Доступність посилання

ТОП новини

Родинні династії в політиці – це теж демократія – голова місії спостерігачів


Срджан Павличич
Срджан Павличич

Стежити за перебігом передвиборних перегонів, а також власне за волевиявленням українців 26 жовтня приїхали міжнародні спостерігачі. ENEMO (Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами) на чолі зі Срджаном Павличичем спостерігає вже за девятими виборами в Україні. За словами Павличича, цьогорічні парламентські перегони більш демократичні, аніж у 2012 році: менше тиску на опозиційних кандидатів та журналістів. Окрім того, голова міжнародної місії спостерігачів вважає, що Україна зробила крок у напрямку Європейського союзу, ухваливши кримінальну відповідальність за підкуп виборців. Із Срджаном Павличичем Радіо Свободапоспілкувалося щодо очікувань від цьогорічних парламентських виборів.

– Ми маємо 101 команду спостерігачів, які розпорошені по всій Україні. Окрім на,с тут працює ще кілька місій, зокрема, від ОБСЄ та канадського уряду, тож спостерігачів буде багато. Звісно, «одна голова добре, а дві – краще». Однак це не дуже добре, що міжнародна спільнота надсилає дуже багато спостерігачів – це сигналізує, що в державі щось іде не так. Втім, це все ж добре – мати на території когось нейтрального, хто зможе об’єктивно сказати, що відбувається насправді.

– До яких хитрощів зараз вдаються політики, щоб здобути якомога більше голосів виборців?

– Це вже наша дев’ята місія в Україні, тож спостерігачі досвідчені. Вони знають, як працювати саме на українських виборах. Дійсно, є багато випадків, коли політики вдаються до хитрощів, аби заробити більше голосів. Наприклад, вони дарують подарунки людям із вразливих верств населення: військовим, самотнім матерям, біднякам. Також передають комп’ютери у школи. Або пускають курсувати маршрутами безкоштовні автобуси, які прикрашені символікою партії або їхнім іменем. Крім того, вони інколи відкривають благодійні центри, називають їх своїм іменем, а потім роздають людям гроші або інші блага.

До яких хитрощів вдаються представники політичних партій?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00


– Україна прагне інтегруватись у Європу, тож наскільки такі політичні хитрощі у рамках передвиборної кампанії прийнятні в Європі?

Чудово, що в Україні почав діяти закон, що передбачає кримінальну відповідальність за такі речі

– Такі прийоми поширені скрізь, різниця просто в тому, чи в країні це заборонено та переслідується за законом, чи ні. І це чудово, що в Україні почав діяти закон, що передбачає кримінальну відповідальність за такі речі. Час покаже, як він діятиме. Вже добра новина полягає в тому, що закон ухвалили. Наступним кроком буде – слідкувати, аби цього закону дотримувались. А далі – щоб люди, які порушують правила, були покарані. Ухвалити цей закон було обіцянкою з боку України, тож вважаю, це крок у напрямку Європейського союзу.

– У нову Верховну Раду балотуються зараз не лише роками відомі політики, а і багато нових облич. Хочуть потрапити у парламент і сини, батьки, дружини народних обранців. Для прикладу: балотується Віктор Балога і два його брати. Як Ви оцінюєте такі родинні династії в політиці?

Політичні династії не дуже поширені в Європі. Якщо українці вважатимуть, що потрапляння в парламент цілих родинних династій – це погано, то вони просто покарають політиків на виборах

– Це не заборонено, якщо людина балотувалась, за неї проголосували і люди її обрали. Але чи це добре з моральної точки зору – це ще питання. Такі політичні династії не дуже поширені в Європі. А тут в Україні я знаю випадки, коли родичі навіть балотувались у протилежні за поглядами партії. І з їхньої точки зору – це хороша тактика. Адже якщо в Раду потрапить принаймні одна з партій – у виграші буде вся родина. І якщо українці вважатимуть, що потрапляння в парламент цілих родинних династій – це погано, то вони просто покарають політиків на виборах, не проголосувавши за них. Втім, для українців це може і не бути проблемою, наприклад, якщо політик завжди дотримується обіцянок – а може, і його родичі так само робитимуть?

Проблема, якщо ви, припустімо, мер і призначаєте своїх родичів на керівні посади. Втім, якщо ви родич політика і відповідаєте усім запитам суспільства і вас обирають – що ж, це демократія.

– Ви також спостерігали за парламентськими виборами в Україні у 2012 році. Тоді було багато нарікань на використання адміністративного ресурсу з боку провладних сил. Яка ситуація зараз?

Зараз немає тиску з боку провладних політиків на їхніх опонентів. Також нема тиску на журналістів, як це було раніше

– Так, ми можемо порівняти ці двоє виборів. Базуючись на спостереженнях, доступі до інформації та після спілкування з усіма зацікавленими сторонами у цих політичних перегонах, можна стверджувати, що ситуація в країні зараз значно краща. Зокрема, немає тиску з боку провладних політиків на їхніх опонентів. Також нема тиску на журналістів, як це було раніше. Але Україні ще є над чим працювати.

– Україна перебуває в стані неоголошеної війни, ви маєте доступ до зайнятих проросійськими бойовиками територій Донбасу?

Якщо спостерігачі хочуть їхати працювати на території поблизу АТО, для них розроблена спеціальна процедура

– Міжнародні спостерігачі мають доступ лише до тих території Донецької та Луганської області, які контролює українська влада. Потрапити на території, зайняті бойовиками, немає жодної можливості. Якщо спостерігачі хочуть їхати працювати на території поблизу АТО, для них розроблена спеціальна процедура, щоб певним чином мати гарантії безпеки. Вони мають зателефонувати, домовитись попередньо, що вони працюватимуть саме в тому регіоні. Але ніхто не може гарантувати їм безпеку, просто зателефонувавши кудись і домовившись. Таких гарантій немає. Трапляється, що міжнародних спостерігачів супроводжують українські правоохоронці, але це відбувається не щоразу.

– Беручи до уваги те, як відбуваються передвиборчі перегони, на Вашу думку, це буде демократичне волевиявлення українців?

Дуже добре, що ухвалили кримінальну відповідальність за незаконну агітацію

– Це покажуть наступні кілька днів. Проте наголошую: дуже добре, що ухвалили кримінальну відповідальність за незаконну агітацію. Побачимо, як це вплине на останні дні перед виборами. Прогнозувати щось наперед – невдячна справа, але ми сподіваємось, що все пройде добре у неділю, що не буде порушень закону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG