Доступність посилання

ТОП новини

Зволікання з реформами знищує Україну – експерти


Подолання корупції та олігархічної системи – основа основ економічних реформ, наголошують фахівці

Київ – Українська влада обіцяє реформувати економіку чи не з перших днів відновлення незалежності держави. Але експерти відзначають присутність в українській економіці радянського стилю управління, застарілих технологій і виробничих потужностей, укупі з неконкурентоспроможним діловим середовищем і впливом олігархів на економічні рішення влади. І зволікання з глибинними реформами для економіки є повільною смертю, а для держави – її руйнацією.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Півроку тому прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк озвучив основні напрямки економічних реформ, серед яких – зменшення регулятивного впливу на бізнес з боку держави, скорочення державного апарату, подолання корупції, запровадження прозорості у сфері ведення бізнесу, діловодства, роботи податкової служби тощо. Не менш важливі, на думку прем’єра, енергозбереження і диверсифікація джерел постачань енергоресурсів.

Яценюк також зазначив, що впровадження економічних реформ – це умова виживання України у поточному році. При цьому економічні реформи не будуть успішними без люстрації і подолання корупції, визнав керівник уряду.

Радник прем’єр-міністра Данило Лубківський відзначив, що боротьба з корупцією була і буде наріжним каменем для реформування української економіки, адже без цього неможливі всі інші реформи.

Ключовою лінією прем’єр-міністра є забезпечення виконання люстраційного та антикорупційного законодавства
Данило Лубківський

«Ключовою лінією прем’єр-міністра є забезпечення виконання люстраційного та антикорупційного законодавства. Це – must! Це обов’язково», – наголосив Лубківський.

А заступник голови адміністрації президента Олексій Філатов вважає, що необхідно якнайшвидше ухвалити блок законів під назвою «Про забезпечення права на справедливий суд». Цей законодавчий блок містить нову редакцію і зміни до законів «Про судоустрій і статус суддів», «Про Вищу раду юстиції», інших нормативних актів.

Як наголосив Філатов на брифінгу в Києві, прозоре конкурентоспроможне бізнес-середовище неможливе без очищення суддівської гілки влади. На його думку, без очищення судової гілки влади реформування економічної і фінансової системи країни навряд чи будуть успішними.

Подолання корупції й олігархічної системи – основа основ економічних реформ – експерти

Володимир Лановий
Володимир Лановий

Корупція, застарілі технології і виробництва, енергоємність продукції, відсутність конкурентоспроможності, незаконні фінансові схеми в економіці – це результати створення в Україні олігархічної системи економіки. Без деолігархізації державної, політичної й соціально-економічної системи реформи не приживуться, вважає президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

Система економіки, яка створена в Україні, олігархічна. Вона призвела до політичного впливу бізнесу на владу, на законодавство, на регулювальні процедури тощо. У результаті, ми втратили засади ринкової економіки
Володимир Лановий

«Система економіки, яка створена в Україні, олігархічна. Вона призвела до політичного впливу бізнесу на владу, на законодавство, на регулювальні процедури тощо. У результаті, ми втратили елементарні засади ринкової економіки, такі як конкуренція, наприклад. Натомість, у нас в економіці з’явились конгломерати, які не працюють на покращення власної продукції і зростання прибутковості виробництва, модернізації підприємств. Вони (олігархи) отримують прибутки за рахунок співпраці з органами влади, за рахунок отримання ресурсів за заниженими цінами, за рахунок субсидій», – зазначив професор Лановий у розмові з Радіо Свобода.

Відтак, початок економічних реформ урядові доводиться здійснювати за вельми складних обставин, зазначив фахівець. За його словами, мова йде не лише про воєнні дії на Донбасі, а й про відсутність політичної волі впроваджувати болючі реформи з боку політиків та управлінців різних рівнів.

Падіння курсу гривні – це також наслідок нинішньої кризи і відсталості промисловості і її немодернізованості упродовж останніх десятиліть
Володимир Лановий

«Ми маємо втрату експорту внаслідок неоголошеної війни і корупції, і це супроводжують нестачею коштів на ринку валюти. Крім того, падіння курсу гривні – це також наслідок нинішньої кризи і відсталості промисловості та її немодернізованості впродовж останніх десятиліть», – наголошує професор Лановий.

Тож реформування української економіки має починатись з демонополізації, створення рівних правил гри для всіх, підтримки малого і середнього бізнесу, модернізації виробництва тощо, зазначив Лановий.

З ним згоден підприємець Володимир Поперешнюк, який вважає небезпечним для проведення реформ «перманентне» втручання держави у ринок і стосунки між його учасниками. Західні експерти критично оцінили ситуацію із захистом бізнес-активів, державними видатками і верховенством права.

Нам у режимі «воєнного часу» слід кардинально змінити стосунки держави і бізнесу
Володимир Поперешнюк

«Нам у режимі «воєнного часу» слід кардинально змінити стосунки держави і бізнесу. Ліквідувати штучні адміністративні обмеження для підприємців, провести дерегуляцію, децентралізацію формування держбюджету, здійснити масштабні реформи правоохоронних структур та судової влади, поставити їх під жорсткий контроль інститутів демократичного суспільства», – наголосив фахівець в одній зі своїх аналітичних статей.

Не забуваймо про енергетичний фактор економічний реформ – порада фахівця

Київський експерт Борис Кушнір, у свою чергу, радить владі максимальну увагу приділити реформам енергетичної сфери як підґрунтя для секторальних економічних реформ.

Енергозбереження має стати альфою та омегою економічної політики українського уряду на найближчі 10 років
Борис Кушнір

«Енергозбереження має стати альфою та омегою економічної політики українського уряду на найближчі 10 років. Само по собі скорочення енергоспоживання робить економіку ефективнішою, а суспільство та кожного окремого громадянина більш відповідальними і заможнішими», – зауважує Кушнір.

Експерт також вважає монополізацію ринку (або з боку держави, або з боку олігархів) фактором, який знищує умови ведення бізнесу для малих і середніх підприємств навіть більшою мірою, ніж адміністративний чи податковий тиск.

На думку фахівців, українській владі треба у стислі терміни одночасно запустити цілу систему реформ, які в комплексі здатні оздоровити і модернізувати економіку – і не тільки її.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG