Доступність посилання

ТОП новини

На шкоду Україні. Чеські комуністи – п’ята колона Кремля?


Президент Росії Володимир Путін (праворуч) та президент Чехії Мілош Земан. Москва, травень 2015 року
Президент Росії Володимир Путін (праворуч) та президент Чехії Мілош Земан. Москва, травень 2015 року

Чеські комуністи вже давно відіграють роль такої собі «продовженої руки російського режиму» – Якуб Янда

Чеський парламент у середу не голосував за ратифікацію Угоди про асоціацію України з Європейським союзом. Питання було відкладене на наступні засідання чеського парламенту після того, як партія комуністів використала своє право заблокувати включення цього питання до порядку денного. Голова фракції комуністів Павел Ковачік сказав, що таким чином вони висловили позицію своєї партії. Однак, представник місцевої громадської організації Якуб Янда зазначив, що позиція чеських комуністів залежить виключно від позиції Кремля.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Палата депутатів Парламенту Чехії впродовж робочого дня 20 травня так і не ратифікувала Угоду про асоціацію України з Європейським союзом.

Сталося це тому, що парламентська більшість не внесла вранці 19 травня до порядку денного пункт про обговорення цього питання. Пізніше того ж дня парламентарі намагалися все ж таки додати цей пункт до плану обговорення, однак, згідно з чеським законом, додаткові пункти можуть бути не прийняті на розгляд, якщо 30 парламентарів виступлять проти.

У випадку з ратифікацією українсько-європейської угоди, 30 парламентарів, усі члени Комуністичної партії Чехії і Моравії (КПЧМ), використали своє право вето, що не дозволило ратифікації потрапити до порядку денного.

Це питання може бути знову порушене Палатою депутатів лише під час однієї з наступних сесій, найперша з яких відбудеться у другій половині червня.

Голова фракції комуністів у Палаті депутатів Павел Ковачік пояснив це рішення комуністичної партії їхнім ставленням до уряду України.

«Ми, КПЧМ, не маємо довіри до сучасної української влади, і не вважаємо, що Чеська Республіка мала б підписувати будь-яку угоду такого типу з нинішньою українською владою», – сказав він у коментарі для Радіо Свобода.

Тим не менш Ковачік визнав, що ратифікацію угоди у чеському парламенті підтримує більшість і, якби не вето комуністів, це було б вже зроблено.

Чеський парламент
Чеський парламент

Це п’ята колона Кремля – Янда

За словами Якуба Янди, речника чеської громадської організації «Ініціатива європейських цінностей», подібної реакції комуністів можна було очікувати, адже, на його думку, КПЧМ вже довго відіграє роль такої собі «продовженої руки російського режиму».

«Ми, звичайно, не маємо чітких доказів отримання грошей, як, наприклад, у Марін Ле Пен і її «Національного фронту» у Франції. Але, безумовно, судячи з тих кроків, які чеські комуністи вчиняють, і що вони публічно оголошують, ми можемо чітко бачити..., що те, що сказав Кремль, за деякий час, досить скоро почнуть казати комуністи», – сказав Янда у розмові з Радіо Свобода.

Він також назвав цю партію «п’ятою колоною Кремля у Чеській Республіці».

Однак, КПЧМ не є єдиною партією, яка виступає проти ратифікації угоди України з ЄС. Є, зокрема, деякі члени Чеської соціал-демократичної партії, серед яких – Ярослав Фолдина. Він, зокрема, сказав чеському інтернет-порталу Parlamentní listy, що брати до уваги можливе членство України в Європейському союзі можна лише тоді, коли ця держава відповідатиме економічним і політичним умовам, які мали задовольнити й нинішні держави-члени, у тому числі, Чехія.

Ратифікація вже за кілька тижнів?

Однак, як вважає Янда, Угоду про асоціацію між Україною та ЄС Чехія рано чи пізно ратифікує. Він передбачає, що це станеться протягом найближчих декількох тижнів.

Навіть комуніст Ковачік сказав Радіо Свобода, що шлях до ратифікації «не є зачиненим», і що «не варто мати великі побоювання» з цього приводу. Він передбачає, що це питання розглянуть знову під час наступних сесій парламенту, скоріш за все, ще до початку парламентських літніх канікул.

КПЧМ проголосували проти розгляду питання ратифікації у той день, коли до Чехії завітав міністр закордонних справ України Павло Клімкін – такий збіг обставин Янда назвав «міжнародною ганьбою».

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін (ліворуч) поруч з міністром закордонних справ Чехії Любомиром Заоралеком. Прага, 19 травня 2015 року
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін (ліворуч) поруч з міністром закордонних справ Чехії Любомиром Заоралеком. Прага, 19 травня 2015 року

На цей час процедуру ратифікації повністю завершили 17 із 28 країн-членів Європейського союзу, а також Україна. Іще чотири країни ЄС близькі до цього.

Угода офіційно набуде чинності, коли її ратифікують усі члени Євросоюзу і затвердять керівні органи ЄС. Тим часом іще до завершення ратифікації – наразі в режимі тимчасового застосування – вже діє політична частина угоди, а економічна, про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС, запрацює з 1 січня 2016 року.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG