Доступність посилання

ТОП новини

Клюєв і Мельничук попрощаються з недоторканністю?


Плакат у Верховній Раді, 2 червня 2015 року
Плакат у Верховній Раді, 2 червня 2015 року

Клюєв: «Я не порушував закон і далі не порушуватиму»

Верховна Рада у середу вирішуватиме, чи позбавити депутатської недоторканності Сергія Клюєва та Сергія Мельничука. Натомість, ці парламентарі переконують: вони чисті перед законом, а їх «незаконно переслідують». Експерти коментують: чи вистачить для такого рішення голосів – стане зрозуміло перед самим засіданням парламенту.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Позафракційний Сергій Клюєв та парламентар із групи «Воля народу» Сергій Мельничук вже у середу о 10:30 можуть втратити депутатську недоторканність. За відповідне рішення мають проголосувати депутати.

Напередодні, 29 травня, регламентний комітет уже дав цьому процесу «зелене світло». Тоді на засіданні подання прокуратури щодо Клюєва визнали законним, проте не змогли визначитися, чи воно є достатньо обґрунтованим. Вагались через брак доказів від Генеральної прокуратури. Разом із Клюєвим підтримали подання про зняття недоторканності і з Мельничука.

Утім, спікеру Володимиру Гройсману видалось це недостатнім. Вранці на засіданні Ради він прокоментував, що це не дає можливості винести питання про зняття недоторканності на розгляд парламенту, тож комітет мусить зібратись іще раз. «Зараз надзвичайно гостро стоїть розгляд подання Генерального прокурора України щодо недоторканності народних депутатів», – прокоментував таку доцільність Гройсман.

Хоча коаліція і має більшість у регламентному комітеті, та все ж суперечки всередині комітету тривали понад півтори години. В решті-решт, депутати підтвердили попередні висновки та додали рядок: надіслати голові Верховної Ради для внесення на розгляд парламенту. Законність обґрунтована статтею 218 регламенту і статтею 482 Кримінально-процесуального кодексу. Окрім того, прибрали зауваження комітету про те, що докази ГПУ були необґрунтовані. Саме цей пункт часто використовувався Клюєвим та його лобістами як аргумент на користь його невинуватості.

Це політична розправа – Клюєв на засіданні регламентного комітету
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:49 0:00

Політичні ігри чи очищення системи?

За словами першого заступника голови Верховної Ради Андрія Парубія, комітет лише мав дати формальний дозвіл депутатам самим вирішувати: знімати недоторканність чи ні. За його словами, позиція кожного члена комітету «є дуже суспільно важливою».

Водночас, виконувач обов’язків голови комітету Павло Пензеник та низка інших депутатів висловивлювали подив рішенням Гройсмана. За їхніми словами, спікеру не потрібне друге підтвердження від комітету, аби поставити на голосування, тож все зводиться до «політичних ігор».

​«На моє особисте переконання, у голови Верховної Ради відповідно до частини 4, статті 220 регламенту (роботи Верховної Ради – ред.) є абсолютно зрозумілий вибір. Або повернути подання Генпрокуратури без розгляду, або внести його до зали пленарних засідань по суті», – прокоментував Пензеник на початку роботи комітету.

Це політична розправа – Клюєв на засіданні регламентного комітету

Утім, голова комітету з питань протидії корупції Єгор Соболєв закликав не влаштовувати «кругову поруку» та направити доповнені висновки для голосування в Раду. На його думку, у такому суспільно важливому питанні треба, щоб різні інстанції не перекидали одна на одну відповідальність, прикриваючись дозволами, висновками чи формальними поданнями.

Після року роботи Генпрокуратура змогла «принести» до Верховної Ради аж одну людину. Тепер наше завдання виконати цю роботу
Єгор Соболєв

«Ми з вами уповноважені людьми, щоби в мирний спосіб без «судів Лінча» встановити правосуддя в Україні. Нам це не вдається. Після року роботи Генпрокуратура змогла «принести» до Верховної Ради аж одну людину. Тепер наше завдання виконати цю роботу», – сказав Соболєв.

Клюєв і Мельничук: ми нічого не боїмось і ні в чому не винні

Парламентарі, політична доля яких вирішуватиметься в середу вранці, були помітно незадоволені рішенням комітету. Утім, обоє заявили: з країни не тікатимуть та нічого не бояться.

Сергій Мельничук
Сергій Мельничук

​Рішення комітету є корумпованим, а перед тим, як позбавляти депутатів такого привілею, як недоторканність, слід змінити склад Генпрокуратури та очистити судову систему. Про це заявив Сергій Мельничук, щодо якого не було змін у попередньому висновку комітету. Він також додав, що готовий дати свідчення, які підтвердять його невинуватість.

З моменту початку слідства мене ні разу не закликали прийти до прокуратури, але за мною вели «слежку»
Сергій Мельничук

«З моменту початку слідства мене ні разу не закликали прийти до прокуратури, але за мною вели «слежку», яка підтверджена документально. Тому ці рішення незаконні вже», – сказав Мельничук.

А нардеп Сергій Клюєв взагалі готовий і сам голосувати за позбавлення себе недоторканності. На його думку, він невинен, а «закон не порушував і порушувати надалі не збирається». Рішення комітету Клюєв порівняв із сумнозвісним голосуванням за «закони 16 січня». За його словами, він «сам до кінця не може зрозуміти, у чому його звинувачують».

Сергій Клюєв
Сергій Клюєв

«Звинувачують у перевищенні службових повноважень? Ну, перепрошую, в залі 450 депутатів, і у всіх є службові повноваження. Основна маса рішень ухвалювалась, коли я і мій брат були в опозиції», – прокоментував він.

Чи вистачить голосів позбавити депутатів недоторканності?

Згодні з рішенням комітету Мельничук і Клюєв чи ні, а парламент у середу все ж голосуватиме. На своїй сторінці у Facebook депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко прокоментував: не голосували відразу, тому що бюрократичний процес затягнувся. «Рішення регламентного комітету не розтиражоване, подання Генпрокурора також не роздане депутатам», – написав він. Також додав, що «питання в тому, чи будуть в середу голоси».

На думку директора Центру досліджень суспільних процесів В’ячеслава Ковтуна, рішення, хто як голосуватиме, ухвалюватиметься в останній момент та багато в чому залежатиме від позиції коаліції.

Я думаю, що проголосують, щоби зняти недоторканність із Клюва, а щодо Мельничука у мене є сумнів
В'ячеслав Ковтун

«Я думаю, що проголосують, щоби зняти недоторканність із Клюва, а щодо Мельничука у мене є сумнів», – вважає експерт.

За його словами, захисники цих двох депутатів переконуватимуть тих, хто ще вагатиметься, нестабільністю в державі. Мовляв, таке рішення може запустити нову хвилю політичної кризи – за цими прізвищами можуть поставати наступні.

12 травня генпрокурор Віктор Шокін повідомив, що Генпрокуратура підозрює у скоєнні кримінальних злочинів двох народних депутатів, і внесла до Верховної Ради подання про зняття з них недоторканності – йдеться про Сергія Клюєва і Сергія Мельничука.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG