Доступність посилання

ТОП новини

Аеророзвідка на «аутсорсі»: за 120 вильотів жодної втрати


Офіційне постачання армії безпілотників Генштаб обіцяє впродовж тижня

Досвід передачі частини функцій армії приватним компаніям – так званий аутсорс, популярний, наприклад, у США – в Україні досі мало поширений. Однак він є: наприклад, послуговуватися безпілотними літальними апаратами (БПЛА) українських аеророзвідників навчають зокрема приватні інструктори. Навчають безоплатно – з поглядом у перспективу, бо мають намір зробити БПЛА прибутковою справою у цивільному житті.

Розвідувальну інформацію військовим в зоні АТО постачає декілька груп аеророзвідки. Одна з них – представники приватної військової компанії «Тамплієр». Серед засновників – активісти і волонтери, які мають військовий досвід та планують пізніше перетворити свою справу на бізнес. Заради цього зареєстрували свою ініціативу як юридичну особа. Зараз «Тамплієр» допомагає армії із аеророзвідкою безкоштовно, тренуючи військових розвідників.

Офіційно «Тамплієр» зареєстрували навесні 2015 року. Але, за словами одного з її керівників, юриста Андрія Осіпова, організація фактично працює від початку антитерористичної операції.

«Я мобілізувався і служив рік у розвідувальному батальйоні, де організував аеророзвідку. Просто зараз наша організація навчає двох курсантів із цього батальйону: у них за штатним розкладом є підрозділ аеророзвідки. Під час навчання використовується наша техніка, після закінчення курсу навчання будемо намагатись щось зробити для них», – розповідає Осіпов.

До війни він працював адвокатом і, згідно з резюме на юридичних ресурсах, спеціалізувався на кримінальних справах та супроводі документів у господарських процесах. За повідомленнями ЗМІ він також свого часу представляв інтереси родини народного депутата Євгена Щербаня, якого вбили у 1996 році.

Але зараз адвокату Андрію Осіпову довелося пригадати свою першу освіту – військову. «Це для мене вже друга війна, я встиг взяти участь у бойових діях в районі Нахічеванської автономної республіки в 90-ті роки», – каже він.

Потенційно перспективна справа

Наразі «Тамплієр» цікавить не найманство, а саме ринок послуг військово-промислового комплексу, додає Андрій Осіпов. Донині компанія існує на пожертви меценатів. На ринок цивільних послуг «Тамплєір» поки не виходить, його інструктори працюють лише в зоні АТО.

Однак, за словами активістів аеророзвідки, цивільна безпілотна авіація є потенційно доволі вигідною справою. Зокрема, безпілотники можна активно використовувати у рекламі, мас-медіа, сільському господарстві та інших галузях.

Волонтери збирають безпілотник для української армії. Маріуполь, серпень 2015 року
Волонтери збирають безпілотник для української армії. Маріуполь, серпень 2015 року

Андрій Осіпов вважає, що їхній досвід співпраці з армією перспективний і може бути прикладом. На думку адвоката, армії було б корисно передати частину функцій на «аутсорс», тобто приватним компаніям.

Активно «аутсорс» використовують, наприклад, в американському Пентагоні. Зокрема, у такому форматі працюватимуть сили «кібербезпеки».

Співпраця за домовленістю

За словами співзасновника компанії Андрія Темченка, співпрацю з військовими «Тамплієр» веде за домовленістю з командирами розвідки одного з секторів. Її досягли завдяки особистим звʼязкам.

«Одразу після початку АТО ми почали готувати людей і для батальйону «Айдар», і для «Правого сектору», і для інших добровольчих підрозділів. Отримати офіційний статус інструктора я не можу, тому що не маю вищої військової освіти», – розповідає Темченко.

Всього інструктори і курсанти «Тамплієра» провели вже близько 120 бойових вильотів. Жодних бойових втрат не було, за максимальної відстані польоту літака на близько 50 кілометрів.

У прес-службі сектору говорять, що інформації про співпрацю саме «Тамплієра» з військовою розвідкою в них немає. «Іноді дійсно приїжджають якійсь аеророзвідники, але взагалі розвідка не дуже активно розповідає ані про себе, ані про методи чи джерела отримання інформації», – повідомили Радіо Свобода в прес-службі сектору.

Українську армію спорядять «Фуріями»

Радіо Свобода вже розповідало про співпрацю волонтерів аеророзвідки з офіційними військовими структурами. Як обіцяв в інтерв’ю Радіо Свобода начальник воєнно-наукового управління Генштабу Юрій Гусак, ​офіційне постачання БПЛА почнеться в середині листопада. Це полковник підтвердив і тепер: випробування серійних зразків, каже, відбулися успішно.

Юрій Гусак
Юрій Гусак

«Офіційне постачання БПЛА в Збройні сили України розпочнеться протягом приблизно п’яти днів, – розповів Юрій Гусак. – Елементарне навчання згідно з договором забезпечується виробником. Ми очікуємо, що поступати в армію будуть безпілотники А1-С «Фурія».

Полковник уточнив, що обсяги потреб армії у БПЛА залишаються тими ж – близько 500 апаратів. Виробником «Фурії» є київське підприємство.

Якщо елементарним навичкам операторів навчають на курсах у виробника, то спеціалізоване навчання вони отримують в Житомирському військовому інституті.

«Теоретичні і класичні предмети будуть давати викладачі вишу, а про польове використання будуть розповідати безпосередні учасники АТО. Ті, хто там був та має досвід», – наголосив Гусак. Він також не виключив, що серед викладачів будуть і волонтери.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG