Доступність посилання

ТОП новини

Серед кандидатів до НАЗК – безхатченко з іномарками


Перший тур відбору до Національного агентства із запобігання корупції пройшли 20 кандидатів із 53 осіб

Після кількох місяців підготовки, та ще й гучного скандалу, комісія, що відбиратиме кандидатів на посади членів Національного агентства із запобігання корупції таки розпочала свою роботу. На своєму першому засіданні її члени розглянули резюме 53 кандидатів і обрали з них 20, яких запросять на другий етап – співбесіду. Та серед обраної двадцятки громадські активісти вже знайшли одного «сумнівного».

ЗАВАНТАЖИТИ

Банкіри, викладачі, держслужбовці, пенсіонери, учасники АТО і безробітні та безхатченки – резюме осіб, що прагнуть працювати в Національному агентстві із запобігання корупції, виявились доволі розмаїтими.

Перша десятка з відібраної двадцятки вже наступного понеділка проходитиме співбесіду, яку всі охочі зможуть дивитись онлайн. Та з пустими руками прийти кандидатам не вийде. Комісія вже дала їм завдання написати есе на тему, як вони бачать процес запуску НАЗК.

Паралельно аналіз резюме та декларацій кандидатів провела і «Transparency International Україна». Корупційні ризики активісти знайшли у кожного п’ятого. Зокрема, увагу привернули Сергій Бізікін, який, за словами активістів, обіймав посаду начальника Держінспекції сільського господарства на Харківщині і був затриманий на хабарі розміром 40 тисяч гривень. Зосередили свою увагу і на Артурі Горіні. На сьогодні він є начальником управління планування у Міністерстві молоді та спорту. І цю ж посаду він обіймав і за часів Януковича. Крім того, за 2014 рік Горін задекларував понад 3 мільйони гривень.

Засідання комісії з відбору членів НАЗК, Київ, 21 вересня 2015 року
Засідання комісії з відбору членів НАЗК, Київ, 21 вересня 2015 року

Декілька осіб, які претендують перевіряти чужі декларації у НАЗК, свої заповнили з помилками або ж вказали у них сумнівні дані. Як от приміром Юрій Дмитрієв, який, на відміну від попередніх кандидатів, у ТОП-20 таки потрапив.

Завідувач аналітичним сектором управління моніторингу корупціогенних чинників секретаріату Кабінету міністрів України, має автомобілі Mazda 6, Honda CR-V, проте не має житла
Дмитро Якимчук

За нього проголосувало шестеро з шести присутніх членів комісії (загалом членів комісії має бути 8 – ред.), хоч і питання, чи не підпадає дана особа під дію закону про люстрацію, у них і виникали.

«Власне, Юрій Дмитрієв, завідувач аналітичного сектору управління моніторингу корупціогенних чинників секретаріату Кабінету міністрів України, має автомобілі Mazda 6, Honda CR-V, проте не має житла», – повідомив старший аналітик «Transparency International Україна» Дмитро Якимчук.

Та попри все, один з членів комісії Віктор Таран відібраними кандидатами задоволений.

Головне, що ми змогли відсіяти людей, за якими є явно корупційний шлейф. Подавалися і прекрасні люди, але вони не мали відповідного досвіду роботи. Натомість вийшов дуже збалансований склад
Віктор Таран

«Чи є «скелети у шафі», покаже тільки індивідуальна співбесіда. По деяких справді були питання, тож ми вирішили поговорити предметніше. Головне, що ми змогли відсіяти людей, за якими є явно корупційний шлейф. Подавалися і прекрасні люди, але вони не мали відповідного досвіду роботи. Натомість вийшов дуже збалансований склад. Є люди, які мають досвід боротьби з корупцією в приватному секторі, попалися декілька правників-теоретиків, потрапив колишній суддя Конституційного суду Шишкін і Віктор Чумак, який писав відповідні закони. Є активісти Автомайдану, що працюють над таким новим видом боротьби з корупцією як захист свідків», – перерахував у коментарі Радіо Свобода Таран.

За результатами співбесіди комісія має обрати п’ять фіналістів, які й працюватимуть у НАЗК. Якщо ж стільки достойних не набереться, то комісія може обрати трьох, а на ще дві вакансії оголосити повторний конкурс.

У Міністерстві юстиції сподіваються, що НАЗК почне працювати вже до кінця цього року. Адже саме воно повинно виявляти невідповідність даних декларацій чиновників їхньому реальному життю. Агентство є відповідальним перед Верховною Радою і підзвітним Кабміну.

Важливо, що створення і початок функціонування Національного агентства з питань запобігання корупції є однією з ключових вимог для отримання Україною безвізового режиму з Європейським союзом.

Загалом же боротися з корупцією в Україні повинні три структури: Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG