Доступність посилання

ТОП новини

Російська армія має серйозні проблеми в Україні (світова преса)


У Путіна немає достатньої кількості професійних солдатів – Moscow Times

Британська телерадіомовна компанія повідомляє, що союз США та Європи не розвалиться. Міжнародна агенція новин пише, що американський держсекретар приватно підтримує забезпечення України летальною зброєю. Російська англомовна газета розмірковує, які проблеми російська армія має сьогодні через війну в Україні. А американське видання оприлюднило свої висновки стосовно Мюнхенської конференції з безпеки. Інша американська газета заявляє, що надання Україні летальної зброї є необхідним навіть за умов нового припинення вогню.

Російська англомовна газета Moscow Times пише, що російська армія має серйозні проблеми в Україні. Коли Путін провів інспекцію свого війська у березні-квітні минулого року, армія змогла розгорнути «від 40 до 50 тисяч солдатів на кордоні з Україною за 24 години», пише автор статті.

Із цим військом було б легко захопити Донецьк і Луганськ, однак цього не було достатньо. «Набагато складнішим є створити нову лінію кордону, побудувати військові контрольно-пропускні пункти на сотнях, якщо не тисячах доріг, які потрібно захищати протягом тривалого періоду часу. Це завдання потребує набагато більше, ніж 40 чи 50 тисяч солдат», – пише видання.

Професор і аналітик Стівен Сестанович: «Немає кращого російського військового журналіста, ніж автор цієї статті Олександр Гольц. Необхідно прочитати про головний біль генералів через Україну»

Тобто, війна в Україні має вимоги, які російська армія не готова виконувати. Росія потребує збільшити кількість військових в Україні, однак професійних солдфатів вона більше не має, отже на кордон з Україною відправляють строковиків.

«Однак через те, що строковики служать лише один рік, їх не можна дислокувати перш ніж вони закінчать шість місяців навчання. Потім, через шість місяців, їх має замінити інша група. Саме тому керівники російського війська, напевно, дійшли висновку, що вони повинні змушувати або обдурювати строковиків, щоб ті підписували контракти на довший період часу», – підсумовує видання.

Британська телерадіомовна компанія «Бі-Бі-Сі» пише про зустріч у Білому домі канцлера Німеччини Анґели Меркель і президента США Барака Обами та їхні позиції стосовно України. Меркель заявила, що військового вирішення ситуації немає. Однак Обама сказав, що за умови провалу дипломатії, він розгляне можливість надання Україні летальної зброї. Чи означає це непоправну тріщину між США та Європою стосовно України? Ні, вважає «Бі-Бі-Сі».

По-перше, Вашингтон і Брюссель дивовижно співпрацюють над режимом санкцій проти Росії, зазначає компанія. По-друге, навіть стосовно військової допомоги Україні, Меркель сама сказала, що США та Європа продовжать стояти разом незважаючи ні на що.

Журналіст Джон Соупел: «Моя стаття щодо сьогоднішніх переговорів між Обамою та Меркель стосовно українського конфлікту»

«Можливо, йде така собі гра у хорошого-поганого поліцейського, де Меркель говорить російському президенту Володимиру Путіну: «Слухай, або ти погодишся на припинення вогню, або я не зможу зупинити американського президента від заливання України своєю сучасною зброєю», – пише «Бі-Бі-Сі».

Міжнародна агенція новин Bloomberg пише, що держсекретар США Джон Керрі під час Мюнхенської конференції з безпеки минулого тижня у приватних розмовах виказував особисту підтримку наданню летальної зброї українській армії, не дивлячись на те, що президент США Барак Обама ще не ухвалив жодного рішення з цього питання.

У заяві, яку прес-секретар держдепартаменту США Джен Псакі надіслала автору статті, вона «не заперечує, що всередині структури Керрі виступає за поставку Україні зброї. Однак Псакі наголосила, що держсекретар підтримує переговори між США, європейськими країнами, Україною та Росією», – повідомляє агенція.

Журналіст Джош Роджин: «Законодавці кажуть, що Керрі в приватних розмовах говорив їм про свою підтримку надання Україні зброї»

У статті також мовиться, що протягом декількох місяців Керрі перебував у процесі «посиленої дипломатії» з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Однак, після того, як промову російського дипломата в Мюнхені зустріли «сміхом і вигуками несхвалення», Керрі сказав йому, що це «не допомогло поточній ситуації».

Американська газета New York Times, обговорюючи питання надання Україні летальної зброї, а також виступи на Мюнхенській конференції минулого тижня, зазначила, що європейські лідери дискутують про допомогу Україні, але не про правопорушення Росії.

Журналіст Ніл МакФаркар: «Європейські лідери обговорюють допомогу Україні, але не російські правопорушення»

«Який би ображений Лавров не був після своєї поразки в Мюнхені, він зробив би своїй країні послугу, повідомивши президентові, що цього разу в Мюнхені ніхто не дискутував стосовно того, як сприймають на Заході Путіна та його агресивну політику», – пише видання.

Американська газета Wall Street Journal пише, що якщо лідери країн, які є учасниками конфлікту в Україні, погодяться на нове припинення вогню, київську армію треба озброїти, інакше нова домовленість знову не спрацює.

«Прийняти припинення вогню, в обмін на яке сепаратисти отримають певну територію, буде складно для українського президента Петра Порошенка. Щоб контролювати гарячі голови в українському парламенті та добровольчі батальйони на фронті, він має показати, що це не є поразкою», – зазначає видання.

Школа Колумбійського університету з міжнародних і суспільних питань: «Дипломатія, Путін і що буде після припинення вогню в Україні»

Крім того, Україна має почати будувати «огорожу» проти можливих майбутніх атак, зазначає газета. Росія знову і знову допомагала сепаратистам. Отже, щоб нова домовленість трималася, українська армія має бути краще підготовленою й оснащеною, вважає видання.

«Врешті-решт, США та їхні союзники повинні усвідомити стратегічну проблему в особі Путіна. «Стримування» є правильною стратегією. Щоб вона спрацювала, є важливим зупинити конфлікт від розростання. Це означає допомогти Україні перемогти економічно, політично та військово», – підсумовує видання.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG