Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборна мімікрія: історія 223-го округу


Київ – Особливістю цьогорічної парламентської передвиборчої кампанії стало маскування кандидатів, констатують спостерігачі. Здебільшого цим грішать на мажоритарних округах самовисуванці, які під виглядом представника тієї чи іншої партії прагнуть виграти голоси виборців. Так, і 223-й виборчий округ у Києві увесь обвішаний червоно-білою політичною рекламою чимало кандидатів-самовисуванців розповсюджують агітацію, яка за дизайном дуже нагадує рекламу Блоку Петра Порошенка. З яких причин та з якими мотивами кандидати в народні депутати копіюють стиль пропрезидентського блоку та як до цього ставляться в партії президента дізнавалося Радіо Свобода.

Гасло з реклами Блоку Порошенка «Час єднатися» – білим текстом на червоній смузі – надруковане на агітаційних матеріалах кандидата в депутати Віктора Пилипишина в окрузі №223. Раніше прес-служба Блоку Петра Порошенка закликала кандидатів, яких офіційно цей блок не підтримує, не використовувати його символіку в агітації, а також підготувала позови проти таких кандидатів.

Радіо Свобода поцікавилося у Віктора Пилипишина, чому в його агітації використані елементи, які нагадують рекламу політичної сили президента.

Я б рекомендував юристам блоку почитати законодавство, тому що червоний чи білий колір зареєструвати не можна
Віктор Пилипишин

«По-перше, білий і червоний колір – це символіка не Петра Порошенка, а ще БЮТу. По-друге, у мене чітка позиція, що сьогоднішній курс президента і прем'єра треба підтримувати. Я вважаю, що повинна бути коаліція між майбутнім прем'єром Яценюком та нинішнім президентом», – повідомив Віктор Пилипишин Радіо Свобода. Також він зазначив, що про позови від Блоку Порошенка нічого не чув.

​«Я б рекомендував юристам блоку почитати законодавство, тому що червоний чи білий колір зареєструвати не можна. Але в мене ніде немає, що мене хтось підтримує – у мене достатньо свого рейтингу».

Червона смуга та білий текст є і в агітаційних матеріалах самовисуванця, керівника корпорації «Граніт» Віктора Видренка. Він переконує, що характерні кольори давно вже використовує його будівельна фірма.

«Кольори і символи, відображені в агітматеріалах, використовують у корпорації «Граніт» уже 23 роки. Тому ми вважаємо, що вони вже давно не є чиїмось особистим винаходом. Потрібно змагатися не кольоровою гамою, а програмами і реальними справами».

«Насправді змінилося одне прізвище: замість Януковича президентом став Порошенко»

Самовисуванець, президент холдингу Internet Invest Group Олександр Ольшанський раніше вже коментував дизайн своєї агітації та свій слоган «Разом з Президентом очистимо владу». Він пояснив, що революція відбулася, але не закінчилася, бо ніякої перемоги Майдан не здобув.

«Насправді змінилося одне прізвище: замість Януковича президентом став Порошенко. Я наведу аналогію: ми граємо партію в шашки, і одну шашку ми провели в дамки. Це ще не виграна партія, а лише одна шашка, вона сама зіграти не може. Якщо ми хочемо, щоб ця ставка зіграла, ми повинні підтягнути туди достатню кількість людей, щоб вони могли разом щось змінити». Кандидат зазначив, що на жодному його біг-борді немає прізвища Порошенко, бо президент – це посада, а не прізвище.

Я дивився на списки мажоритарників, списки партій – у кожній партії є порядні люди. Сподіваюся, що ці люди прийдуть у Раду й об'єднаються
Олександр Ольшанський

«Я дивився на списки мажоритарників, списки партій – у кожній партії є порядні люди. Сподіваюся, що ці люди прийдуть у Раду й об'єднаються, щоб підтримати навіть не президента, а певний курс. Ми повинні разом із ним піти туди, спробувати викорчувати тих, хто там засів, і спробувати змінити всю конструкцію», – додав він.

Ще один самовисуванець, редактор інтернет-видання «Спротив» Вадим Гладчук заявив, що зазначені кольори в його агітації присутні досить давно.

«У мене взагалі немає жодного гасла Петра Порошенка. У мене червоне на білому було, якщо подивитися передвиборчі матеріали ще, коли я балотувався до Київської міської ради. Тоді Порошенко був президентом чи віце-президентом компанії «Рошен» і навіть у народних депутатах не ходив», – переконував він у коментарі Радіо Свобода.

Наслідування дизайну Блоку Петра Порошенка – особливість не лише 223 виборчого округу. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували політичну рекламу кандидатів-самовисуванців, яка дублює дизайн, кольори, шрифт, гасла і назву блоку також на Волині, Дніпропетровщині, Хмельниччині, Сумщині, Вінниччині та Тернопільщині.

Дуже багато мажоритарних кандидатів зараз маскуються під Блок Петра Порошенка. Це проявляється в їхній рекламі
Ольга Коцюруба

Юрист Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба зазначила в ефірі Радіо Свобода, що така передвиборча мімікрія – особливість цьогорічної кампанії: «Виникла така маніпулятивна технологія, яку ми пов'язуємо з рейтингами. Дуже багато мажоритарних кандидатів зараз маскуються під Блок Петра Порошенка. Це проявляється в їхній рекламі, у тому, що оприлюднюють в засобах масової інформації листи, в яких вказано, нібито їх підтримує Порошенко. Це дуже поширено – не тільки Київ, а в більшості регіонів України зафіксована така технологія, яка виникла саме на цих виборах».

Виборчий округ №223 опинився в центрі уваги ЗМІ ще під час попередньої парламентської виборчої кампанії, коли тут за голоси виборців боролися той же Віктор Пилипишин та «свободівець» Юрій Левченко. Тоді громадські активісти зафіксували численні фальсифікації, зокрема оператор Радіо Свобода зняв винесення з територіальної виборчої комісії кількох скриньок із бюлетенями. Також тоді на цьому виборчкомі виявляли активність десятки молодиків спортивної зовнішності – так звані «тітушки». Два роки тому ЦВК зрештою визнала, що результати виборів на 223-му окрузі встановити неможливо.

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG