Доступність посилання

ТОП новини

Депутати мають сумніви щодо обґрунтованості тарифів на комунальні послуги


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Яких обсягів газу потребуватиме населення України? Скільки ми повинні купувати імпортного газу? Ми так і не отримали інформації» – Бабак

Київ – Робоча група парламенту з перевірки обґрунтованості цін на енергоносії та комунальні послуги не змогла чітко встановити, чи потрібно переглядати нинішні тарифи у зв'язку з різницею даних, представлених урядом та урядовими структурами. Про це під час виступу зі звітом з трибуни парламенту заявила голова депутатської робочої групи Олена Бабак, але додала: тарифи на газ для населення необґрунтовані.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Комісію щодо обґрунтованості тарифів на житлово-комунальні послуги у Верховній Раді створили ще у квітні, свою роботу її члени закінчили ще в кінці травня, але оприлюднити свій звіт не могли, бо до цього в парламенту ніяк не «доходили руки». Відтак, лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко навіть вдавалась до шантажу, відмовляючись голосувати за будь-які закони, окрім соціальних та «газових».

Та все ж, голова комісії, заступник голови комітету з питань будівництва, депутат від «Самопомочі» Альона Бабак таки вийшла до трибуни і заявила, що ціни на газ для населення необґрунтовані. Національна комісія регулювання електроенергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) розрахувала тарифи на газ для населення на базі даних, які не аргументовані і не підтверджені, сказала вона.

Інформація, яку ми проаналізували, не дає можливості відзвітувати перед народом, що дані є підтвердженими
Альона Бабак

«Вся інформація, яку ми проаналізували, не дає можливості сьогодні впевнено відзвітувати перед народом України, що дані є підтвердженими і такими, що їм можна довіряти», – сказала Бабак.

За словами Бабак, Нацкомісія розраховувала ціну газу, виходячи з того, що населення України буде споживати 14,5 мільярда кубометрів газу в 2015 році, а згідно з розпорядженням Кабміну, обсяг споживання газу затверджено на рівні 14 мільярдів. Дві різні цифри щодо потреб населення по газу на цей рік комісія отримала і від «Нафтогазу» – 13,3 мільярди і 14 мільярдів кубометрів. До того ж, різняться дані і щодо кількості газу, який необхідно купувати за кордоном. В одному випадку – 2,6 мільярда кубометрів, в іншому – 3,3.

Також Альона Бабак поінформувала, що існують невідповідності даних щодо залишків у підземних сховищах «Нафтогазу України» і «Укртрансгазу». Відсутні фактичні дані розподілу та надходження природного газу в Україні і за 2013-2014 роки.

На що орієнтуватися? Скільки ми повинні купувати імпортного газу?
Альона Бабак

«Де правда? На що орієнтуватися? В яких обсягах в кінці-кінців потребуватиме газу населення України? Скільки ми повинні купувати імпортного газу? Ми так і не отримали узгодженої інформації з цього питання, – обурювалася голова робочої групи. – Чому не відбувається перегляд тарифів відповідно до фактичних обсягів споживання газу і потреби закупівлі імпортного газу? Ми наполягаємо, щоб НКРЕКУ, як арбітр між усіма учасниками ринку, виступила і дала чітку інформацію, чи необхідно переглядати тариф на газ, чи ні».

Розрахунки проведені правильно – Демчишин

За перший квартал 2015 року населення витратило на 10% менше газу. А за запевненнями міністра енергетики Володимира Демчишина, споживання газу було зменшене взагалі на 20%. Разом з тим, міністр запевняв, що всі тарифи нараховані правильно. Згадав він і про підтримку з боку МВФ.

Підстав для перегляду немає. На даний момент розрахунки проведені правильно
Володимир Демчишин

«Відповідь одна: на даний момент підстав для перегляду немає. На даний момент розрахунки проведені правильно», – переконував міністр.

Що ж до невідповідності цифр, Демчишин сказав, що «коли є план і коли є факт, то такі дані і не повинні збігатись».

Захистити скореговані ціни на енергоносії та комунальні послуги поспішив і прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Ми прогнозуємо, що зима буде мінус двадцять
Арсеній Яценюк

«Якщо хтось зараз у країні візьме на себе відповідальність спрогнозувати, що в нас зима буде мінус п’ять – підніміть руку! Ми прогнозуємо, що зима буде мінус двадцять. Ми не маємо права залишити країну без тепла. Саме тому я змушений брати не найкращий сценарій, а найгірший», – переконував прем’єр.

До того ж, Яценюк запевнив, що особисто готовий нести відповідальність за підвищення тарифів.

«Як прем’єр-міністр я міг би сховатися за Національну комісію регулювання енергетики і комунальних послуг, сказати, що це не уряд, не прем’єр підписував постанову – вони незалежний орган, призначаються президентом, ставте їм запитання… Це буде цинічно, мілко і просто слабко, – переконував Яценюк. – Влада, і в тому числі я як прем’єр-міністр країни приймав політичну відповідальність і політичне рішення щодо реформи в газовому секторі країни. І я буду нести цю відповідальність, і готовий перед вами всіма звітувати за це».

Я б дуже хотів, щоб тут була людина, яка спрогнозує кількість вугілля, дії Росії і погоду
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00


Зменшити тарифи може зменшення споживання газу, а відтак програма з енергоефективності, вважає депутат від «Блоку Порошенка» Борислав Розенблат.

«Якщо ми ремонтуватимемо наш комунальний фонд, якщо ми робитимемо все, щоб споживати менше газу, ми зможемо знизити тарифи. Це єдиний шлях для нашої країни», – каже він.

Експерти ж вже давно радять Україні переходити на ринкові тарифи на газ і тепло, пов’язані з вартістю імпортних енергоресурсів. Вони очікують, що це сприятиме енергозбереженню, зменшить дефіцит бюджету і навіть стимулюватиме власний видобуток газу. За словами аналітиків, починати потрібно з конкуренції на ринку, а не зі встановлення тарифів за вказівкою уряду.

Як відомо, з 1 квітня мінімальний тариф на газ для населення підвищений в 3,3 раза, до 3600 гривень за тисячу кубометрів. Така ціна буде діяти на обсяг до 200 кубічних метрів на місяць і лише в опалювальний сезон (з 1 жовтня до 30 квітня). Обсяг понад 200 кубометрів на місяць, а також спожитий не в опалювальний сезон газ буде оплачуватися за ціною майже в два рази вищою.

Ціна газу, що використовується населенням для приготування їжі та підігріву води, зросте з 1182 грн за тисячу кубічних метрів до 7188 грн за 1 тисячі кубічних метрів. При відсутності лічильників населення платитиме за газ єдину ціну: 7188 грн за 1 тисячу кубометрів.

Для тих, хто не може самостійно оплатити комунальні послуги, уряд пропонує оформлення субсидій.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG