Доступність посилання

ТОП новини

Як рахують загиблих на сході України – офіційно та неофіційно


Тимчасове поховання наразі неідентифікованих бійців, що загинули у зоні АТО. Запорізька область, жовтень 2014 року
Тимчасове поховання наразі неідентифікованих бійців, що загинули у зоні АТО. Запорізька область, жовтень 2014 року

В епоху мобільних телефонів та соціальних мереж неможливо приховувати дані щодо загиблих – Філатов

Військова операція із виведення українських військ із Дебальцевського плацдарму змусила пригадати про традиційну військову проблему із підрахунком загиблих та поранених. 18 лютого – майже одразу після того, як залишили Дебальцеве – Генштаб повідомив, що під час виходу з плацдарму загинуло 6 військових, а три дні після того – 22 вояки. Взагалі, за даними радника міністра оборони Юрія Бірюкова, станом на 20 лютого, за цілий місяць під Дебальцевом загинуло 179 вояків, доля ще 81 – невідома. Проросійські сепаратисти заявили, що втрати українських військових під Дебальцевом сягають до 3 тисяч людей. Такі твердження сепаратистів народний депутат України Борис Філатов називає «абсолютною маячнею».

Командир 25-го мотопіхотного батальйону «Київська Русь» Андрій Янченко в інтерв’ю виданню «Інформатор» заявив, що багатьох загиблих залишили на позиціях.

«Конвой, який вивозив 300-х майже весь став 200-м. Наші бійці, коли залишали плацдарм, бачили чотири вантажівки із загиблими, але нічого не могли зробити», – розповів командир батальйону.

У ЗМІ регулярно з’являються повідомлення про кількість загиблих, яка, на думку журналістів чи громадських активістів, свідомо занижується. Зокрема останнім таким повідомленням стала новина німецьких ЗМІ про нібито 50 тисяч загиблих, загальних людських втрат на сході України.

Чи не найповнішим списком загиблих українських військових є той, який заповнюють користувачі української «Вікіпедії». Станом на 2 березня кількість загиблих за цими даними склала 2111 військових усіх відомств. Кожна загибель підтверджується повідомленням у ЗМІ, частіше за все, регіональних.

Загибель навіть однієї людини – це трагедія, але «Правий сектор» дуже обережно ставиться до своїх людей, саме тому в нас такі відносно невеличкі втрати
Артем Скоропадський

Однією з головних претензій до офіційної статистики загиблих є, зазвичай, те, що до неї не зараховують добровольців батальйонів «Правого сектору», які не зареєстровані ні в Міністерстві оборони, ні в Національній гвардії. Але, за словами керівника прес-служби «Правого сектору» Артема Скоропадського, їхні втрати станом на кінець лютого 2015 року становлять близько 50 людей.

«Звісно, загибель навіть однієї людини – це трагедія, але «Правий сектор» дуже обережно ставиться до своїх людей, саме тому в нас такі відносно невеличі втрати», – наголосив він. При цьому поранені вимірюються сотнями.

В нас поранені навіть керівники, зокрема Дмитро Ярош, керівник штабу та командувач одного з батальйонів
Артем Скоропадський

«Якщо в нас поранені навіть керівники, зокрема Дмитро Ярош, керівник штабу та командувач одного з батальйонів, можете себе уявити кількість поранених», – заявив керівник прес-служби.

У моїх списках є усі загиблі, чиї ДНК були ідентифіковані. Дуже багато часу займає корегування вже зібраної інформації
адміністратор «Книга пам’яті»

У штабі Добровольчого українського корпусу «Правого сектору» говорять, що неофіційну статистику також веде сайт «Книга пам’яті». Як розповів Радіо Свобода адміністратор цього сайту, він також збирає інформацію зі ЗМІ.

«Я відслідковую всі повідомлення, тому у моїх списках є усі загиблі, чиї ДНК були ідентифіковані. Дуже багато часу займає корегування вже зібраної інформації, але я хочу увіковічити усіх загиблих», – наголосив адміністратор «Книга пам’яті». Інформація на сайті не оновлювалася з 22 січня, але найближчим часом зміни обіцяють внести.

Підрахунки ООН

Ще одним вагомим джерелом щодо кількості загиблих та поранених є підрахунки ООН. Як розповів Радіо Свобода голова місії ООН з моніторингу ситуації з прав людини в Україні Армен Арутюнян, кількість загиблих на Донбасі з обох боків та серед цивільних продовжує зростати, незважаючи на кілька спроб припинити вогонь.

Армен Арутюнян
Армен Арутюнян

«Із середини квітня 2014 року до 28 лютого 2015-го задокументовано загибель щонайменше 5809 людей. Також щонайменше 14740 людей було поранено на сході України. Із них 1112 було вбито та 3713 поранено у період з 1 грудня 2014-го до 15 лютого 2015 року», – наголосив Арутюнян.

До цих загальних людських втрат зараховано і втрати українських військових, які місія ООН бере з офіційних повідомлень, і 298 осіб, шо перебували на борту малайзійського «Боїнга», і втрати серед цивільних, а також членів незаконних збройних формувань, розрізнити які, на думку Арутюняна, майже неможливо. «Про їхні втрати ми судимо з повідомлень лікарів Луганська, Донецька та інших міст», – повідомив голова місії. Він наголосив, що фактична чисельність загиблих може перевищувати 6 тисяч, тому що інформація щодо загиблих в районі Дебальцевого та Донецького аеропорту продовжує надходити.

Моніторингова місія ООН не перевіряла гучну цифру у німецьких ЗМІ щодо 50 тисяч загиблих осіб на Донбасі. «Ми не можемо займатися медіа-повідомленнями. Це не перше і не останнє таке повідомлення», – наголосив Арутюнян.

Втрати неможливо приховати

Як розповіли Радіо Свобода в Міністерстві оборони, розбіжності у кількості поранених та загиблих можуть траплятися навіть в офіційних повідомленнях. Повідомлення мають щонайменш два джерела – лікарі та офіцери особового складу. «Офіцер може повідомити про втрати, якщо сам бачив загибель, чи йому розповіли безпосередні свідки. Лікарі повідомляють лише після оформлення свідоцтва про смерть», – наголосив співрозмовник Радіо Свобода.

Владислав Селезньов
Владислав Селезньов

Як визнав в інтерв’ю Радіо Свобода виконувач обов’язків речника Генерального штабу Владислав Селезньов, розбіжності дійсно мають місце, але це пов’язано у першу чергу з необхідністю точно ідентифікувати загиблих.

Якщо експертна оцінка спирається на аналіз ДНК – це може зайняти кілька місяців. Україна вправі знати про всіх загиблих героїв на сході України
Владислав Селезньов

«Якщо експертна оцінка спирається на аналіз ДНК – це може зайняти кілька місяців. Якщо ситуація не вимагає від медичних експертів такого глибокого дослідження, то термін набагато менший. Якщо будуть певні уточнення, ми про це поінформуємо, тому що Україна вправі знати про всіх загиблих героїв на сході України», – наголосив Селезньов.

СБУ у відповіді на інформаційний запит Радіо Свобода зазначає, що «за час проведення антитерористичної операції на сході України загинуло 7 співробітників Служби безпеки України, поранено – 66, безвісти зниклих та полонених немає».

Всього за офіційною інформацією, з початку антитерористичної операції, тобто з середини квітня 2014 року до 2 березня 2015 року загинув 1541 військовослужбовець. Левова частка з них – вояки Збройних сил України – 1223 особи. Бійців Національної гвардії – 132, міліціонерів – 101 особа, прикордонників – 63, працівників Служби безпеки України – 7 осіб, а рятувальників – тобто працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій – 15 людей.

У шпиталях та лікарнях наразі перебуває 501 військовослужбовець, 13 із яких є важкопораненими.

Усього протягом антитерористичної операції було поранено 6226 військовослужбовців. Із них вояків Збройних сил України – 1223 людини, працівників Міністерства внутрішніх справ – 366 осіб, національних гвардійців – 605 людей, прикордонників – 372, працівників Служби безпеки України – 63, а «рятувальників» – 15 людей.

Лише з початку введення в дію нових Мінських угод, які мали призупинити бойові дії на сході України, в Генеральному штабі нарахували 58 загиблих та 320 поранених. Нагадаємо, саме ці цифри, за словами голови місії ООН з моніторингу ситуації з прав людини в Україні, можуть зростати – данні щодо загиблих під час виходу з Дебальцева продовжують надходити.

У полоні наразі перебуває 201 військовослужбовець, повідомляють у Генштабі. А втрати бронетехніки оцінюються в 968 одиниць.

За думкою народного депутата Бориса Філатова, сьогодні офіційні показники відповідають реальності.

Спочатку намагаються занижувати кількість поранених та загиблих, а потім, коли преса та волонтери роздмухують скандал, то наближаються до реальних даних
Борис Філатов

«Спочатку намагаються занижувати кількість поранених та загиблих, а потім, коли преса та волонтери роздмухують скандал, то наближаються до реальних даних. Така сама ситуація із полоненими», – наголосив Філатов в інтерв’ю Радіо Свобода. На його думку, в епоху мобільних телефонів та соціальних мереж неможливо приховувати дані щодо загиблих.

Коли сепаратисти починають розповідати про дві з половиною тисячі загиблих, це абсолютна маячня
Борис Філатов

«Коли сепаратисти починають розповідати про дві з половиною тисячі загиблих, це абсолютна маячня. Якщо б це було правдою, з цього приводу були якісь відгомони та обговорення», – наголосив Філатов. Він також нагадав, що велика кількість бійців зникає безвісти, наприклад у батальйоні «Кривбас» зникло кілька десятків людей.

«Вважати їх живими підстав дуже мало», – визнав Філатов.

Підрахунок може затягнутися

Експерт Центра Разумкова з питань безпеки Микола Сунгуровський в інтерв’ю Радіо Свобода припустив, що втрати можуть занижуватися навмисно.

Рано чи пізно нам доведеться оприлюднити повну інформацію з поранених та загиблих. Ми з самого початку АТО говорили, що волонтерам та державі потрібно створити загальні бази даних
Микола Сунгуровський

«Якщо таке відбувається, все ж таки рано чи пізно нам доведеться оприлюднити повну інформацію з поранених та загиблих. Ми з самого початку АТО говорили, що волонтерам та державі потрібно створити загальні бази даних військовослужбовців. Але оскільки це не було зроблене, я не думаю, що в когось зараз є повна та перевірена інформація», – наголосив Сунгуровський.

За словами експерта, процес остаточного підрахунку загиблих може затягнутися на роки навіть після закінчення бойових дій. Саме так сталося із загиблими під час Другої світової війни.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG