Доступність посилання

ТОП новини

Пропускна система на Донбасі не захистить Україну від сепаратистів – правозахисник


Чому пропускна система на Донбасі неефективна?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:21:28 0:00

Ефективніше було б арештовувати порушників українського законодавства на блокпостах – Тетяна Іванова

З моменту введення особливого порядку в’їзду та виїзду на Донбасі, у суспільстві не припиняються суперечки щодо доцільності та необхідності існування такого регламенту. Мовляв, це – лише чергова корупційна схема, порушення прав громадян та ускладнення й так нелегкої ситуації жителів сходу. Про правомірність пропускної системи та її доцільність говорили у програмі «Донбас. Реалії» на Радіо Свобода з Тетяною Івановою, представником громадської організації «Центр правозахисних та законодавчих ініціатив».

Тетяна Іванова
Тетяна Іванова

– Наскільки виправданою є пропускна система на окупованій території Донбасу? Чи це є необхідність задля захисту національних інтересів України?

Введення цієї системи ніяким чином не захистить територію України від проникнення сепаратистів, екстремістів
Тетяна Іванова

– Уже кілька місяців вона працює, і моя думка з тих пір щодо цього не змінилася. Ще тоді я говорила, що введення цієї системи ніяким чином не захистить територію України від проникнення сепаратистів, екстремістів та жодним чином не полегшить ситуацію людей, яким потрібно в’їхати до зони з будь-яких причин. У багатьох там залишилося майно і треба забрати речі, або провідати близьких, або допомогти батькам. Це створить лише зайві проблеми.

– Які справжні мотиви введення пропускної системи українською владою?

Це перетворилося у чергову корупційну систему
Тетяна Іванова

– Найперше – досягти мети, якої так і не вдалося досягти. Потім відсіяти проникнення на територію країни сепаратистів та екстремістів. Реалізувати на практиці органи МВС та СБУ не змогли. Як наслідок, це перетворилося у чергову корупційну систему.

– Чи можливо потрапити сьогодні у Донецьк людині в рамках правового поля?

– Можливість така є, але щоб її реалізувати потрібно мати багато часу і ще більше терпіння. Терміну видачі цих перепусток не дотримуються. Навіть якщо документи правильно оформлені, вчасно здані, у термін встановлений законом, люди перепустки не отримують. Коли їх вводили, треба було подумати, скільки людей, державних структур буде зайнято видачею цих перепусток. Можливо, було б краще спрямувати зусилля цих людей на створення списків, бази людей, які досі проживають на території проведення АТО та порушують українське законодавство.

Якщо б уже перші автобуси, що йдуть на територію України, зупинялися – там виявляли б людей, які справді порушували закони. І арештовувалося б п’ять-шість людей. Тоді б ніхто з екстремістів не їхав на територію України
Тетяна Іванова

Пункти пропуску потрібні, щоб цих осіб виявляти, а для цього мають працювати розвідка та контррозвідка. Я Вас запевняю, якщо б уже перші автобуси, що йдуть на територію України, зупинялися – там виявляли б людей, які справді порушували закони. І арештовувалося б п’ять-шість людей. Тоді б, після п’ятого-шостого автобусу, ніхто з екстремістів не їхав на територію України. Я зараз готую запит до Міністерства внутрішніх справ. Я перевірила скільки статей Кримінального кодексу порушується на території проведення АТО членами угруповань так званих «ЛНР» та «ДНР». Це – мінімум 58 статей. Тому ми зараз готуємо запит, щоб з’ясувати, скільки реально є відкритих справ щодо порушення цих статей.

– Наскільки правомірним є рішення голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадія Москаля щодо перекриття руху на окуповану територію, адже фактично у країні немає воєнного стану?

– Багато людей, у тому ж числі чиновники, висловлюються щодо воєнного стану, хоча триває АТО: у нас – полонені, замість заручників, наприклад. У відповідності до воєнного часу в нас ухвалюються якісь нормативні акти, постанови, або робляться заяви держслужбовців – звичайно, це не у правовому полі. Я уже казала, що у нас справді в деяких районах регіону йдуть воєнні дії, їх не можна називати АТО. І в нас буде така плутанина, порушення закону, доки не почнемо називати речі своїми іменами. Більше того, треба ухвалювати законодавство відповідно до подій, які справді відбуваються на сході.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG