Доступність посилання

ТОП новини

Чернігів: відносно непоганий день голосування на тлі брудної передвиборчої кампанії


Під час голосування в Чернігові
Під час голосування в Чернігові

Тепер у Чернігові прогнозують досить довгий процес підрахунку голосів

Ніна Бахмач

26 липня чернігівці обирали нового народного депутата у 205-му одномандатному окрузі. Процес голосування стартував вчасно – о 8-й годині ранку всі 83 дільниці відкрились.

Було очевидно, що серед 91 зареєстрованого кандидата головне змагання буде між двома – Сергієм Березенком (партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність») і Геннадієм Корбаном (партія «Українське об’єднання патріотів «Укроп», яку пов’язують із підприємцем Ігорем Коломойським).

У першій половині дня голосування проходило відносно спокійно.

Однією з перших конфліктних ситуацій стала поява на виборчих дільницях молодих людей із фальшивими посвідченнями журналістів видання «Точка зору».

Крім того, представники Громадянської мережі «Опора» розповідають про випадки фотографування бюлетенів виборцями. Ще зранку деякі чернігівці – мешканці 205-го округу – отримали смс-повідомлення про те, що, проголосувавши за одного нерейтингового і маловідомого кандидата і сфотографувавши це на телефон та відправивши за вказаним номером, вони зможуть отримати по дві тисячі гривень за голос. Саме з цими «пропозиціями» і пов’язують спроби деяких чернігівців зафіксувати свій бюлетень на фото.

Також спостерігачі фіксували спроби виборців винести бюлетені з дільниць. Але всі ці намагання були припинені правоохоронцями.

Порушення на дільницях

Протягом дня і правоохоронці, і спостерігачі від Комітету виборців України та Громадянської мережі «Опора» фіксували порушення на дільницях.

На 15-у годину в міліції повідомили про 27 зареєстрованих порушень.

Едуард Альохін, начальник УМВС у Чернігівській області, розповів: «Це хибні замінування, спроби винести бюлетені. Це хуліганські дії на деяких дільницях. По цих фактах проводиться перевірка і будуть ухвалені рішення».

При цьому він звернув увагу, що більша частина правопорушень, за його словами, має провокаційний характер. Але, додав керівник міліції області, на його думку, ці порушення «принципово не впливають на хід виборчого процесу».

Про те, що виборчий процес в Чернігові відбувається відносно спокійно, говорить і голова Комітету виборців України Олексій Кошель. За його словами, станом на третю годину в місті відбувається доволі якісний виборчий процес на тлі дуже брудної передвиборчої кампанії, під час якої Чернігів поставив найбільші рекорди за числом зареєстрованих кандидатів, зокрема, технічних кандидатів, місто також відзначилось масштабним підкупом виборців.

В той же час представники КВУ говорять і про деякі інші проблемні моменти – такі, наприклад, як присутність невідомих осіб із фальшивими посвідченнями журналістів на дільницях.

«Лише на одній дільниці ми побачили чотирьох осіб кримінальної зовнішності, які мали посвідчення Комітету виборців України. При розгляді, вилученні цього посвідчення, я можу сказати, що там підроблений підпис, підроблений бланк, підроблена печатка КВУ. На превеликий жаль, зараз затримання відбуваються завдяки сприянню журналістів і громадських організацій. І інциденту не відбулось лише тому, що це затримання відбувалось у прямому ефірі каналу «Еспресо-ТВ». Зараз перебувають два затримані у райвідділі, і ще два затримані на дільниці. Але в той же час іще близько сорока людей у жовтих браслетах, діяльність яких координується і контролюється, перебувають на дільницях», – розповів голова КВУ Олексій Кошель.

У КВУ застерігають: діяльність саме такої мережі осіб може призвести до спроб зриву процесу голосування, щоб довести до рішення про неможливість встановити результати волевиявлення.

Виборча практика в Україні показує, що це може бути розбиття виборчої скриньки чи пошкодження виборчих бюлетенів у будь-який спосіб. Це може бути і силове протистояння.

Загалом на кінець голосування в Чернігові спостерігачі і правоохоронці повідомили про понад 50 порушень.

Явка виборців низька

У Чернігові спостерігалася прогнозовано низка явка виборців. На 12-у годину проголосувало лише 16,18% виборців. На 16-у годину, за даними окружної виборчої комісії, на дільниці з’явилось трохи більше як 26 відсотків чернігівців.

Після кінця голосування Центральна виборча комісія повідомила, що, за попередніми даними, явка виборців урешті склала 35,32 відсотка.

Зворотний бік екзит-полів

Екзит-поли на виході з виборчих дільниць у Чернігові проводили, зокрема, одразу дві організації на замовлення двох так званих «ресурсних» кандидатів.

Ці екзит-поли – загалом їх було принаймні три – дали протилежні результати, спрогнозувавши перемогу з великим відривом то одного, то іншого з двох провідних кандидатів.

Отримання даних екзит-полів представники «Опори» вважають такими, що можуть дещо нашкодити виборчому процесові.

Ольга Айвазовська, керівник виборчих програм Громадянської мережі «Опора», звертає увагу: «Екзит-поли мають зворотній бік. Тому що штаби кандидатів станом на 12-у, 16-у, 18-у годину вже знають результати – розуміють тенденції, бачать відрив: чи кандидати йдуть «ніздря в ніздрю», чи є великий відсоток розриву. І я боюсь, що ці екзит-поли будуть з організаційною, а не публічною і контрольною метою використані. Тобто, якщо ресурсні кандидати побачать, що розрив два чи три відсотки, то ніч буде дуже гарячою».

Те, що ніч із 26 на 27 липня буде неспокійною для учасників передвиборчих перегонів, підтверджують і представники Комітету виборців України. Вони прогнозують досить довгий процес підрахунку голосів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG