держави лишилися тоді ще окремими, і в нинішньому референдумі про скасування того «союзу корон» не йдеться. Таким чином, і в разі незалежності Шотландії головою держави в ній залишиться британський монарх – нині це королева Єлизавета II.

Що далі після референдуму

Серед моментів, про які доведеться домовлятися, – питання грошової одиниці. Активісти шотландської незалежності переконані, що можна буде узгодити спільне використання британського фунта – наприклад, уклавши валютний союз. Супротивники відкидають таку можливість.

Інші перспективи ясніші: незалежній Шотландії доведеться наново здобувати членство в Європейському союзі і в НАТО. «Незалежники» кажуть, що принаймні з першим не буде ніяких технічних проблем: адже все законодавство і всі норми, необхідні для членства в Євросоюзі, в Шотландії вже діють. Але критики зауважують, що проти прийняття Шотландії майже напевне проголосують країни ЄС, які мають власні проблеми з сепаратизмом – такі, як Іспанія чи Бельгія.

Прихильники незалежності також заявляють, що хочуть залишити Шотландію в НАТО, тільки що вивівши з її території британські ядерні ракети. Але й тут буде потрібне одноголосне рішення всіх країн-членів, і тих же Іспанії з Бельгією.

А якщо результатом референдуму буде відповідь «ні», на Шотландію напевне чекає дальше помітне розширення повноважень у складі Великої Британії. Їх уже пообіцяли три провідні британські партії, які виступають проти шотландської незалежності. Серед них, зокрема, мають бути нові права шотландського парламенту в питаннях податків, соціального забезпечення й витрат.

Над матеріалом працювали Kathleen Moore та Сергій Драчук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG