Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині наслідують Саакашвілі: зносять незаконні паркани, але на озері


На Львівщині наслідують Саакашвілі – зносять паркани
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

На озері «Задорожнє» громадські активісти знесли кілька парканів, які перекривали людям доступ до водойми

Львів – Допоки силовики з’ясовують, хто забудовує берег озера «Задорожнє», що у Миколаївському районі Львівської області, а влада дала два тижні на те, щоб власники дач і підприємці прибрали паркани у прибережній зоні, активісти взяли у руки сокири, лопати і знесли частину огорож.

ЗАВАНТАЖИТИ

З однієї частини озера – приватні будинки і закритий прохід до нього. З іншої– підприємці облаштували платні пляжі, вхід коштує 10 гривень. За парканами активно ведеться будівництво, зокрема й готелів. Підприємливі люди наввипередки стараються навічно закріпитись на березі озера. А те, що діється за огорожею, нікого не цікавить. Цим підприємцям обласна влада наказала скасувати платний вхід, а гроші дозволила заробляти з послуг і речей, які надають відвідувачам.

Складніша проблема з групою власників дач – а це, за словами активістів, нинішні і колишні прокурори, міліціонери, судді, політики, чиновники, які загородили доступ до озера. Бо ж люди, навіть ті, які теж мають дачі, але далі від водойми, не можуть підійти до озера. Ось, що вони розповідають:

– Нас на пляжі може бути і до тисячі людей, а поруч, за парканом, засмагають двоє осіб.

– Було таке, що на нас випускали собак.

– Де великі будинки, то там охорона є.

– Платний вхід з того боку, а тут – ні. Вони не пускають. Кажуть: загороджу і ніхто не пройде.

– Багачі позагороджували собі – такого раніше не було.

– Вони зовсім не зважають на нас, кажуть, що постріляють нас.

– Вони кажуть, що ми – бидло.

«Крутих» бояться

Місцеві мешканці допомагали громадським активістам Львівщини зносити паркани, які обмежують їм доступ до води. Для того, щоб звалити міцну цегляну стіну (за словами активістів, це – маєтки одного з народних депутатів від «Опозиційного блоку»), довелось скористатись машиною. І таки завалили велику частину загородження.

«Ми говорили з місцевою владою і нам підтвердили, що жодних дозволів немає на перекриття території. Є чинне законодавство, що не можна у зоні 509 метрів від озера встановлювати загородження. Ми вирішили владі допомогти знести паркани, вирішили допомогти владі. Є порушення закону і ми його припиняємо», – наголосила активістка Наталя Шелестак.

Голови дачних кооперативів зізнались, що не можуть самі навести лад довкола озера, бо за парканами живуть «круті». Голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка побував на території довкола озера, але не поставився прихильно до того, що активісти пішли зносити загородження. Він дав головам кооперативів і місцевій владі Миколаївщини два тижні на те, щоб навести лад на березі водойми.

«Ми поцікавились компаніями, які тут ведуть діяльність. Ми ознайомилися з тієї схемою. Вона є незаконною. Тому ми ухвалили рішення – все привести до чинного законодавства. Через два тижні все має бути розгороджено», – наголосив Олег Синютка в коментарі Радіо Свобода.

Львівська обласна прокуратура підтвердила, що у межах прибережної зони земельні ділянки зайняли самовільно і будівництво, яке вели там, є незаконним. Прокуратура заявила, що Миколаївська районна адміністрація самоусунулась від наведення ладу на озері.

Якщо до 10 вересня не будуть демонтовані всі загородження у прибережній смузі, то чиновники обласної адміністрації приїдуть із технікою і знесуть всі паркани, які встановлені незаконно. А ще, як запевнив очільник області, підприємці у цьому відпочинковому місці вестимуть цивілізований бізнес.

Втім громадські активісти вирішили не чекати два тижні, а продемонстрували, що самі здатні знести кілька незаконних загороджень. А ті особи, які встановили паркани, обурювались.

«50-метрова смуга, яку взяли в оренду в Миколаївської районної адміністрації. Ми платимо оренду. Звідси вивезли за один раз десять КамАЗів сміття. Я сумніваюсь, що ті активісти будуть прибирати прибережну смугу від сміття, яке залишають люди, коли ці паркани приберуть. Розумію, що вибори наближаються і треба пропіаритись на такій акції», – говорить Володимир, який назвався другом орендаря однієї з прибережних смуг.

10 вересня не лише влада, але й громадські активісти приїдуть перевірити, чи звільнено прибережну зону на озері від огорож.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG