Доступність посилання

ТОП новини

Меркель пообіцяла бути з Україною до кінця


Президент України Петро Порошенко та канцлер Німеччини Анґела Меркель. Берлін, 16 березня 2015 року
Президент України Петро Порошенко та канцлер Німеччини Анґела Меркель. Берлін, 16 березня 2015 року

Берлін обіцяє Києву підтримку, але для цього українська влада має розпочати економічні та адміністративні реформи

Німеччина і далі сподівається на успішну реалізацію на сході України мінських домовленостей. Про це канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила після зустрічі з президентом України Петром Порошенком. Водночас сам Порошенко у Берліні визнав, що мінські угоди не працюють, бо бойовики весь час порушують режим припинення вогню. У рамках дводенного візиту у Німеччину президент України зустрівся також зі своїм колегою Йоахімом Ґауком та головою Бундестагу Норбертом Ламертом.

«Революційні рішення» у Берліні не були ухвалені, але президент Петро Порошенко принаймні спробував донести до німецьких партнерів справжню ситуацію, що склалася на сході України, та розвіяти їхні ілюзії щодо того, що мінські угоди можуть забезпечити мир – такі реакції можна було почути в кулуарах за підсумками зустрічей у Берліні.

Порошенко у Німеччині зустрівся з президентом і канцлером
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00


Ще напередодні візиту Петро Порошенко в інтерв’ю газеті «Більд» заявив, що мінські угоди зазнали краху й стали лише надією, а не реальністю, оскільки режим припинення вогню постійно порушується. Тож іще до візиту Петро Порошенко наголошував на необхідності введення в Україну миротворчих сил. Щодо економічної кризи у країні, то він сказав: «Як я неодноразово наголошував – війна не є виправданням непроведення реформ. І наші рішучі дії на сьогоднішній день мають беззастережну підтримку Німеччини і Європейського союзу. Для нас це надзвичайно важливо».

Тільки мирним шляхом

На підсумковій прес-конференції і президент Петро Порошенко, і канцлер Анґела Меркель наголошували на єдності позицій. Канцлер ФРН запевнила:

«Щодо оцінки ситуації, то ми одностайні в ній. А також і у тому, що ми маємо важко працювати для досягнення поставленої мети. Сьогодні я почула від української сторони обіцянку зробити все для цього».

Однак склалося враження, що, попри запевнення у одностайності позицій, лідери двох держав по-різному оцінюють ситуацію. Канцлер обіцяла бути з Україною «до кінця», але в сенсі дипломатичної підтримки, оскільки, на її думку, мінські домовленості все-таки сприяють припиненню вогню. А відтак Німеччина надаватиме підтримку Україні у її намаганні реалізувати план, укладений у білоруській столиці.

Президент України Петро Порошенко та канцлер Німеччини Анґела Меркель. Берлін, 16 березня 2015 року
Президент України Петро Порошенко та канцлер Німеччини Анґела Меркель. Берлін, 16 березня 2015 року

Досягнення миру з фінансовою допомогою

Анґела Меркель зачепила також тему Криму, заявивши, що ситуація з півостровом не буде забута, зокрема й тому, що анексія фактично поставила європейський порядок під сумнів. Але ситуація така, що необхідно йти далі – шляхом мирного розв’язання конфлікту в Україні.

Щодо нових санкцій проти Росії, за словами Меркель, вони не є самоціллю. Водночас вона наголосила, що Європа не хоче їхнього застосування, але Захід готовий до цього.

Президент України Петро Порошенко повідомив на прес-конференції, що сподівається на підписання з Німеччиною угоди про надання фінансової допомоги обсягом 500 мільйонів євро до 1 квітня, зокрема й 200 мільйонів на макроекономічну підтримку. Канцлер Меркель заявила, що Німеччина готова брати участь у програмах економічної допомоги Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG