Доступність посилання

ТОП новини

Посилення обороноздатності України – прямий обов’язок НАТО – Джердж


Військовослужбовці 173-ї повітряно-десантної бригади тактичної групи армії США та українські нацгвардійці на церемонії відкриття спільних навчань «Фіарлес Гардіан-2015». Яворівський полігон, 20 квітня 2015 року
Військовослужбовці 173-ї повітряно-десантної бригади тактичної групи армії США та українські нацгвардійці на церемонії відкриття спільних навчань «Фіарлес Гардіан-2015». Яворівський полігон, 20 квітня 2015 року

У Києві відбулося засідання спільної робочої групи «Україна-НАТО» з питань військової реформи

НАТО готове допомагати у реформуванні Збройних сил України. Принаймні таку заяву зробив заступник генерального секретаря НАТО з питань політичних відносин і політики безпеки Трасивулос Стаматопулос, який у середу перебував в Україні. Втім, допомоги на словах замало, наголошують експерти. Україні потрібна зброя.

Верховна Рада 27 травня була переповнена не українськими депутатами, а представниками країн-членів НАТО. До України вони завітали на спільну робочу групу «Україна-НАТО» з питань військової реформи. Усі учасники уважно слухали вітальне слово секретаря Ради національної безпеки й оборони Олександра Турчинова, в якому він наголосив, що в умовах збройної агресії Росії політика військової співпраці з НАТО має для України дуже велике значення. За його словами, за останній рік Україна не лише відновила співпрацю з Північноатлантичним альянсом, але й визначила нові напрямки її розвитку.

«Серед пріоритетних напрямів нашої взаємодії слід відзначити сприяння підвищенню оперативних можливостей Збройних сил України, удосконалення управління ними, професійну підготовку працівників сектору безпеки й оптимізацію системи військової освіти. Сподіваюсь, що створення трастових фондів НАТО на підтримку обороноздатності країни дозволить отримати відчутні результати у цих сферах нашої взаємодії», – сказав Турчинов.

Протокольне фото учасників спільної робочої групи «Україна-НАТО» з питань воєнної реформи, 27 травня 2015 року
Протокольне фото учасників спільної робочої групи «Україна-НАТО» з питань воєнної реформи, 27 травня 2015 року

Секретар РНБО також сподівається на відновлення виробництва літака «Ан-70» разом із країнами-членами НАТО.

Поєднання наших науково-технічних та промислових можливостей може істотно сприяти підвищенню обороноздатності як України, так і країн-членів НАТО
Олександр Турчинов

«Поєднання наших науково-технічних та промислових можливостей може істотно сприяти підвищенню обороноздатності як України, так і країн-членів НАТО. У цьому контексті хочу привернути увагу до реальної можливості відновлення проекту спільного виробництва літака «Ан-70», який у перспективі забезпечить потреби наших колег у стратегічних авіаційних перевезеннях», – наголосив він.

НАТО залишається відданим наданню допомоги Україні в реформуванні сектору безпеки і оборони
Трасівулос Стаматопулос

Зі свого боку, голова делегації НАТО, заступник генерального секретаря НАТО з питань політичних відносин і політики безпеки Трасівулос Стаматопулос зазначив, що на цій зустрічі НАТО має гарну можливість отримати інформацію про стан безпеки України і стан виконання реформ.

«Ми подивимось, як НАТО може допомогти Україні в її зусиллях. НАТО залишається відданим наданню допомоги Україні в реформуванні сектору безпеки і оборони. Ми значно посилили нашу практичну підтримку і зміцнили співпрацю», – запевнив він.

До Києва з’їхались представники країн-членів НАТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Члени НАТО наповнюють для України 5 трастових фондів, гроші з яких йдуть на модернізацію системи зв’язку, допомогу пораненим солдатам, захист від кібератак та боротьбу з пропагандою. Також збільшено кількість «натовського» персоналу у Києві.

Тісна співпраця України з НАТО передбачена і у затвердженій цими днями президентом «Стратегії національної безпеки». Зокрема, відповідно до цієї стратегії, формування умов для вступу в НАТО є однією із основних цілей на 2015-2020 роки. За цей час Україна повинна збільшити оборонно-промислове та військово-технічне співробітництво з державами-членами НАТО та досягнути повної незалежності від Росії у питаннях виробництва озброєнь та військової техніки.

Разом з тим, для успішної співпраці Україна повинна показати, що дійсно зацікавлена у допомозі. Наприклад, має зняти мита з військової допомоги, щоб отримати обладнання, заявив напередодні помічник заступника генсека НАТО Джемі Шеа.

Ми повинні отримувати реальну зброю – Джердж

Сергій Джердж
Сергій Джердж

Голова громадського комітету «Україна – НАТО» Сергій Джердж у коментарі Радіо Свобода пояснює: посилення обороноздатності України – це прямий обов’язок НАТО в умовах російської агресії. На його думку, НАТО повинно активніше підтримувати Україну діями, а не словами.

Є спільні маневри, навчання, інструктори, але повинна бути техніка, яка буде надана Україні
Сергій Джердж

«Є спільні маневри, навчання, інструктори, але повинна бути техніка, яка буде надана Україні. Звичайно, ми повинні розвивати свій військово-промисловий комплекс, але для цього потрібно багато часу, тож ми повинні якнайшвидше отримати допомогу від країн-членів НАТО. Це і вантажні автомобілі для перевезення амуніції і особового складу, і радари… Цей перелік повинен збільшуватись. Ми повинні отримувати реальну зброю для того, щоб українська армія виглядала сильнішою» – каже експерт.

Поміркованість НАТО лише провокує агресію Путіна, додає Джердж, адже він не бачить адекватної відповіді. Тож цією відповіддю Путіну від НАТО повинні стати додаткові посилені економічні санкції, фінансова допомога і, вже згадана, допомога зброєю і військовою технікою.

«Третій компонент – це зброя. Це вся лінійка технічної допомоги, необхідна нам, щоб захистити солдата. Рядовий солдат повинен бути в центрі уваги», – наголошує він.

Зі свого боку Україна намагатиметься пришвидшити процес військової реформи. Принаймні за планом, до 30 травня 2015 року Кабінет міністрів повинен завершити комплексний огляд сектору безпеки і оборони України та у тримісячний термін внести на розгляд РНБО пропозиції щодо його реформування.

Тим часом в Україні тривають спільні багатонаціональні навчання військових зі США та інших країн-членів НАТО на Яворівському полігоні на Львівщині. Ще одні навчання в Україні НАТО проведе восени цього року. Щоправда не військові, а для реагування на природні катастрофи.

У разі ж розгортання прямих воєнних дій з боку Росії, війська НАТО готові за 48 годин мобілізувати 5-6 тисяч вояків із сил швидкого реагування. Втім, за словами експертів, Росія за цей час може зібрати у кілька разів більше.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG