Доступність посилання

ТОП новини

Інвесторів закликали інвестувати в Україну, попри ризики


«Ми, українці, змінили Україну, але ми, українці, ще не встигли змінитися самі»

Іноземні компанії мають певні проблеми в Україні. Подальші інвестиції в Україну несуть у собі ризики. Тим не менш, українські юристи та бізнесмени говорять про те, що ризики варті того, і вже за короткий час принесуть інвесторам прибутки. Європейці кажуть, що готові вкладати свої кошти в Україну, але дехто очікує, що становище на краще для бізнесу зміниться лише через п’ять-десять років.

Західні інвестори можуть багато виграти на девальвації української гривні, особливо, якщо мова йде про найм українців на роботу. Група українських і чеських експертів та професіоналів із бізнес, юридичної та державної галузей обговорювала, зокрема, це та інші питання під час форуму під егідою української Торговельно-промислової палати і Міністерства закордонних справ «Україна: Тільки бізнес», який мав місце у Празі 15 квітня.

Інфляція в Україні є гарною новиною для іноземних роботодавців, адже зарплати не збільшуються пропорційно, отже навантаження на фонд заробітної плати зменшується, а кількість бажаючих отримати роботу збільшується, пояснив Максим Лавринович, керуючий партнер юридичної фірми «Лавринович і партнери».

Крім того, він звернув увагу на те, як високо іноземні інвестиції цінуються в Україні.

«На сьогоднішній день ставлення до іноземних капіталів в Україні, мабуть, більш поціноване, ніж в індусів до священних корів. Іноземний капітал захищається навіть тоді, коли це повністю дискримінує українських платників податків» – сказав Лавринович.

Водночас в кулуарах інвестиційного форуму у розмові з Радіо Свобода він визнав, що інвестори в Україні нині мають певні проблеми.

«На сьогодні, оскільки є певна безконтрольність органів влади, а тим більше безконтрольність влади на місцях, оскільки єдина вертикаль, яка була присутня, не до кінця працює, на місцях з’явилися певні царьки, то бізнес відчуває не найкращі часи через той тиск, який посилився через не контрольованість. Якщо раніше іноземний бізнес був певною священною коровою, його не можна було чіпати, то сьогодні – хто завгодно», – сказав Лавринович.

Конкретних компаній, які мають проблеми в Україні, юрист не назвав. Водночас на уточнююче запитання Максим Лавринович відповів, що його юридична фірма вже працює з чеськими підприємцями, серед яких і концерн «Шкода».

Як зазначила учасниця форуму, віце-президент української бізнес групи DCH Group Олена Дерев’янко, вкладаючи гроші в Україну сьогодні, іноземні інвестори сильно ризикують. Для декого рівень ризиків є навіть критичним, однак правильні стратегії можуть їм допомогти досягти успіху за певний проміжок часу.

«Зараз Україна – це ринок для інвесторів риск-тейкерів; таких інвесторів, які здатні до вибору інтелектуальних моделей освоєння нашого ринку, …і які здатні дивитися на далеку перспективу. Для того, щоб мати успіх через деякий час, потрібно робити перший крок вже сьогодні», – сказала вона.

Українці змінили країну, але не себе

Учасники форуму обговорювали зміни, які наразі відбуваються в економічному та правовому секторі України, які хоча і є болючими, мають певні позитивні наслідки.

В Україні відбувається загальне перезавантаження економіки. Відбувається ротація операторів на ринках, звільняються якісь ринкові ніші
Олена Дерев’янко

«В Україні відбувається загальне перезавантаження економіки, яке є стресовим, надзвичайно болісним. Але перезавантаження завжди передбачає, що відбувається ротація операторів на ринках, звільняються якісь ринкові ніші, з’являється певне бажання у компаній оптимізувати свої бізнес-процеси, вийти на нові ринки, знайти нових партнерів», – сказала Дерев’янко.

Тим не менш, за її словами, в Україні радикально нічого не змінилося – окрім тривалих бойових дій на Донбасі. Тобто, держава залишається, зокрема, корумпованою, з чим погоджується і Лавринович.

«Ми, українці, змінили Україну, але ми, українці, ще не встигли змінитися самі», – сказав він.

Максим Лавринович
Максим Лавринович

Лавринович спостерігає два особливо важливих процеси, які мають місце в Україні. По-перше, це становлення системи правового регулювання держави та державних процесів. По-друге, це зменшення впливу великих бізнесів на цю систему.

«Я вірю, і я бачу з нашої юридичної практики те, що Україна розвивається; те, що керівники держави прагнуть цього», – сказав він.

Вже найближчого часу Лавринович очікує суттєвого зменшення потрібного ліцензування, адміністративних процедур і полегшення вирішення земельних питань – аспектів, які є особливо важливими для іноземних інвесторів.

Інвестування в Україну є ризикованим

Давід Прудек
Давід Прудек

Тим не менш, очікувати потік, зокрема, чеських інвесторів до України у найближчий час не варто, про що у бесіді з Радіо Свобода розповів член наглядової ради Українського бізнес-клубу в Чехії Давід Прудек.

«Інвестувати в Україну відповідно до європейських принципів, правил і практик, є ризикованим, бо це вимагає певного правового середовища, чого в Україні немає. Це означає, що якщо хтось хоче інвестувати в Україну, то вони повинні брати до уваги ситуацію, яка там існує», – сказав він.

Отже, найголовнішим завданням для української влади зараз, якщо мова йде про потенційних західних інвесторів, є знайти певний механізм, який би зробив фінансові операції в Україні безпечними для іноземців.

«Знадобиться певний час, щоб переконати бізнесову громадськість, банківську громадськість і міжнародні установи, які будуть проекти фінансувати, що це є безпечним», – сказав Прудек.

На його думку, це стане можливо лише через п’ять чи навіть десять років, адже Україна має спершу запровадити необхідні законодавчі зміни.

Незважаючи на те, що іноземні інвестори можуть дозволити собі чекати, Україна та міжнародна спільнота не мають розкоші часу, сказав колишній єврокомісар з питань політики добросусідства і розширення, зовнішньої торгівлі, промисловості і підприємництва Євросоюзу Штефан Фюле, який був серед відвідувачів форуму.

Хочу, щоб Україна, вся Європа, весь світ зібрався з силами прямо зараз, і допомогли Україні наблизитися до європейської України
Штефан Фюле

«Я хочу, щоб Україна, вся Європа, весь світ зібрався з силами прямо зараз, і допомогли Україні наблизитися до європейської України. Я сподіваюся, що цей простір для дихання, який зараз там є, не означатиме, що Україна повертається до старого порядку, але стане можливістю для нової України», – сказав він.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG