Доступність посилання

ТОП новини

Скільки коштів витратили кандидати у Києві


(Рубрика «Точка зору»)

19 жовтня був останній день подання проміжних фінансових звітів партій та кандидатів у мери. А вже 20 жовтня ці звіти мали б бути оприлюднені. Я вирішив розібратись.

19 жовтня, я – на Хрещатику, 36, у Київській міській державній адміністрації. Саме тут працює київський мер та засідають столичні депутати. І саме тут на першому поверсі в 106-му кабінеті розташована територіальна міська виборча комісія Києва.

На вході охорона без проблем пропускає всередину до кабінетів виборчкому. На столі у членів виборчої комісії лежить звіт Віталія Кличка...

Усі гроші на передвиборчу компанію чинний мер взяв із власних заощаджень. А це 16 мільйонів 101 тисяча гривень. Серед витрат у Кличка виділена сума на телеканали. Наприклад, 2,7 мільйона гривень. Віталій Кличко перерахував телеканалу СТБ за передвиборчу рекламу.

Принесли звіт представники партії «Укроп». Цю партію очолює один із соратників Ігоря Коломойського, Геннадій Корбан. Представник «Укропу» Дмитро Сіманський пообіцяв оприлюднити звіт, якщо цього вимагає закон. 29 мільйонів 557 тисяч гривень зібрав «Укроп» на міських виборах Києва.

Голова виборчої комісії розповів, що закон дозволяє нести звіти без порушень до 24:00, 19 жовтня. Після шостої вечора працював лише черговий член виборчої комісії, який приймав звіти.

Так виглядав коридор у мерії о 22:00. Порожній.

Але за півгодини до закриття о 23:30 здавати проміжні звіти прийшли представники партії «Громадянська позиція», вони відмовилися спілкуватися на камеру. Також, папери готувала «Спільна дія».

З'ясувалося, що партія «Спільна дія» принесла так пізно не проміжний фінансовий звіт, а список спостерігачів від своєї партії. Замість самого звіту, представники партії лише уточнили у мене, коли їм треба подавати проміжний фінансовий звіт. Та вони все одно вже не встигають його здати. «Та, там два рядки», – без суму відмахнувся один із представників партії.

Вже наступного дня, 20 жовтня, стало зрозуміло, що значна частина кандидатів у мери та партій не надали проміжних фінансових звітів, або ж надали не самі звіти, а виписки з банків. Отже, які кандидати у мери Києва надали повні звіти вчасно?

Із 29 кандидатів у мера Києва вчасно і повно, відповідно до інформації виборчкому, прозвітували лише 3 претенденти!

Один з них – кандидат на посаду мера Києва Віталій Кличко, задекларував витрати на вибори в розмірі 16 мільйонів 101 тисячу гривень. Кандидат в мери Києва Роман Михайлов, відповідно до звіту, витратив на вибори «0» гривень «0» копійок.

А кандидат у столичні мери Євген Рибчинський задекларував надходження в розмірі 668 тисяч гривень, з яких його власні 572 тисячі гривень, а 96 тисяч гривень – добровільні внески.

Із 40 партій, які беруть участь у виборах до Київради, менше від 10 надали звіти вчасно і без порушень. Папочку для ознайомлення з проміжними фінансовими звітами усіх партій, надав Василь Мірошниченко, представник комісії. «Тут усе, що є», – запевнив він. Відразу кілька партій продемонстрували, що проводять передвиборчу кампанію без жодної гривні надходжень.

Партія соціалістів показала у своєму звіті «0» надходжень. Партія «Зелені» – теж «0».

Партія «Сила людей» усього зібрала на виборчу кампанію 25 тисяч 900 гривень, все це – внески самих кандидатів. Зі звіту виборчого фонду «Громадянська позиція», вони зібрали усього 361 тисячу 855 гривень, це здебільшого кошти, надані самою партією (325 тисяч гривень, ще 14 тисяч гривень – внески кандидатів).

Погана новина в тому, що закон дозволяє не інформувати громадян, звідки у партії кошти.

Партія «Самопоміч», наприклад, на вибори в Києві зібрала 10 мільйонів, 985 тисяч. Більшість – це партійні гроші, чиї саме – залишається для громадян за сімома замками.

Партія «Укроп» зібрала 29 мільйонів 557 тисяч гривень, із них внески кандидатів – 135 тисяч і 69 тисяч – добровільні пожертвування. Найбільших грошодавців двоє. Це Костиря Інна Олександрівна – 46 тисяч гривень... та Котвицький Сергій Опанасович, який робив пожертвування 4 рази, загальною сумою понад 69 тисяч гривень...

Примітно, що найбільше витрати у київського «Укропу» були на рекламу на телеканалі «1+1», це понад 2,5 мільйони гривень. Партія «Сила громад» витратила всього 204 тисячі гривень, зокрема, це внески кандидатів.

Надала проміжний фінансовий звіт також партія «Совість народу».

«Аграрна партія» зібрала 440 тисяч гривень власних коштів. «Українська народна партія» мала на вибори 53 тисячі гривень. Партія «Демальянс» зібрала 237 тисяч гривень, із яких 206 тисяч це кошти партії, а ще 12 тисяч – кандидатів.

Є партії та кандидати, які надали неповний звіт, а лише виписки та інформацію про банківські рахунки.

Партія «Автомайдан» здала лише виписки без звіту. Так само «Батьківщина», «Свобода» і «Наш край». «Відродження», «Партія простих людей Сергія Капліна», «Опозиційний блок», «​Рух за реформи» надали детальні виписки без звіту.

Отже, що було з’ясовано. Доступ журналістів і громадськості до проміжних фінансових звітів вперше за усю історію проведення виборів в Україні – є доступним ще до завершення виборів.

Більшість кандидатів на пост мера Києва та партій до Київради знехтували необхідністю інформувати громадськість про свої надходження та витрати.

Частина партій, які все ж таки надали звіт, не були відкритими до кінця. Формулювання «власні кошти партії» не відкриває інформації громадськості, хто ж реальні спонсори цієї партії.

Сергій Андрушко – журналіст Радіо Свобода, спеціально для руху «Чесно»

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Оригінал публікації на сайті «Української правди»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG