Доступність посилання

ТОП новини

Пограбування. У Криму – апофеоз «російських стандартів»


«Самооборона» в захопленому приміщенні. Бахчисарай, лютий 2015 року
«Самооборона» в захопленому приміщенні. Бахчисарай, лютий 2015 року

Підтверджується правило – чужі території анексують не для того, щоб створити їх мешканцям райське життя, а винятково для того, щоб грабувати їх у власних інтересах

(Рубрика «Точка зору»)

Сімферополь – Днями в Криму «самооборона» завершила рейдерське захоплення Бахчисарайської райспоживспілки. 5 лютого в Сімферополі вони «націоналізували» приватні підприємства на Кубанському ринку. Озброєні люди в камуфляжі і масках увірвалися й вигнали власників ПП «Бережний», яке володіє мережею магазинів «Везунчик». Рейдерського захоплення зазнала також фірма «Кримський султан». У Феодосії «віджали» підприємство «Феодосія-курорт». На найближчій сесії «держради» 11 лютого планується «націоналізація» компанії «Укртелеком».

Після анексії Криму серед жертв бандитської «націоналізації», що проводиться «особистою армією Аксьонова», тобто «самообороною», виявилися ДТЕК «Крименерго», сотні торговельних і промислових підприємств, банки, готелі, суднобудівні заводи, ферми, заправні станції, хлібокомбінати, земля, навіть комплекс будівель Ялтинської кіностудії та багато іншого.

Всі ці події складаються в єдиний і нині інтенсивний процес пограбування економіки Криму в інтересах державних і приватних структур нинішньої Росії. І якщо анексія самого півострова, його підприємств, його землі, надр і шельфу разом з «Чорноморнафтогазом» – це був перший етап пограбування Росією спільно з кримськими сепаратистами держави Україна, проти якого кримчани не протестували, хоча тоді, у березні, і могли висловлювати протест, то тепер настав другий етап – пограбування вже самих кримчан, проти якого вони вже не в змозі протестувати, як і протистояти йому.

Справа в тому, що жодним із російських законів такий акт як «націоналізація» в повноваженнях жодного з органів кримської влади не передбачений, і по суті це просто незаконне бандитське пограбування, за фактами якого прокуратура має порушувати кримінальні справи. Але мовчить прокуратура не тільки в Криму, але й у Москві. Лідер кримських комуністів Леонід Грач звернувся до Володимира Путіна з листом, в якому просить його «приструнити» «самооборону», але експерти вважають, що справжня мета цього листа прагнення Грача «засвітитися» перед Путіним, щоб той знав, що є в Криму такий діяч, адже Грач з його досвідом не може не розуміти, що Путін про «самооборону» все знає, і грабує вона з його відома.

Підтверджується правило – чужі території анексують не для того, щоб створити їх мешканцям райське життя, а винятково для того, щоб грабувати їх у власних інтересах. Інакше, навіщо ж Москві знадобився Крим? Не для того ж, щоб обсипати грошима та імперською ласкою? «Спікер» «Держради Криму» Володимир Константинов уже кілька тижнів не повторює фразу, яку раніше говорив до місця і не до місця: «Кримчанам варто звикати до нових російських стандартів». Тепер він «соромиться» це говорити, тому, що розуміє – суть «нових російських стандартів» кримчани вже усвідомили – це відверте пограбування робітників, старих, малих, чоловіків, жінок, дітей, усіх, хто попадеться під руку. Зараз якраз апофеоз цього грабунку.

Із 1 січня 2015 року, коли окупаційна влада декларувала перехід Криму на російське законодавство, грабунок посилився і набув нових форм. У старому році Аксьонов і Константинов ще хизувалися заявами про те, що в Криму підвищені зарплати і пенсії, буде безкоштовною медицина. З Нового року вони скинули і цей «фіговий листок» – у лікарнях зарплата лікарів знизилася на дві третини, що нижче прожиткового мінімуму, тому в медицині знову ввели в практику платні послуги і «благодійні фонди», саме те, за що «герої кримської весни» «критикували» українських «фашистів».

На старі форми «нелегального самофінансування», по суті незаконних поборів з батьків за ті чи інші освітні послуги, довелося перейти і вчителям. Якщо ще в 2014 році «російська» зарплата вчителя зі стажем роботи в 20 років становила 17 тисяч рублів, що саме собою нижче середнього достатку, то після нового року пенсіонерам, лікарям, вчителям у Криму затримали виплату зарплати практично на місяць, більше того, вчителі, наприклад, отримали тільки по 5-6 тисяч рублів.

Причину затримки та зниження довго камуфлювали, брехали, що, мовляв, стався збій в якихось там комп'ютерних програмах, але потім пояснили просто і дохідливо – грошей у бюджеті немає. І це незважаючи на те, що, як сказав на місцевому телеканалі голова однієї із сімферопольських Спілок підприємців Борис Лур'є, російські податки виявилися в 4 рази вищими за колишні українські.

За час окупації Криму Росія не відновила і не переоснастила жодного кримського підприємства, багато з них змушені були зупинити свою діяльність. Наприклад, зазнали краху кримські рибколгоспи та їхні об'єднання, що займаються рибальством і переробкою риби. Вони були змушені закритися, бо в Криму набули чинності нові правила рибальства, і ведення бізнесу для рибовидобувних компаній стало невигідним. Промисловість скоротила виробництво в різних сегментах від 40 до 90%.

З причини неможливості вести бізнес з Криму вже змушені були піти близько 100 тисяч підприємців. За час перехідного періоду в Криму значно скоротилася кількість індивідуальних підприємців, повідомив на прес-конференції в «Скіф-Медіа» президент Торгово-промислової палати Криму Олександр Басов. За його словами, якщо на початок 2014 року на півострові нараховувалося близько 120 тисяч індивідуальних підприємців, то на початок 2015 їх залишилося 24-25 тис. «Тобто малий бізнес скоротився в 5 разів», – підсумував Басов.

Різні штрафи і побори, з яких формується бюджет для вчителів і лікарів, також в 2-4 рази вищі за українські. Як повідомив директор підприємства «АМТЕК ЛТД» Олександр Аматуні, «сьогодні майже всі підприємства Криму перейшли на нову, російську систему бухгалтерського обліку. І бухгалтери звільняються, бо за новими правилами вони мають відповідальність в божевільних штрафах, 40-50 тисяч – за те, що несвоєчасно надали один якийсь папірець, якийсь звіт».

Ще у квітні 2014 року Сергій Аксьонов говорив, що за рік бюджет Криму за рахунок російських субсидій збільшиться вдвічі. Сьогодні депутати Сімферопольської міськради затвердили бюджет міста на 2015 рік, який в 3,5 рази менший, ніж був за України. Так, бюджет Сімферополя на 2014 рік, затверджений у січні 2014 року, становив 1,4 мільярди гривень. Бюджет Сімферополя на 2015 рік, який був ухвалений 25 грудня 2014 року, становить 1,48 мільярди рублів. При курсі валют 1 грн. до 3,5 руб. зрозуміло, що бюджет столиці Криму в складі Росії приблизно в 3,5 рази менший, ніж був у складі України. А якщо ж перевести бюджет Сімферополя в долари, то вийде що український бюджет в 2014 році (з розрахунку за тодішнім курсом 1 до 8) становив приблизно 175,5 мільйонів доларів, а російський в 2015 році (з розрахунку за курсом на момент ухвалення 1 до 52) складає приблизно 28,5 мільйонів доларів. Тобто майже в 6,5 разів менше! А якщо перерахувати за сьогоднішнім курсом, то тепер бюджет Сімферополя вже становить приблизно 22,5 мільйона доларів.

Затверджений «Держрадою» бюджет Криму в 75 мільярдів рублів, про який Володимир Константинов говорив, що «такого бюджету в Криму ще ніколи не було», насправді при перерахунку в долари і з урахуванням цін на сировину, товари та послуги, які виросли в кілька разів, виявляється меншим за колишній український бюджет в 4 мільярди гривень, і відповідно, при його реалізації робіт і послуг для кримчан буде закуплено значно менше, ніж раніше. Сьогодні кримські чиновники, відчуваючи дефіцит платіжних засобів виправдовуються тим, що, мовляв, «гроші є, але треба тільки вміти їх взяти», приховуючи той факт, що сьогодні вся Росія змушена жорстко економити на всьому. Навіщо ж було обіцяти золоті гори?

Прибутки кримчан, які розхвалюються владою як «вищі за українські», з'їдають не тільки ціни – наприклад, ціни на продукти, одяг, побутову техніку та на ліки в аптеках стали не порівнянні ні з пенсіями, ні з зарплатами, а й гіперінфляція – тільки після чергового тижня падіння рубля купівельна спроможність кримчан, яким насильно впровадили російські гроші, впала вдвічі. Якщо в Радянському Союзі за 1 «сіренький» рубль можна було купити 6 буханок хліба за 15 копійок, і ще 10 коробок сірників, то сьогодні у російської сотні купівельна спроможність менша, ніж у того рубля. За 100 рублів можна купити тільки 4 буханки хліба «Південний» по 21 рублю, і дві коробки сірників. А ціни на будматеріали, наприклад, виросли відразу в 7-8 разів.

Севастопольські журналісти вирішили провести експеримент і на практиці з'ясувати, що можна купити на велику російську купюру в 1000 рублів. Обійшовши кілька супермаркетів і вибираючи продукти не дорогі імпортні, а винятково російського виробництва, через що вони мали б прийнятну ціну, експериментатори дійшли висновку, що з придбаних на 1000 рублів продуктів можна приготувати лише першу страву і половину другої, а на гарнір грошей вже не вистачає. Значна сума в 3000 рублів була витрачена на придбання набору продуктів, яких середній севастопольській сім'ї з трьох осіб вистачить лише на два-три дні нормального харчування без особливих вивертів. Тобто тільки на харчування така сім'я має витратити не менше 30 тисяч рублів на місяць. Вони дійшли висновку, що містична купюра в 1000 рублів перетворюється на одиницю ефемерну і швидко зникає при звичайному поході в магазин. А ще є комунальні платежі, необхідність купувати одяг, оплачувати культурні, освітні та медичні послуги, проїзд у транспорті, розваги. На все це у середньої сім'ї просто немає грошей.

Одна з кримчанок на інтернет-форумі зізнається: «Тільки що з АТБ. Я туди більше не ходок. Кримське молоко від 44. Олія за 950 мілілітрів 99 рублів. Банани 119. А колись один з найдешевших магазинів був». Інший покупець пише: «У Сімферополі картопля 25-30, м'ясо в середньому 450, цибуля, морква 18-21, молоко 50, яйця 60-75, олія 60-70, ееее що там далі говорити? Поруч у Херсоні картопля 1-1,5 гривні, м'ясо 50 гривень».

Багато товарів і послуг стають просто недоступними. Так, наприклад, вартість навчання в автошколах Криму в порівнянні з показниками минулого року зросла в п'ять і більше разів. Якщо за України вартість навчання в кримській автошколі водіїв категорії «В» коштувала 1700-2500 гривень (4700-6900 рублів), то зараз вартість навчання варіюється від 25 до 32 тисяч рублів плюс вимагають ще оплатити 100-112 літрів бензину, який, нібито використовується при навчанні водінню.

При всьому цьому окупаційна влада робить вигляд, що бореться зі зростанням цін. Аксьонов повідомляє, що буде запроваджене державне регулювання цін. Для видимості він доручив контролювати ціни... прокуратурі, хоча в ринковому суспільстві таких повноважень у прокуратури і бути не може. Перевіривши кілька торгових точок «прокурор Криму» Наталія Поклонська оголосила, що ціни зросли на... 30-90%, хоча навіть за результатами російських перевірок вони піднялися в середньому на 687%!

Олесь Черемшина кримський оглядач

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Оригінал публікцації на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG