Доступність посилання

ТОП новини

Вибори на окупованому Донбасі: мир за будь-яку ціну чи розумна дипломатія?


©Shutterstock
©Shutterstock

Захарченко: «Ми повинні зайняти всі наші міста, де відбувся референдум»

Парламент визнав території, захоплені сепаратистами та російськими бойовиками, окупованими. Також після тривалих дискусій депутати все ж ухвалили зміни до закону, який регулює майбутні вибори у тих районах Донбасу. Вирішили також запросити до України миротворчий контингент. Тим часом, лідер угруповання «ДНР» Олександр Захарченко вже планує новий наступ.

ЗАВАНТАЖИТИ

Український парламент підтвердив, що дотримується мінських угод. Тож на тій частині Донбасу, що захоплена бойовиками, вибори мають відбутись демократично, під наглядом міжнародних спостерігачів та українських правоохоронців. А до того часу, вирішили депутати, непідконтрольні Україні території слід вважати окупованими сепаратистами та російськими бойовиками – на такому формулюванні наполягли «Радикальна партія» та «Самопоміч».

Також керівництво України офіційно попросило ООН ввести миротворчий контингент на Донбас. В Організації Обʼєднаних Націй уже прокоментували: запит отримали, потрібно тепер мати резолюцію і рішення Ради безпеки з цього питання.

Коаліція не може домовитись про те, як голосувати за вибори на Донбасі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00


Зміни до закону про розширені повноваження деяких регіонів Донбасу викликали жваві дискусії в парламенті. Ще за день до голосування з заяв депутатів стало очевидно, що думки в коаліції розділилась. Аби домовитись, початок голосування переносили тричі. Також скликали Раду коаліції та проводили численні консультації. Вирішальним аргументом стала нарада депутатів із президентом Петром Порошенком. Він викликав парламентарів, аби роз’яснити свою точку зору: чому ж необхідно чітко прописати механізм самоврядування на захоплених територіях Донбасу. Приїхали на нараду також голова Верховної Ради Володимир Гройсман та секретар РНБО Олександр Турчинов.

На які території поширюватиметься закон про вибори?

Врешті, депутатам вдалось домовитись – закон про особливий порядок самоврядування у деяких районах Донбасу ухвалили. Перелік населених пунктів Донеччини і Луганщини, де запроваджуватимуть особливий порядок місцевого самоврядування, Верховна Рада вже оприлюднила. У списку з 85 найменувань, окрім населених пунктів, є також залізничні станції, розʼїзди, перехрестя доріг із зазначенням географічних координат.

Фактично, держава визначає непідконтрольні їй території. Несподіванок немає: як і заявляв неодноразово президент Петро Порошенко, це ті частини Донецької та Луганської областей, що були захоплені бойовиками на підписання Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року. Саме цю лінію зіткнення Україна відстояла на останніх тристоронніх переговорах 12 лютого.


Мова не йде про відмову від частини територій – Гройсман

Голова парламенту Володимир Гройсман, коментуючи рішення депутатів, наголосив: мова не йде про те, що держава відмовляється від частини територій чи проголошує новий кордон. За його словами, у законі не йдеться про жоден «особливий статус».

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

«Цей закон – про особливості здійснення місцевого самоврядування на певний період після вільних, демократичних, українських, місцевих виборів на окремих територіях», – заявив Гройсман.

Підтримали голосування «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт», «Самопоміч», «Відродження», «Воля народу» та частково «Опозиційний блок». «Радикальна партія» проголосувала проти. «Батьківщина» – утрималась.

«Це – єдиний дипломатичний спосіб повернути жителів на українську землю» – Тетерук

Лідери фракцій, що підтримали голосування, знаходили різні аргументи на користь законопроекту. Зокрема, депутат «Блоку Петра Порошенка» Олексій Гончаренко вважає перевагою, що реальною владою на захоплених територіях стають саме новообрані політики – у разі, якщо вибори вдасться провести.

Андрій Тетерук
Андрій Тетерук

Відповідний закон та мінський формат переговорів може не до кінця влаштовувати українців, утім це – єдиний дипломатичний спосіб «повернути жителів на українську землю, провести спостерігачів на українську територію, змусити всіх бойовиків залишити нашу землю». Так пояснив підтримку з боку своєї партії заступник голови фракції «Народного фронту» Андрій Тетерук.

Олег Березюк
Олег Березюк

Доповнення до закону про самоврядування регіонів Донбасу є стратегічним кроком на дипломатичному фронті. Утім, «терористи не повинні диктувати свої умови» чи закликати до змін Конституції. Таку думку висловив один із ініціаторів визнання захоплених територій окупованими, голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк. Його фракція до останнього вагалась, чи віддавати голоси, утім все ж підтримала ініційований президентом Порошенком законопроект.

Держава проголосила новий українсько-російський кордон?

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

Не мала одностайної позиції на момент голосування «Батьківщина». Її лідерка Юлія Тимошенко ще у понеділок, 16 березня, ставила під сумнів ідею надалі вести переговори у мінському форматі. Тож радила депутатам своєї фракції голосувати на власний розсуд. Втім додала, що, на її думку, ухваливши цей закон, Київ фактично проголосив новий кордон між Україною та Росією. Юлія Тимошенко не вірить, що на захоплених бойовиками територіях вибори можуть пройти чесно.

Несподівано запропонував розглянути альтернативний законопроект Юрій Воропаєв, представник «Опозиційного блоку». За його словами, він мав ефективніше захищати інтереси жителів Донбасу. Натомість у пропозиції президента, додав Воропаєв, не прописано, які переваги чи привілеї отримають захоплені землі. Утім «Опозиційний блок» майже одноголосно проголосував за внесення змін.

Олег Ляшко
Олег Ляшко

На думку Олега Ляшка, який очолює «Радикальну партію», 17 березня стане «чорною датою українського календаря» на рівні з сумнозвісними «диктаторськими законами 16 січня». Депутат акцентує: слід спершу звільнити території, лише потім проводити вибори. «Радикальна партія», зрештою, не віддала своїх голосів. Ляшко додав, що ухвалення цього закону може призвести до того, що «терористи сидітимуть тут у парламенті».

Захарченко: «Ми повинні зайняти всі наші міста, де відбувся референдум»

Лідери угруповань бойовиків упродовж останніх кількох днів ставлять під сумнів це голосування українського парламенту. Зокрема, ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко у Дебальцеві вже заявив, що не задоволений законопроектом та вважає, що «у ньому нульовий сенс», адже «все, що обговорювали в Мінську, не виконано», передає LifeNews. Захарченко апелює до того, що бойовики, як і обіцяли, відвели важке озброєння та не атакують українські позиції. Натомість Київ, за його словами, методично загострює конфлікт.

«Ми повинні зайняти всі наші міста, де проходив референдум, а далі вже політично співпрацювати (з Україною – ред.) як рівні партнери», – заявив він.

Натомість у прес-центрі АТО повідомляють, що впродовж минулої доби терористи з окупованих частин Донецької та Луганської областей знову порушували режим припинення вогню – українських військових обстріляли 30 разів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG