Доступність посилання

ТОП новини

Які головні причини і масштаби дезертирства у сепаратистів?


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

У Головному управлінні розвідки заявляють, що силовики працюють над деморалізацією в лавах бойовиків

У Міністерстві оборони України заявляють про почастішання випадків дезертирства в лавах бойовиків, які беруть участь в конфлікті на Донбасі. За цими даними, лише в одному з підрозділів сепаратистів із початку 2016 року понад десяток найманців залишили власні бойові позиції. Експерти помічають брак фінансування угруповань та розкрадання коштів, через що там все частіше відмовляються воювати. Натомість бойовики говорять про пияцтво в лавах українських військових.

​ 13 бойовиків із Макіївського угруповання, що виконували бойові завдання поблизу Донецького аеропорту, самовільно залишили позиції впродовж перших чотирьох днів нового року. Такі дані оприлюднили в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони. За словами представника управління Вадима Скібіцького, схожі випадки фіксували одразу в кількох підрозділах сепаратистів.


Чи не головною причиною дезертирства називають складні побутові умови та незадовільне забезпечення. Також начальник одного з управлінь Головного управління розвідки розповів у коментарі Радіо Свобода, що деморалізація сепаратистів – один з напрямків роботи й українських силовиків.

«Якщо там втрачається ідеологічна підтримка особовим складом оцих нових проектів на кшталт «Новоросії», а все робиться тільки за гроші, які можна отримати, то це вже зовсім інша «армія». За великим рахунком, та ідея, яка була на початку, вона якраз і рухала цими бойовиками та найманцями, які прибували на територію України. Зараз – це зовсім інше. І це тільки позитивно для нас», – вважає Вадим Скібіцький.

За рік угрупування залишили близько 7 тисяч бойовиків – Снєгирьов

За даними громадської ініціативи «Права справа», що регулярно публікує дані з підконтрольних бойовикам територій Донецької та Луганської областей, за минулий рік угруповання сепаратистів загалом залишили близько 7 тисяч осіб. Частина з них поїхали з України, інші залишаються на Донбасі вже як цивільні особи. Також, у Службі безпеки України повідомляють про понад 100 бойовиків, які впродовж 2015-го скористались програмою «На тебе чекають вдома». За її умовами, після спецперевірки людина може повернутись до мирного життя на непідконтрольній бойовикам території. Востаннє СБУ повідомляла про повернення бойовика 22 грудня. Тоді йшлось про одного представника угруповання «ДНР».


На думку співголови ініціативи «Права справа» Дмитра Снєгирьова, головною причиною дезертирства є брак фінансування. Активіст запевняє, що масовими ці випадки стали ще у 2015 році, однак зараз помітна тенденція до їхнього збільшення.

Гроші виділяються, але не в тому об’ємі. Всередині самої Росії фактично немає обігових коштів, щоб задовільняти потреби «республік». А друге – це розкрадання на місцевому рівні
Дмитро Снєгирьов

«Гроші виділяються, але не в тому об’ємі, який йшов, скажімо, на початку березня 2014 року, коли тільки започатковували саму ідею «Новоросії». Тут дві причини: ситуація всередині самої Росії, в якої фактично немає обігових коштів, щоб задовільняти потреби «республік». А друге – це розкрадання на місцевому рівні», – пояснює експерт.

Сепаратисти заявляють про деморалізацію українських військових

Представники сепаратистів у свою чергу говорять про дезертирство українських військових. За повідомленням одного з лідерів угруповання «ДНР» Едуарда Басуріна, силовики з початку новорічних свят «значно підірвали боєготовність». Здебільшого, переконує сепаратист, через пиятику.

«Незважаючи на підготовку Збройних сил України до бойових дій, армія України перебуває в занепаді. Бійці деморалізовані, військова техніка не в бойовій готовності. Безпросвітна пиятика українських військових призвела до того, що вони залишають свої позиції, а їхня техніка замерзає. Однак, провокації та диверсії, які проводяться також і іноземними найманцями, продовжують загострювати ситуацію на лінії зіткнення», – заявив Едуард Басурін.

Аби підняти бойовий дух військових, заявляє Басурін, українське командування повідомляє про «фейкові» перемоги. Зокрема, бойовик спростував повідомлення про те, що силовики нещодавно зайняли панівну висоту поблизу села Новотроїцьке. За його словами, ця територія завжди контролювалась українською стороною.

У штабі АТО для Радіо Свобода прокоментували заяву Едуарда Басуріна, назвавши її «вкидом», що не відповідає дійсності. Військові переконують, що в період новорічних свят на лінії зіткнення не було зафіксовано випадків порушення дисципліни, пов’язаних із вживанням алкоголю.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG