Доступність посилання

ТОП новини

На Донбасі немає контрабанди. Є «кришування», як в 90-х – Жебрівський


Павло Жебрівський (Фото зі сторінки у Facebook)
Павло Жебрівський (Фото зі сторінки у Facebook)

«Ключове завдання – повернення Донеччині довоєнних територій»

Повернути Донецькій області ті населені пункти, які вона мала до початку бойових дій, ставить за мету новий голова військово-цивільної адміністрації Донеччини Павло Жебрівський. До кінця цього тижня адміністрація обіцяє передати Києву пропозиції щодо реформування системи перепусток та унормування економічних зв’язків із територіями, підконтрольними сепаратистам, розповів Жебрівський в інтерв’ю Радіо Свобода.

На Донбасі немає контрабанди. Є «кришування», як в 90-х – Жебрівський
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Ключова ціль – повернення Донеччині довоєнних територій
Павло Жебрівський

– Перше питання – це формування команди. Ну, а після цього – впорядкувати з силовиками територію Донеччини, щоб закон і порядок був понад усе. Друге питання – робота щодо інфраструктурних проектів. І третє питання – робота з розвитку економіки і створення робочих місць. Ключова ціль – повернення Донеччині довоєнних територій.

– У понеділок в окупованому Донецьку відбувся антивоєнний мітинг. Як Ви оцінюєте перспективи таких громадських акцій?

– Безумовно, людей дістало, що російські наймити (РФ офіційно заперечує присутність своїх військ на Донбасі – ред.) обстрілюють українські позиції з житлових кварталів, наражаючи на небезпеку людей. Є страшенна боязнь у донеччан, що з ними будуть «розбиратись по бєспрєдєлу». Але коли є загроза життю не тільки їхньому, але й їхніх дітей, то зрозуміло, страх тоді зникає, і я думаю, що такі заходи триватимуть на окупованій території Донеччини.

– Але чи матимуть вони якийсь результат для цих людей?

Тільки комплекс дій може спричинити повалення режиму на окупованій частині Донбасу
Павло Жебрівський

– Я думаю, тут комплекс заходів потрібен. По-перше, українська армія повинна продовжувати своє становлення. Друге питання – це наведення порядку і створення комфортних умов для життя людей, які працюють і живуть в Україні, в неокупованій частині Донеччини. Ну, і третє питання – це якраз такі акції протесту. І я думаю, тільки комплекс дій може спричинити повалення режиму на окупованій частині Донбасу.

– А яким чином адміністрація планує створювати згадані Вами комфортні умови для людей?

– Є виділення коштів – більше двохсот мільйонів – на розвиток інфраструктури з державного бюджету. Є підписана угода між урядами України і Німеччини про виділення трьохсот мільйонів євро кредитних ресурсів на інфраструктурні проекти, і це маємо, в принципі, «запускати» для води, каналізації, доріг. Це також приведе до створення нових робочих місць і запуску роботи на підприємствах, які сьогодні є не повністю завантаженими.

І ще одне – створення нормальних умов для ведення бізнесу. Відбулася нарада з податківцями, іншими контролюючими органами. Мене сьогодні найменше цікавлять штрафні санкції. Мають прийти на підприємство (представники контролюючих органів – ред.) з ключовим посилом: чим вони можуть бути корисними, аби підприємство могло працювати, виплачувати податки.

– Речник АТО Антон Миронович розповідав днями в інтерв’ю Радіо Свобода про збільшення інтенсивності обстрілів позицій українських військових. Зокрема, висловлювалось припущення про імовірні наступальні дії сил сепаратистів. Як Ви оцінюєте таку ймовірність і чи ведеться якась підготовка до евакуації, можливо, окремих населених пунктів?

Ці обстріли – радше від страху, ніж від лютої ненависті. Я думаю, такого широкомасштабного наступу не повинно бути, а якщо буде потреба евакуації, ми її забезпечимо
Павло Жебрівський

– Я думаю, ці обстріли – радше від страху, ніж від лютої ненависті. Я думаю, такого широкомасштабного наступу не повинно бути, а якщо буде потреба евакуації, ми її забезпечимо.

– Тобто наразі такої потреби немає?

– Поки що потреби такої ми не бачимо.

– Сьогодні планується черговий етап Мінських переговорів за участі, зокрема, «ДНР» і «ЛНР». Що Ви очікуєте від цієї зустрічі?

– Все-таки я сподіваюся, що санкції та ізоляція Росії змусить зрештою поступитись на користь миру. Але ці сподівання достатньо примарні.

– Уже кілька місяців достатньо болісним питанням для регіону залишається система перепусток для жителів непідконтрольних Україні територій. Її критикували правозахисники, Ваш попередник Олександр Кіхтенко заявляв, що вважає її неефективною. Яким є Ваше бачення ситуації?

– Спільно з представниками Служби безпеки України ми напрацьовуємо систему спрощення. Такі напрацювання є, і ми спробуємо до кінця тижня свої пропозиції направити до Кабінету міністрів.

– У чому саме полягатиме спрощення?

– Я не хотів би сьогодні анонсувати це все, бо зараз є дискусійне питання, і ми вже дискутували з представниками СБУ. Намагатимемося до кінця тижня озвучити.

– Якою є Ваша позиція щодо відновлення економічних зв’язків із підконтрольною сепаратистам частиною Донбасу?

На сьогоднішній день немає рішення щодо економічних зв’язків із підприємствами, які нині розташовані на окупованій території Донеччини
Павло Жебрівський

– Проблема ж у тому, що на сьогоднішній день немає рішення щодо економічних зв’язків із підприємствами, які нині розташовані на окупованій території Донеччини. Проблема в чому? Сьогодні достатньо велика частина бюджету області наповнюється із підприємств, які де-факто знаходяться на території, окупованій агресором, але в той же час зареєстровані в Україні і сплачують податки до бюджету: обласного і державного. І тут просто так відмахнутися не можна. Ми працюємо над своїми пропозиціями з цього приводу. Також відведений час до кінця цього тижня.

– То що саме Ви хочете запропонувати?

– Перше, що ми кажемо: друзі, давайте унормуємо це все, тому що не можна бути напіввагітним. Тобто сьогодні кажуть: контрабанда. Яка контрабанда? Це чисте «кришування», як в 90-х. Тому що немає митних постів, немає мита, немає нічого. Це не контрабанда, це просто «кришування» деякими угрупованнями, деякими посадовцями цих речей. А це все можливе тільки тоді, коли немає юридично-правової бази. А далі має бути ухвалене політичне рішення: що ж ми врешті-решт робимо, блокуємо економічно чи не блокуємо. Власне, ми запропонуємо декілька варіантів для центрального уряду і Верховної Ради, і там мають ухвалити політичне рішення.

На цю ж тему:

Новий керівник Донеччини про «вату», Геббельса та Путіна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG