Доступність посилання

ТОП новини

Що їстимуть українські військові після «харчової реформи»?


фото зі сторінки Діани Петрені у Facebook
фото зі сторінки Діани Петрені у Facebook

«У каталозі є практично все: починаючи від булочок і вафель – до замороженої спаржі»

Харчування за стандартами країн НАТО та електронний облік продуктів для українських бійців Міноборони обіцяє почати впроваджувати вже із наступного року. За словами представників міністерства, йдеться як про їжу у військових частинах, так і про сухі пайки. Сьогодні пілотний проект діє у Львові та Одесі. Тим часом решта солдатів харчується відповідно до стандартів, незмінних із 60-х років минулого століття.

Розширити асортимент харчування бійців, включивши туди свіжі овочі і фрукти, дозволити солдатові обирати з кількох варіантів, що йому їсти, зробити процес закупівель продуктів прозорим і купувати їжу, а не послугу харчування. Так виглядає пілотний проект реформи харчового забезпечення, який реалізується у двох військових частинах – у Львові та Одесі, розповідає керівник проекту, учасниця «Волонтерського десанту» Міноборони Діана Петреня. За її словами, волонтери розробили програмне забезпечення – каталог продуктів, із яким кожна військова частина працюватиме онлайн.

Львівських курсантів почали годувати майже за стандартами НАТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00


«Там є практично все: починаючи від булочок і вафель – до замороженої спаржі. Із цих продуктів начальник продовольчого забезпечення військової частини може формувати меню на тиждень. Він і зараз це робить, але у паперовому вигляді і не спираючись ні на калорійність, ні на що. У нас програма вираховує калорійність на добу, відповідно до наказу МОЗ. Таким чином, начпрод, формуючи меню, обмежений тільки стандартом калорійності та вартістю харчування за добу», – пояснює Діана Петреня.

фото зі сторінки Діани Петрені у Facebook
фото зі сторінки Діани Петрені у Facebook

Готувати їжу будуть військові кухарі-контрактники. Вартість продуктового кошика – менше 60 гривень на день. Приблизно стільки ж платить міністерство зараз, каже вона.

Це буде сухий пайок за стандартами американської армії: індивідуальна упаковка на один раз, щоб поїсти. У нас буде трохи краще, тому що там буде включена перша страва
Діана Петреня

Окрім того, за словами представниці «Волонтерського десанту», реформуванню також підлягають і сухі пайки для бійців.

«Це буде сухий пайок за стандартами американської армії: індивідуальна упаковка на один раз, щоб поїсти. У нас буде трохи краще, тому що там буде включена перша страва. Тобто це буде повноцінне харчування. Крім того, у кожному пакеті буде хімічний розігрівач для їжі», – розповідає Діана Петреня.

У США харчуванням солдатів «у полі» займаються аутсорсингові компанії – Мельник

Олексій Мельник
Олексій Мельник

Передати опіку над харчуванням військовослужбовців «зовнішнім» компаніям вирішили, коли міністром оборони був Анатолій Гриценко, розповідає у коментарі Радіо Свобода військовий експерт Центру Разумкова Олексій Мельник. За його словами, тоді це було продиктовано відсутністю збройних конфліктів на території України. Сьогодні, на думку Мельника, потрібно розрізняти польові умови та умови у військових частинах.

Що стосується пунктів постійної дислокації і полігонів, то більш ефективно, якщо цим будуть займатися спеціалізовані компанії
Олексій Мельник

«Що стосується пунктів постійної дислокації і полігонів, то більш ефективно, якщо цим (забезпеченням харчування солдатів – ред.) будуть займатися спеціалізовані компанії», – вважає він.

Однак щодо харчування безпосередньо у зоні бойових дій, треба бути більш обережними, зауважує Олексій Мельник.

«Тому що, з одного боку, є приклад Сполучених Штатів, де все це віддано бізнес-компаніям. І я особисто мав можливість в Іраку у миротворчих місіях не тільки спостерігати, а й користуватися цими послугами, і все це успішно працює. У нас же краще дотримуватися перевірених схем, коли серед військових будуть свої кухарі, що зможуть готувати свіжу їжу в умовах, коли є ризик для життя цивільного персоналу», – зауважує Мельник.

Також, за словами експерта, дуже важливим аспектом «харчової реформи» є створення ефективних бар’єрів від корупційних ризиків під час процесу закупівель.

Президент України Петро Порошенко (третій справа) і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ (третій зліва) обідають на Яворівському полігоні у Львівській області 21 вересня 2015 року
Президент України Петро Порошенко (третій справа) і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ (третій зліва) обідають на Яворівському полігоні у Львівській області 21 вересня 2015 року

У жовтні стартує пілотний проект з логістики – Гусєв

Проект щодо харчування бійців є частиною реформи загальної логістики Збройних сил, зазначає Андрій Загороднюк, голова проектного офісу реформ Міністерства оборони України.

«Логістика, за визначенням НАТО – це вся комплексна система забезпечення військовослужбовців усім, що їм потрібно для виконання своїх завдань. Це стосується і закупівель, і планування, і транспортування, і складування, і таких речей як харчування тощо» – пояснює він.

За словами заступника міністра оборони України Юрія Гусєва, 28 вересня робоча група за участі експертів із країн НАТО почала розробку державної «логістичної доктрини», а пілотний проект з логістики стартує наприкінці жовтня в Одесі.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG