Доступність посилання

ТОП новини

Нас держава з тарифами заганяє в умови розбомбленого Донбасу – журналіст


Акція «Мене вбили тарифи», Київ, 13 травня 2015 року
Акція «Мене вбили тарифи», Київ, 13 травня 2015 року

Згідно з рішенням уряду, для пересічних українців тарифи на тепло зростуть більш як на 70%, а електроенергія подорожчає у 3,5 рази

Київ – 1 квітня цього року в Україні розпочався період зростання цін на газ та електроенергію для населення. Згідно з рішенням уряду, для пересічних українців тарифи на тепло зростуть на понад 70 відсотків, світло подорожчає у 3,5 рази. При цьому урядовці пов’язують підвищення цін з реформами, яких потребує Україна та які вона зобов’язалась провести, відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС і меморандумів з МВФ. Наразі ні урядовці, ні незалежні експерти не беруться відповісти на запитання, чи платитимуть українці за новими цінами, точніше, чи вистачить у пересічного українця грошей на оплату.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, затвердила нові тарифи на природний газ для населення та теплокомуненерго, які почали діяти від 1 квітня 2015 року.

​Тариф на газ для населення, яке користується ним для опалення, складає 3,6 гривень за кубометр, пояснив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Він також зауважив, що українці спантеличені повідомленнями про зростання тарифів на тепло та електроенергію, серед іншого, через брак інформації від відповідних урядових установ. Відтак прем'єр звернувся до Національної комісії, що здійснює державне регулювання в енергетиці, до НАК «Нафтогазу України» і Міністерства енергетики з вимогою пояснити населенню, як формується тариф.При цьому маємо зимовий і літній тарифи. «Зимовий» тариф «працює» у період з 1 жовтня по 30 квітня щороку, норма споживання до двохсот кубометрів газу коштує 3,6 гривні за кубометр. Якщо людина використовує понад 200 «кубиків» – сплачує за кубометр газу 7,188 гривень. Ці ж 7,188 гривень становить «літній» тариф, незалежно від обсягів споживання газу – такий тариф діє з 1 травня по 30 вересня.

Байки про те, що якщо спожили 201 кубометр, то ви платите не 3600, а 7200 – не відповідає дійсності. За 200 кубометрів людина платить ціну, яка втричі менша за ринкову – це 3600 гривень. Якщо спожили більше, то тільки на той обсяг, який більше за 200 кубометрів, нараховується ринкова ціна
Арсеній Яценюк

«9600 гривень за тисячу кубів – це реальна вартість природного газу, яка встановлена і яку платить промисловість. Громадяни України, які споживають газ для опалення, платять 3600 гривень (за тисячу кубометрів – ред.) у тому випадку, якщо обсяг споживання складає до 200 кубометрів. Практично 80% населення споживає такий відсоток газу. І байки про те, що якщо спожили 201 кубометр, то ви платите не 3600, а 7200 – не відповідає дійсності. За 200 кубометрів людина платить ціну, яка втричі менша за ринкову – це 3600 гривень. Якщо спожили більше, то тільки на той обсяг, який більше, ніж 200 кубометрів, нараховується ринкова ціна», – заявив Яценюк.

Андрій Коболєв
Андрій Коболєв

Голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв відповідальність за різке зростання тарифів на енергоносії для українців поклав на попередні уряди, які, на його думку, не зробили цього поступово. Він, зокрема, зазначив, що підвищення цін на газ для населення було «обов'язковою умовою програми МВФ і при уряді Тимошенко, і при уряді Азарова. Кожен з них юридично зобов'язався довести тарифи до рівня імпортного паритету за 2,5-3 роки. Гроші взяли, зобов'язання не виконали», – розповів Коболєв в інтерв’ю виданню «Українська правда».

Щодо підвищення тарифів на електроенергію, то упродовж двох років вартість кіловат/години повинна зрости з 35,58 гривень до 122, 83 гривень. При цьому вночі електроенергія коштуватиме наполовину дешевше. Тож урядовці закликають українців не забувати про «нічний тариф», а також – оформити субсидії, які дозволять зменшити «тарифний тиск» українцям з невисоким рівнем зарплат і пенсій.

«У нас вдома є мангал, доведеться на ньому і на багатті їсти готувати»

Щоправда, як зазначають пересічні українці, навіть за умов оформлення субсидій їхня фінансова ситуація погіршиться. Так, київський пенсіонер Ярослав, який майже два тижні витратив на «збирання паперів» для оформлення субсидії, вважає, що вся його пенсія буде витрачатись на оплату нових тарифів на газ, тепло, світло і воду, оскільки він мешкає один у двокімнатній міській квартирі.

«Люди на сьогодні платять по 300- 500 гривень і це при тій інфляції, яка є в Україні. А вже у травні почали нові платіжки приходити. З новими тарифними розцінками. А якщо ми помножимо старі розцінки на нові розцінки по тарифу, відповідно, це буде сума більша, ніж мінімальна зарплата і пенсія. Тобто велика частина людей не буде спроможна платити такі гроші», – вважає пенсіонер.

Інфографіка Міністерства соціальної політики
Інфографіка Міністерства соціальної політики

Журналіст з Києва Наталя Позняк-Хоменко з родиною мешкає у приватному будинку, який належить чоловіковій родині. На сьогодні Наталчина сім’я – це вона сама, її чоловік і двоє дочок-школярок, «на підході» третя дитина. Процес переоформлення документів на передачу будинку Наталі та її чоловіку, а відповідно на оформлення субсидії на житлово-комунальні послуги, розтягнувся, що може негативно позначитись на фінансовому становищі Наталчиної сім’ї.

Якщо минулого року ми влітку платили за газ приблизно 150-200 гривень, то цього року нам тільки за квітень прийшла платіжка на 500 гривень! Що буде взимку, ми навіть не уявляємо
Наталя Позняк-Хоменко

«У будинку у нас все своє: і опалення, і вода, і водопостачання. Є свердловина і є газова колонка, яка гріє воду. І нам фахівці сказали, що вона бере дуже багато газу. Щодо тарифів, то якщо минулого року ми влітку платили за газ приблизно 150-200 гривень, то цього року нам тільки за квітень прийшла платіжка на 500 гривень! Що буде взимку, ми навіть не уявляємо. І якщо влітку минулого року ми тішили дітей – надували їм басейн і наповнювали його теплою водою, ми також відмовляємось від ванни і переходимо на теплий душ, а у басейн ми змушені наливати холодну воду», – розповіла Позняк-Хоменко у розмові з Радіо Свобода.

У відповідь на запитання, як зменшити тягар нових тарифів, Наталя запропонувала вельми радикальний метод – відмовитись від газу і перейти на опалення дровами.

Якщо далі так піде, то взагалі доведеться відмовитись від газу. Нас держава заганяє у такі самі умови, як живуть наші співвітчизники на розбомбленому сході України
Наталя Позняк-Хоменко

«Якщо далі так піде, то взагалі доведеться відмовитись від газового опалення і від газу. Ми дивились кадри, як у розбомблених містах на Донбасі люди щось на вулицях робили, зокрема, готували їжу на вогнищі. У нас вдома є мангал, і я так відчуваю, що доведеться на ньому і на багатті на вулиці їсти готувати. Тобто, нас держава заганяє у такі самі умови, як живуть наші співвітчизники на розбомбленому сході України», – констатувала Наталя.

Також на цю тему:

Український ринок комунальних послуг: є правильні кроки – експерт
«За рахунок усунення монопольних обмежень скоротили закупівельну ціну майже вполовину. Скажіть мені, чи це є боротьба з корупцією на енергетичному ринку чи не є?» далі
Чому поляки погодилися затягнути паски, коли зростали тарифи на комунальні послуги?
У Польщі услід за підняттям тарифів відбувалося підвищення рівня життя громадян далі

Під Радою протестували проти підняття комунальних тарифів
Кількасот активістів з різних регіонів України вимагали прозорості встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги. далі

«Побігають» соцпрацівники: як отримати субсидію швидко
Знадобиться лише два документи, а заяву можна надсилати поштою далі

Щоб зекономити на компослугах – просто змінюйте звички. Українців вчать раціонально використовувати ресурси
Як зменшити оплату за воду, електроенергію та ще й зберегти планету. Цього українців навчають за шведською програмою під назвою «Стале господарство». далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG