Доступність посилання

ТОП новини

На Донбасі зросла кількість хворих на туберкульоз і СНІД (світова преса)


Оголошення «дня тиші» на Донбасі – у центрі уваги західних мас-медіа. Світові ЗМІ також звертають увагу на загрозливу ситуацію із поширенням інфекційних захворювань на сході України. А німецька преса аналізує лист, підписаний 60 відомими німцями, із закликом не допустити нової війни у Європі та переглянути ставлення Заходу до Росії.

Видання Forbes пише, що криза в Україні дещо вщухла. Про це свідчить оголошення «дня тиші» на Донбасі та відновлення газопостачання з Росії. Разом з тим, журналісти наголошують, що наразі не можна говорити, що «мир уже в руках».

Forbes зазначає, що у виступі президент Росії Володимир Путін наголосив, що Росія хоче продовжувати співпрацю із Заходом. Також журналісти називають важливою зустріч Путіна та президента Франції Франсуа Олланда, оскільки раніше Олланд залишав це на міністра закордонних справ Лорана Фабіуса.

Forbes також пише, що ЄС продовжує тиснути на Київ щодо необхідності запровадження реформ, включно із наданням регіонам більших повноважень. Це, на думку Заходу, може заспокоїти ситуацію на сході України.

Для Росії стає дедалі важче заперечувати свою підтримку сепаратистів на Донбасі, але санкції Заходу та падіння цін на нафту завдали удару російській економіці, йдеться у статті. Деякі російські політики заявили, що Захід намагається усунути Путіна. Журналісти Forbes відзначають, що це може виглядати перебільшенням, але при цьому може відкрити двері до пошуку компромісу «без втрати обличчя».

Оголошення «дня тиші» на Донбасі, на думку автора статті, також є «цікавим символом». Попри те, що перемир’я на сході України порушувалося багато разів і наразі говорити про реальне припинення вогню зарано, але це є позитивним сигналом, зазначає Forbes.

У центрі уваги німецьких ЗМІ опинилася ситуація із понад 60 відомими німцями, які підписали заклик не допустити нової війни у Європі й переглянути ставлення Заходу до Росії. Газета Die Welt опублікувала повний текст самого відкритого листа, а також надала слово історику і експерту зі Східної Європи, професору Карлу Шлегелю. Він вважає, що заклик відомих у Німеччині людей не «демонізувати» Росію «викликає почуття незручності і ставить факти з ніг на голову. У цьому заклику поряд із купою банальностей йдеться про дивовижні речі».

«У першому реченні мовиться, що «ніхто не хоче війни» – наче ніякої війни ще немає. Але вона є. Російські війська захопили Крим, за що їхній головнокомандувач уже нагородив їх завчасно заготовленими орденами», – пише Шлегель.

Автор статті вказує, що «російські військові, ігноруючи визнані міжнародним правом кордони, оперують на території України, їздять туди-сюди, дають інтерв’ю російським каналам і почуваються як удома». «Те, що автори відкритого листа називають «українським кризою», насправді є неоголошеної війною Росії проти України», – наголошує німецький професор. Однак сама Україна у зверненні згадується лише мимохідь, «наче йдеться про державу, історією якого німці мають право розпоряджатися», – зазначає Карл Шлегель.

Часопис Times звертає увагу, що інфекційні захворювання на Донбасі, за поширенням яких наразі ніхто не стежить, можуть стати причиною зростання бідності та переселення. Журналісти пишуть, що кількість випадків захворювань на гепатит, туберкульоз та СНІД різко зросла після того, як доставка медикаментів на Донбас ускладнилася через бойові дії. Times також наголошує, що з червня місяця медики на Донеччині та Луганщині не отримують зарплати.

При цьому, зазначають журналісти, пацієнти побоюються, що припинення українським урядом платежів на контрольовану бойовиками територію Східної України може спричинити смерть багатьох людей, які мають хронічні захворювання.

Times розповідає історію Сергія, мешканця міста Стаханова, що поблизу Луганська, який упродовж двох тижнів шукав ліки для своєї хворої на СНІД дружини Анни.

«Я стукав у кожні двері і просив про допомогу, щоб знайти медикаменти, які більше неможливо купити в аптеці», – розповідає Сергій, сидячи біля фотографії Анни, перев’язаної чорною стрічкою.

Після 16 днів перебування у лікарні Анна померла у віці 26 років.

За інформацією Times, наразі у Донецьку зареєстровано 28 тисяч ВІЛ-інфікованих. Минулого року у Луганську і Донецьку було зареєстровано найбільшу кількість померлих від туберкульозу в Україні. Цей регіон також є «лідером» за кількістю інфікованих цими вірусами.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG