Доступність посилання

ТОП новини

Щоб доправити в Україну допомогу ООН, потрібен мир – Вокер


Артилерія угруповання «ДНР» поблизу Дебальцева, 10 лютого 2015 року
Артилерія угруповання «ДНР» поблизу Дебальцева, 10 лютого 2015 року

На окупованих сепаратистами територіях залишається близько двох мільйонів людей – ООН

Брюссель – Близько п’яти мільйонів людей потребують гуманітарної допомоги в Україні. До них належать як ті, хто живе на окупованих проросійськими збройними формуваннями територіях, так і переселенці. В ООН переконані, що можуть надати допомогу 3,2 мільйона з цих п’яти мільйонів громадян України. Про це в інтерв'ю Радіо Свобода заявив координатор з гуманітарних питань ООН в Україні Ніл Вокер.

– Скільки людей на сході України сьогодні реально потребують допомоги, за Вашими оцінками?

– Нам відомо, що на окупованих сепаратистами територіях залишається близько двох мільйонів людей. Їм потрібна гуманітарна допомога. Окремо ми рахуємо ще два мільйони людей, які живуть уздовж лінії зіткнення, зокрема, в Дебальцеві. Крім них, є ще кілька сотень тисяч людей, які були вимушені залишити свої домівки й перебувають наразі в областях, які межують із зоною конфлікту. Крім цих людей, ще нараховується щонайменше 300 тисяч переселенців в інших областях України. Їм усім потрібні ліки, побутові речі, харчування, питна вода, можливості працевлаштування, житло.

– Чи спроможне сьогодні ООН пробитися з гуманітарними вантажами в маленькі містечка на окупованих сепаратистами територіях, як-от Стаханов, Свердовськ, Червонопартизанськ, Торез? Є свідчення того, що там деякі люди просто голодують, особливо самотні літні люди, і що «казаки» та інші незаконні збройні формування не пропускають туди представників міжнародних організацій.

Нам дуже важко доправити допомогу тим, хто її потребує, коли з обох сторін ведеться вогонь

– Ми були в районі операції у Дебальцеві. Крім того, ось уже шість місяців ми їздимо в ті чи інші райони на контрольованих сепаратистами територіях. Це має певний ефект, але цього недостатньо. Найбільша проблема для нас – це брак гарантій безпеки. Нам дуже важко доправити допомогу тим, хто її потребує, коли з обох сторін ведеться вогонь. Тому ми закликаємо обидві сторони до дотримання режиму припинення вогню та встановлення миру. Як тільки мир буде відновлений, ми зможемо доправити гуманітарну допомогу до всіх. Ми також моніторимо шляхи доправлення такої допомоги, щоб вона потрапляла до тих, хто її справді потребує, до найбільш незахищених людей.

Щоб доправити допомогу ООН, нам потрібен мир – Волкер
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

– Наскільки потрібно збільшувати зараз фінансування гуманітарних програм ООН для України?

– Його треба збільшувати. Задля цього ми приїхали до Брюсселя. Ми наразі просимо про 316 мільйонів доларів для надання гуманітарної допомоги 3,2 мільйона людей в Україні. За нашими оцінками, загальна кількість тих, хто її потребує, сягає 5 мільйонів людей. Але поки що ми просимо фінансування для допомоги тим, до кого можемо дістатися. Якщо ми зможемо допомогти цим людям, то далі домагатимося ще більшого фінансування.

– Чи Росія робить внески у фінансування програм гуманітарної допомоги Україні через систему ООН?

Нам не відомо достатньо деталей про вміст «гуманітарних конвоїв», але Росія про щось звітує в штаб-квартиру ООН у Нью-Йорку

​– Росія бере участь у Всесвітній продовольчій програмі ООН. Вона ще доправляє «гуманітарні конвої». Нам не відомо достатньо деталей про їхній вміст. Але Росія про щось звітує в штаб-квартиру ООН у Нью-Йорку.

– Якщо на Донбас буде направлений миротворчий контингент, як це може змінити умови доправлення гуманітарної допомоги місцевому населенню?

Рішення щодо миротворчого контингенту ухвалює Рада безпеки ООН, там має бути досягнутий консенсус. Отже, спочатку Рада безпеки має ухвалити рішення. Потім вона має сформувати цю миротворчу місію, наділити її чітким мандатом. Як на мене, наразі про це все зарано говорити.

  • Зображення 16x9

    Віталій Єреміца

    Кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі з 2008 року. Родом із Буковини

  • Зображення 16x9

    Рікард Юзвяк

    Редактор Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода з питань Європи​. Раніше працював кореспондентом РВЄ/РС у Брюсселі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG