Доступність посилання

ТОП новини

Віталій Кличко: мер Києва – не жебрак, що випрошує гроші у Кабміну на метро і зарплати


Віталій Кличко: мер Києва – не жебрак, що випрошує гроші у Кабміну на метро і зарплати
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:30:24 0:00

Київ – Податки киян повинні залишатися в Києві. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода мер Віталій Кличко. За його словами, мера не слід перетворювати на жебрака, який просить уряд: «Будь ласка, ми сплатили податки, а зараз дайте нам, бо не вистачає на метро, на зарплати». Водночас Віталій Кличко висловився щодо подорожчання проїзду в муніципальному транспорті, зокрема поїздка в метро коштуватиме чотири гривні. Це відбудеться з січня або лютого наступного року. Також міський голова розповів про відновлення земельних аукціонів і зазначив, що за останні півроку вдалося залучити для столиці близько одного мільярда гривень інвестицій. Крім того, Віталій Кличко пояснив свою позицію щодо МАФів, яких є у Києві близько двадцяти тисяч. Він проти тих МАФів, які заважають городянам нормально пересуватись, проти «розливайок» спиртного біля шкіл. А решта малих архітектурних форм мають право на існування.

– У нас тут, звісно, не боксерський ринг: немає рефері, немає кому бити в гонг, немає кому виводити з клінчу...

– … у нас рефері – наші слухачі й ті, хто нас дивляться.

– Звичайно. Ми заздалегідь звернулися до слухачів, глядачів, читачів сайту Радіо Свобода, до Вас є купа гострих запитань, тому є про що Вас розпитати. Почнемо – от сьогодні буквально я їхав у метро на роботу, щодня це роблю, невдовзі буде проїзд коштувати 4 гривні? Вдвічі зросте ціна на проїзд у найпопулярнішому виді транспорту столиці.

– Я розумію, що на сьогоднішній день ця тема дуже турбує всіх, хто користується громадським транспортом – підвищення цін на проїзд. Дійсно, ця тема дуже важлива і ми повинні її обговорити. Говоримо це чесно, відверто, публічно. Завжди це – непопулярні речі.

– Ну от, як стверджує керівник київської «підземки» Віктор Брагінський, 2,5 мільярда гривень потрібно, щоб більш-менш нормально функціонувало київське метро, так?

– Це непопулярні речі, і багато політиків уникають і в нас на сьогоднішній день найдешевше метро взагалі у світі, я можу відверто про це казати. Ми розуміємо, що це дуже добре, кияни кажуть: «Дуже добре, найдешевше у світі й цим можна користатись», але не будемо забувати, що в нас є також кошти і метро повинно працювати. По-перше, повинна бути безпека, по-друге – воно повинно ефективно працювати, повинно розвиватись. І такого вже не відбувається, у нас велика заборгованість по заробітних платах, заборгованість для того, щоб ремонтувати склад. Нам потрібно ескалатори ремонтувати, нам потрібно будувати метро зараз і продовжувати будівництво метро, проводити на Троєщину. Ми повинні працювати і ми на сьогоднішній день вимушені підняти ціну. Одне хочу сказати. Колись підняли ціну до двох гривень, долар коштував п’ять, сьогодні…

– Це було років шість тому?

– Сім років тому. На сьогоднішній день є велика інфляція, і ціни на енергоносії стали набагато вищими, і ми на сьогоднішній день, щоб метро ефективно, безпечно працювало, вимушені це зробити. Я розумію, непопулярні речі, але ці речі обґрунтовані, десь з собою брав декілька цифр, що стосується метро і одне хочу сказати – куди підуть гроші… Також всіх цікавить питання… Добре, будуть збиратись гроші – куди вони підуть? За що ми платимо? Зараз утверджуємо бюджет наступного, 2015 року, і в цьому підвищення метрополітену буде взагалі… Ми очікуємо отримати 1,5 мільярда гривень і 800 мільйонів гривень підуть на податки та заробітні плати.

– І це від оплати за проїзд пасажирами, так?

Через деякі станції метро рухається десь зі швидкістю 20-30 кілометрів на годину

– 150 – на електроенергію. Тепло, газ. 300 мільйонів – на борги, які є. Це – вагони, які придбали в кредит, це технічне забезпечення і решта залишається для того, щоб метро далі розвивалося, на утримання метро. І головне я вже казав – ми всі користуємося, ті, хто їздить київським метро, може звернути увагу, що через деякі станції метро рухається десь зі швидкістю 20-30 кілометрів на годину…

– …мінімальна швидкість…

– Тому що нам потрібно також ремонтувати тунелі, зараз у деяких місцях вони просіли. Тому нам потрібно також робити все, щоб була безпека.

– А нові станції київського метро будуть відкривати?

– Наступного року, за того фінансування, яке зараз є, я можу сказати, на жаль, ми не зможемо їх відкрити. Ми будемо відкривати станції тільки в тому випадку, якщо Київ буде незалежним від кабінету міністрів, держбюджету. Ще раз хочу наголосити одну цікаву річ – на сьогоднішній день, сім років діє, єдине місто в Україні, де є вилучення з бюджету – жодного регіону, жодного міста такого немає, 50% ПДФО – прибуткового податку фізичних осіб. І це складає цього року майже 9 мільярдів гривень.

– Тобто, це – кошти, які відбирає центральна влада, так скажемо? Фактично – половина?

Центральна влада декларує: децентралізація бюджету, децентралізація влади, насправді децентралізації такої немає

– Центральна влада декларує: децентралізація бюджету, децентралізація влади, насправді децентралізації такої немає, і ми впевнені, що податки киян повинні залишатися в Києві, щоб Київ розвивався та був нормальною візитівкою України.

– За Вашими словами, половину відбирають?

– П’ятдесят відсотків. Не за нашими словами, це – факт. Уже майже сім років є така несправедливість. Більше того, побудувати міст на Троєщину, метро, міст коштує 4,5 мільярда гривень. У нас вилучають дев’ять.

– Тобто, два таких мости можна побудувати?

– Тобто, два таких мости можна побудувати. Тобто, якщо ми залишимо податки на фізичних осіб і це зараз одне з ключових питань, яке буде виноситися до Верховної Ради, на кабінет міністрів. Я звертався до всіх. Ми будемо розвиватись, ми будемо відкривати нові станції метро, в іншому разі ми будемо виживати і жебракувати, коли мер буде бігати і просити у кабінету міністрів: «Будь ласка, ми сплатили податки, а зараз дайте нам, не вистачає на метро, не вистачає на зарплати». Тобто, комусь там вигідно, для того, щоб тримати Київ на гачку, щоб ми… ми можемо заробляти, ми заробляємо гроші, але ці гроші також повинні працювати на інфраструктуру міста Києва і на киян.

– І на завершення цієї теми київського метрополітену: коли точно буде підвищення цін на проїзд?

– Я думаю, що ціни ми зможемо підвищити наступного року, це перший чи другий місяці

– Із січня або з лютого?

– Січень чи лютий.

– Інші види транспорту – трамвай, тролейбус?

На інші види транспорту також підвищення буде, не таке значне, як на метро. Планується підвищення на 1 гривню

– На інші види транспорту також підвищення буде, не таке значне, як на метро. Планується підвищення на 1 гривню. Ми також відштовхуємося від збільшення вартості електроенергії, енергоносіїв, і в цьому напрямку ми вимушені це зробити.

– От коли Ви, власне, стали мером, коли президент Порошенко призначив Вас головою Київської міської державної адміністрації, було оголошено п’ять основних напрямків Вашої діяльності як Київського міського голови – боротьба з корупцією, оптимальне прозоре використання бюджету, залучення інвестицій, підвищення комфорту і безпеки життя у Києві, публічність ухвалення рішень та підтримання постійного діалогу з громадянами. Вже далеко позаду і Ваші перші сто днів перебування на посаді мера, уже півроку фактично працюєте на посаді. Що вдається в цьому плані зробити? Ну давайте от з інвестицій – я знаю, Ви були за кордоном, з цього приводу, з візитом, так?

– Що стосується інвестицій, я завжди відвідую інші країни, звертаюся до всіх інвесторів, незважаючи на умови, всі бачать – в Україні йде війна, але насправді, незважаючи на це, я звертаюсь і кажу, що сьогодні – час дійсно інвестувати, тому що можна отримати активи набагато нижче ринкової вартості. В цьому напрямку дійсно деякі інвестори йдуть на ризик, але можу сказати, що ми створили Київське інвестиційне агентство, і за останній час є пропозиція по шести проектах і залучаємо інвестиції близько одного мільярда гривень. Ці гроші дуже потрібні Києву, міському бюджету, і якщо були б інші умови, я впевнений в тому, що інвестицій було б набагато більше, але я впевнений і в тому, що це також непоганий результат.

Україна є однією з найкорумпованіших країн Європи, про нашу корупцію вже ходять легенди

Що стосується боротьби з корупцією… Насправді, ключове завдання для всіх нас, українців – це пошук справедливості, щоб закон мав свою силу. Багато людей вийшли на Революцію гідності з ключовою вимогою – рівні права, верховенство права, справедливість. І в цьому напрямку ми знаємо: на жаль, Україна є однією з найкорумпованіших країн Європи, про нашу корупцію вже ходять легенди, і в цьому напрямку ключове завдання своє на цій посаді я бачу в тому, щоб зруйнувати корупційні схеми. Не будемо забувати, що ці схеми будувалися роками, десятиріччями.

– До речі, один із Ваших попередників, «улюбленець київських бабусь», як його називали опоненти, не буду зайвий раз це прізвище в ефірі згадувати…Оці всі явища, на думку, знову ж-таки, його опонентів, настільки розквітнули, що далі вже було нікуди.

До правоохоронних органів ми передали 46 справ, до прокуратури, і відкрито 27 кримінальних проваджень

– Я не хочу критикувати попередників, я буду описувати ситуацію, яка є на сьогоднішній день. Ми прийшли і зробили аудит. Ми зробили аудит, і п’ятдесят два заходи було зроблено для внутрішнього аудиту, і за п’ять місяців чотирнадцятого року ми зробили перевірки тринадцятого року, першого й другого кварталу 2014 року. Нами було виявлено порушень близько 300 мільйонів гривень. З них прямих втрат бюджету – близько 85 мільйонів гривень. Що зроблено? Зроблено, що до правоохоронних органів ми передали 46 справ, до прокуратури, і відкрито 27 кримінальних проваджень. Зараз ми очікуємо прямих дій, і люди питають: «Добре, а хто винен?». Я не маю можливості оприлюднювати цю інформацію, це передано до правоохоронних органів. Найближчим часом прокуратура, я впевнений, зможе дати відповідні висновки і оприлюднити інформацію та матеріали, за якими проведено перевірки – хто винен, які втрати і яку відповідальність несуть за це окремі персоналії.

– Пане мер, публічність ухвалення рішень – одна з Ваших обіцянок, коли Ви обіймали посаду. Буквально в п’ятницю був черговий мітинг на Хрещатику 36, біля Вашого офісу голови Київської міської державної адміністрації, й такі мітинги не поодинокі. Як в таких умовах Вам працюється? Як Ви знаходите спільну мову з тими, хто протестує?

– Дійсно, потрібно завжди спілкуватися, знаходити спільну мову, але я одне хочу сказати: якщо дійсно є підґрунтя для цих мітингів, я завжди готовий співпрацювати, готовий знаходити спільну мову, увійти в положення. Але, на жаль, іноді проходять мітинги, знаєте, проплачені. Наприклад, по цих МАФах був організований мітинг, де люди не хочуть сплачувати пайову участь, тобто дев’ять тисяч людей сплатили пайову участь, але є люди, які мають в руках декілька сотень або тисяч МАФів, які зацікавлені чинити тиск, диктувати умови і так далі. Я впевнений в тому, що всі правила повинні бути публічні, прозорі й звітні громаді. І виключень у цьому напрямку не може бути…

«Ми розглядаємо можливість встановлення МАФів там, де вони можуть бути»

– Це один із головних моментів Вашої діяльності мера: багато це обговорюють, неоднозначні оцінки щодо так званої війни з малими архітектурними формами, МАФами. Що вдалося вже зробити? Цифри, які наводить преса – 350 МАФів, які вдалося ліквідувати. Це відповідає дійсності?

– Ні, Ви знаєте, війна іде, і ми зараз узгодили з більшістю, які є принципи… Ключове – якщо МАФи заважають пересуванню громадян, вони повинні бути… Червона лінія метро, там, де вони загрожують безпечному виходу людей з метро, не повинно бути зупинки, ніяких компромісів в цьому напрямку не може бути. Ми розглядаємо можливість встановлення МАФів там, де вони можуть бути.

– Тобто, не йдеться про повну заборону?

Більшість МАФів незаконні, вони нічого не платять, грошей в бюджет міста не платять, беруть електроенергію безкоштовно

– Давайте будемо відвертими: є близько двадцяти тисяч МАФів, люди кажуть, це єдиний спосіб зараз годувати себе і свою сім’ю. Ми шукаємо компроміс і продовжуємо термін для деяких, які сплатили пайову участь, тому що більшість МАФів незаконні, вони нічого не платять, грошей в бюджет міста не платять, беруть електроенергію безкоштовно, тобто чіпляючись до електромережі. Цього не повинно бути. Якщо люди готові платити в бюджет пайові внески, якщо вони готові офіційно стояти і декларувати свої доходи, ми можемо розглядати і продовжити участь, але ніяких винятків не може бути. Там, де МАФи не дають можливості нормально пересуватись, це перше, і несуть загрозу виходу з метро, автобусних, тролейбусних зупинок і також так звані «розливайки» біля шкіл, навчальних закладів…

– …спиртних напоїв?

– …спиртних напоїв. Цього не повинно бути.

– Щодо залучення додаткових коштів – звісно, дуже гостра проблема для столиці України. І от – земельні аукціони, Ви обіцяли відновити цю практику, яка була повністю знищена фактично, за часів Ваших «папєрєдніків», як казав колишній прем’єр-міністр. Що для цього зроблено?

П’ять років не було ніяких аукціонів у місті Києві, земельних аукціонів. Ми знову повертаємося до нормальних умов, тому що все повинно бути прозоро

– П’ять років не було ніяких аукціонів у місті Києві, земельних аукціонів. Ми знову повертаємося до нормальних умов, тому що все повинно бути прозоро. В першу чергу, влада повинна бути звітна, прозора, ми зараз спілкувались, весь документообіг в Київській міській раді – публічний, Ви можете подивитися через інтернет, окрім персональних даних. Це забороняє закон. Це перше. По-друге, ми постійно публічні. Всі земельні питання – земля була одним з найкорумпованіших питань, завжди.

– У Києві передусім.

– І ми пам’ятаємо, в Києві це був великий дерибан. Тому я запрошую всіх журналістів, всіх громадських діячів, всі комісії, які зараз проходять, земельні комісії в Києві відкриті, ми запрошуємо на засідання Київради. Якщо є питання чи зауваження до якихось земельних ділянок чи питань, ці питання порушуються.

– Ви казали про необхідність відновлення проведення земельних аукціонів ще в середині вересня цього року. За три місяці скільки вдалося провести земельних аукціонів?

Ми провели один земельний аукціон, зараз готуємо наступний

– Ми провели один земельний аукціон, зараз готуємо наступний. Я впевнений, що ця практика повинна бути, ми повинні готуватися більш ретельно і давати можливість і для землі, і для майна мати публічність, відкритість, можливість давати всім рівні шанси брати участь у цих аукціонах.

– Влітку Ви вже були мером, у другій половині літа, наприклад, я як киянин, це на собі відчув – відключили гарячу воду, тому що треба було зекономити на зиму. В тих умовах, які є – війна з боку Росії, не лише, власне, гаряча війна, а й в тому числі економічна, енергетична… Вдалося тоді влітку зекономити тепло, щоб пережити Києву зиму?

Постачання газу, на жаль, від міського голови не залежить. Буде газ – буде тепло в наших домівках

– Це були не наші вимоги, це була рекомендація кабінету міністрів, це зробити, і дійсно, кожен день, коли подаємо в будинки чи квартири тепло, коштує дуже багато. В цьому напрямку частина, деякі підрахунки є, що це тиждень, дехто підраховує два тижні. Знаєте, що є? Коли на вулиці холодно, кожен день коштує дуже багато. Це перше. По-друге, я розумію критику також, все це залежить від постачання газу. Постачання газу, на жаль, від міського голови не залежить. Буде газ – буде тепло в наших домівках. І тому це питання вже до кабінету міністрів, тому що є зони відповідальності. Зовнішня і внутрішня політика – президент, економічний напрямок – це кабінет міністрів і господарська діяльність – це вже місто Київ.

– Проблема незаконного паркування у місті… Не треба ніяких досліджень проводити – досить зараз вийти на вулиці центру Києва і переконатися, що така проблема не втрачає своєї гостроти.

– Ми готові ухвалити непопулярні рішення. У Києві є близько мільйона автівок і є тільки шість тисяч паркувальних місць. Це – фактично нічого. Зрозуміло, що паркувальних місць повинно бути більше. Водночас слід забезпечити нормальні умови паркування, щоб автівки не стояли так, як вони стоять на Хрещатику, на пішохідних доріжках, заважають громадянам. Тому з наступного місяця будемо проводити публічні аукціони, перші тендери, щоб залучати людей, презентувати сучасні парковки у місті Києві. Також будемо ухвалювати закон – якщо машина стоїть не на належному місці…

– …задіювати евакуатори?

Ми будемо задіювати евакуатори, щоб ці машини не блокували рух автотранспорту

– …ми будемо задіювати евакуатори, щоб ці машини не блокували рух автотранспорту.

– Скільки нових робочих місць вдалося створити в Києві під час Вашого мерства? Створити в цих дуже складних економічних умовах і для Києва, і для держави Україна. Що для робиться Вами як мером?

– Нові робочі місця…Я щойно повернувся із Лондона, де зустрічався із мером цього міста, кілька днів тому зустрічався також із мером Гамбурга…Тобто, я зустрічаюсь із мерами інших міст і беру найкраще із досвіду боротьби з проблемами сучасних міст. І одна із проблем (як Ви і запитали) – створення нових робочих місць. Створення нових робочих місць – це передусім інвестиції. Зрештою завдяки інвесторам з’являються нові робочі місця та надходять додаткові податки в місцевий і державний бюджети. Тому я звертаюсь до кожного потенційного інвестора, саме таке звернення висловив і у Лондоні на інвестиційній конференції імені Адама Сміта. Будь ласка, приходьте! Я беру на себе персональну відповідальність, щоб не було у бізнесі ніяких перепон, ніяких корупційних схем – щоб кожен інвестор відчував себе у Києві впевнено і мав усвідомлення, що йому вдасться повернути інвестиції, що бізнес вдасться вести чесно і прозоро…

– …відгукнулися на це Ваше звернення чи ні?

– …інтерес великий є. Я вже казав – протягом останнього часу в нас залучено понад один мільярд гривень інвестицій…

– … за оці півроку Вашого керування Києвом…

– Так.

– Зовсім мало часу у нас залишається…Можливі вже такі зовсім короткі відповіді. Що буде з Будинком профспілок?

– Зараз ми це вирішуємо. Є попередні дослідження, за якими цей будинок є настільки пошкодженим, що його потрібно зносити і будувати новий. Тобто, конструкції настільки пошкоджені пожежею і небезпечно відновлювати. Загалом це питання до експертів. Якщо зносити, то буде конкурс стосовно нової будівлі…

– …дата такого конкурсу ще не визначена?

…спілкуємося з приводу майбутнього будинку із профспілками. І для цього (вирішення питання із Будинком профспілок – ред.) потрібні гроші. І доки нам бракуватиме грошей, доти ми стараємося це питання не педалювати.

– А ця реконструкція ЦУМу (так званого Центрального універсального магазину), що триває вже майже три роки, вона ж колись закінчиться? Можете сказати – що буде далі? Це теж – у центрі міста, біля Вашого, до речі, офісу мера…

… кияни не бачать, бо існує фасадна стіна, а от за нею будівництво триває і за наявними розрахунками ЦУМ відкриють після реконструкції через два роки.

«Навесні ми побачимо оновлений Андріївський узвіз»

– На Андріївському узвозі діятиме заборона на проїзд автотранспорту?

Впевнений, що навесні ми побачимо оновлений Андріївський узвіз

– Андріївський узвіз – візитівка Києва, старовинна вулиця, ми не маємо права її руйнувати. Це повинна бути пішохідна зона. На цю тему ми спілкувалися з багатьма людьми, з тими, хто там працює. Кияни і гості столиці повинні мати безперешкодну можливість гуляти Андріївським узвозом, купувати там сувеніри, вишиванки тощо. І це повинна бути систематизована торгівля. Це перше. По-друге, там жодним чином не повинно бути руху транспорту. Також там немає туалетів. Усі ці три питання зараз вирішуються і впевнений, що навесні ми побачимо оновлений Андріївський узвіз.

– У розпалі зараз зима, пам’ятаємо – яким випробуванням виявлялася в попередні часи зима для киян: люди елементарно не могли пересуватися, купа травм, бо слизько. Дуже погано тоді прибирали Київ, а що зараз робиться для унеможливлення такого? Зараз потепліло, однак морози пізно чи рано вдарять.

– Я звертався до комунальних служб, до «Київавтодору», ми робимо постійно наради з керівниками районів, де звертаємо увагу, що чистота міста – відповідальність цих керівників, відповідальність комунальних служб, відповідальність моя персональна. Бо, якщо сніг лежатиме на вулицях, не прибиратиметься, городяни звертатимуться не до голови району, а до мера Києва. Тому це є одним із пріоритетів і перший сніг, який випав, ми швидко прибрали і впевнений – коли випаде у майбутньому сніг, ми також робитимемо все для прибирання. Я для цього привозив і продовжую привозити із європейських країн сучасні снігоприбиральні машини. Я вдячний мерам інших міст, які їх надають (з цими мерами в мене налагоджені контакти). Тобто, ми повинні зробити все, щоб цієї зими в місті Києві не було слизько і було прибрано.

– Одне із ключових запитань, які адресували Вам ті, хто заходить на сторінку Радіо Свобода у твіттері – незаконні казино у Києві під виглядом національних лотерей. Оця проблема як вирішується?

– Це питання – до правоохоронних органів. Прокуратура, міліція повинні в цьому напрямку працювати. Це – їхня зона відповідальності.

– І немає можливості закрити, без дозволу правоохоронців?

– Це питання правоохоронних органів, це – не питання міської ради, це – не питання мера.

«Мої знайомі кажуть мені – Віталію, до тебе є велика повага, а ти пішов у політику…»

– Час нашої розмови вичерпується і останнє запитання. Навіть Вашим опонентам важко заперечити, що Ви були видатним боксером, як не крути. Тому що навіть ті дві Ваші поразки протягом усієї спортивної професійної кар’єри – від Кріса Бьорда та Леннокса Льюїса: в обох цих поєдинках Ви просто зазнавали травми і якби не це, суперники цілком могли б програти, навіть Леннокс Льюїс…

–…я бачу – Ви дуже уважно слідкували…

–…далеко не тільки я. Я загадав про ваші боксерські досягнення не в плані зайвого компліменту. А зараз у Вас – зовсім інша стезя, зовсім інші поєдинки, далеко не спортивні. Всі ці господарчі питання: МАФи, ЖЕКи, водоканали і так далі…Не боїтеся тут зазнати зрештою поразки: нокауту?

– Знаєте: і в спорті для мене завжди великою мотивацією було ось що…

Мої знайомі кажуть мені – Віталію, до тебе є велика повага, а ти пішов у політику, там починають критикувати, в тому числі за те, до чого не маєш стосунку

Якщо людина стверджує, що вона нічого не боїться, то вона каже неправду. Побоювання програти дає додаткову мотивацію краще готуватися до наступного бою. Зараз я поставив на кону свою репутацію, я хочу жити в цій країні, я хочу жити в нормальних умовах. Я жив у Європі, я жив у Сполучених Штатах, я знаю – що таке європейські стандарти життя. І я впевнений в тому, що такі самі європейські стандарти життя повинні бути в Україні. Я розумі великі ризики зараз. Мої знайомі кажуть мені – Віталію, до тебе є велика повага, а ти пішов у політику, там починають критикувати, в тому числі за те, до чого не маєш стосунку…

– …це – неминуча річ…

–…але я впевнений в тому, що у мене є воля, є бажання. Є і багато скептиків…

– … і їх може бути ще більше….

–…це дає мені додаткову мотивацію робити те, що я роблю. Роблю чесно, щиро, відверто. І я впевнений, що ми зробимо і місто Київ європейською столицею, і Україну – європейською державою. А боротися я не боюся, бо без боротьби перемоги ніколи не буде. Ми боремося – ми переможемо.

– Ну що ж – цей боксерський, якщо так можна висловитися, політичний поєдинок у Вас лише почався. Бажаю Вам успіху – не зазнати поразки, а перемогти.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG