Доступність посилання

ТОП новини

Забруднена вода Донбасу: загроза дизентерії та холери


Донбасу загрожує водяна катастрофа
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:42 0:00

Через збройний конфлікт погіршилася і без того складна ситуація з водопостачанням на Донбасі

Після проголошення «ЛНР», що визнана в Україні терористичною організацією, обласний центр Луганської області став відчувати проблеми з водою. Днями окупований Луганськ був повністю від'єднаний від водопостачання. Утім, навіть коли вода є, вона має домішки незрозумілого походження. Екологи уже б’ють на сполох: мовляв, ситуація на межі катастрофи. Розібратися, у чому саме небезпека вживання забрудненої води на Донбасі, та до яких наслідків це може призвести, – у програмі «Донбас. Реалії» допоміг розібратися Віктор Родіна, доцент кафедри державного управління Державної екологічної академії післядипломного навчання та управління.

З водою на сході завжди були проблеми

– На сьогодні екологічна ситуація на Донбасі катастрофічна. Боюся навіть подумати, що буде влітку. З водою на сході завжди були проблеми. У зв’язку із скорочення виробництва, яке розпочалося ще у 90-х роках із закриттям підприємств, водопостачання регіону скоротилося у рази.

– Недостача води не пов’язана із перебуванням на території Донбасу озброєних сепаратистів?

За даними на 2010 рік, Луганщина посідала останнє місце за якістю водозабезпечення

– Воєнний конфлікт цю ситуацію тільки загострив. У мирний час із водозабезпеченням ситуація була на лезі ножа. За даними на 2010 рік, Луганщина посідала останнє місце за якістю водозабезпечення. Якщо я не помиляюся, то там близько 93% джерел питної води не відповідали санітарно-гігієнічним нормам.

– Звідки Луганщина та Донеччина беруть воду?

– На Донеччині це поверхневі води, тобто це річки, водосховища, Азовське море. На Луганщині основна частина – підземні води. Більше двох третіх. Якась частина береться із Сіверського Дінця, ще пів-відсотка береться з інших поверхневих джерел.

– До яких наслідків може призвести забруднення цих джерел?

По-перше, сам факт відсутності чистої води у населення є проблемою. По-друге, проблема епідеміологічна

– Результати моделювання цієї ситуації викликають занепокоєння. По-перше, сам факт відсутності чистої води у населення є проблемою. По-друге, проблема епідеміологічна.

Раніше там «добровільно змушували» багатьох людей робити щеплення від ембріону холери

Донбас і раніше був несприятливим у поширенні інфекційних захворювань. Основний агент перенесення яких була вода: це кишкова паличка, дизентерія та королева захворювань, які передаються водою, – холера. Раніше там «добровільно змушували» багатьох людей робити щеплення від ембріону холери.

Це проблема для України. Деяким людям вдається звідти вибратися і окрім своїх речей вони можуть вивезти також й інфекції. Треба ще враховувати інкубаційний період інфекцій

Я не думаю, що зараз там хтось на достойному рівні відслідковує епідеміологічну ситуацію та бере проби води. Це не тільки проблема Донбасу та зони АТО. Це проблема для України. Деяким людям вдається звідти вибратися і окрім своїх речей вони можуть вивезти також й інфекції. Треба ще враховувати інкубаційний період інфекцій, і згодом буде складно локалізувати їх. Слід враховувати і санітарні негативні реалії військових. Крім цього, про це слід думати і нашим східним сусідам, які створили нам цю проблему, тому що їх це також стосується. Ми говоримо про те, що у нас відкритий у 400 кілометрів кордон. Так само і в них. Адже йде міграція людей туди-назад.

Життя без води: як виживають мешканці окупованого Луганська
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

– Чи можливо покращити якість води у домашніх умовах?

– По-перше, я не вважаю злочином збирати дощову воду у ситуації, яка склалася. Може статися так, що це буде єдиним виходом. Можна використовувати приватні джерела – колодязі, колонки. Інтенсивні бої розпочалися у другій половині літа, потім пішла осінь, зима, весна уже закінчується, усе розморожене, усе потекло підземними водами. Середня заглибленість колодязя там 10-15 метрів, тобто це практично нічого.

Там де були активні бойові дії досі знаходять трупи людей, військових та цивільних, а також тварин. Усе це стікатиме у внутрішні джерела води

Там де були активні бойові дії досі знаходять трупи людей, військових та цивільних, а також тварин. Коли їх усіх знайдуть, локалізують та законсервують, невідомо. Тобто протягом цього часу усе це стікатиме у внутрішні джерела води.

Те, що йде з колодязя та колонок, треба у будь-якому випадку кип’ятити. Це єдиний спосіб вирішення інфекційних захворювань

Те, що йде з колодязя та колонок, треба у будь-якому випадку кип’ятити. Це єдиний спосіб вирішення інфекційних захворювань. Що стосується традиційних очисток води за допомогою хлору, то необхідні спеціальні установки. На їхні встановлення потрібен певний час. Залишається мала хімія: спеціальні хімікати, які передаються в пробірках для оперативної очистки води, та фізичні засоби очистки, у тому ж числі за допомогою ультрафіолету, спеціальних фільтрацій. Утім, це енерговитратні технології.

– Що необхідно, аби зробити інвентаризацію водного господарства?

– Це форма створення кадастру водних об’єктів. Такі роботи проводилися і в інших регіонах України: Харківська та Вінницька області. Для цього, найперше, слід підняти статистику на основі достовірних картографічних джерел даних дистанційного зондування, створити просторову інформаційну структуру, яка дала б змогу відповісти на головні питання: що є, та де є. Крім цього, відповідний процес передбачає право відбору, щоб встановити якість води. Не забувайте, що це Донбас. І якщо там гарне озеро є з водою, то це не означає що її можна пити. Там завжди економили на усьому, що тільки можливо, і, щонайперше, на очисних спорудженнях.

Луганська система водоканалу перебуває на межі розвалу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
Вам привезли воду, візьміть та прокип’ятіть її одразу. Розлийте її по чистому продезінфікованому посуду, тоді вона довше стоятиме

– Чи можете Ви порадити жителям Донбасу, як саме їм можна перевірити якість води?

– Краще не проводити такої діагностики, тому що немає ні відповідних засобів, ні навику це робити. Вам привезли воду, візьміть та прокип’ятіть її одразу. Розлийте її по чистому продезінфікованому посуду, тоді вона довше стоятиме. Зрозумійте, якщо у воді є якась паличка, вона на запах не визначається, і далеко не завжди її можна знайти. Тому треба займатися не діагностикою, а активною дезінфекцією.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG