Доступність посилання

ТОП новини

Цього тижня планують відновити роботу Житомирської кондитерської фабрики


Житомирська кондитерська фабрика
Житомирська кондитерська фабрика

«Тітушок» на підприємстві немає, але конфлікт між старими та новими власниками не вичерпано

Житомир – Цього тижня може відновити роботу Житомирська кондитерська фабрика. Її зупинили тиждень тому внаслідок суперечки між старими та новими власниками. Конфлікт вилився у силове протистояння – наприкінці минулого року 300 «тітушок» увірвалися на територію підприємства і влаштували безлад у виробничих приміщеннях. Юристи заявили про спробу рейдерського захоплення. Правоохоронці взяли фабрику під свою охорону, а сторони конфлікту за участю місцевих чиновників почали переговори. Напередодні домовилися відновити роботу підприємства.

ЗАВАНТАЖИТИ

За тиждень, що минув, на Житомирській кондитерській фабриці не сталося жодної сутички. Після того, як у ніч на 5 січня правоохоронці вивели з підприємства «тітушок» та взяли його під свою охорону, суперечки точилися на нейтральній території. Напередодні ввечері відбулися чергові переговори між представниками Товариства з додатковою відповідальністю (статутний капітал його поділений на частки, розмір яких визначений цим статутом) «ЖЛ», а також представниками Закритого акціонерного товариства «Житомирські ласощі». У перемовинах взяли також участь місцеві чиновники. Зрештою вирішили відновити виробництво. Про це розповів президент ТДВ «ЖЛ» Ігор Бойко.

Була зустріч з нашими опонентами і вироблено умови для того, щоб ми могли запустити підприємство
Ігор Бойко

«Була зустріч з нашими опонентами і вироблено умови для того, щоб ми могли запустити підприємство буквально у найближчі дні. Якщо та сторона підпише, тоді ми починаємо запуск виробництва. Треба працювати, сплачувати податки і давати роботу людям», – сказав Ігор Бойко.

За словами Ігоря Бойка, завдані збитки внаслідок зупинки нині підраховують. Більше двох мільйонів гривень недоотримав бюджет Житомира. Близько двох тисяч працівників фабрики були позбавлені права на працю.

Натомість представниця компанії «Дельта Кепітал С.А» (інвестора кондитерської фабрики) Олена Губерт спростовує заяву Ігоря Бойка. Сторони і справді домовилися якнайшвидше запустити підприємство. Втім, труднощі виникли під час обговорення юридичної особи-виробника.

Про які надходження в бюджет Житомира можна говорити, якщо це підприємство зареєстроване у Києві і там буде сплачувати податки?
Олена Губерт

«Наші умови були однозначні: виробником має бути ЗАТ «Житомирські ласощі», оскільки ТДВ «ЖЛ» на сьогоднішній день немає в реєстрі юридичних осіб і вони не мають права займатися господарською діяльністю. Вони не зможуть запустити виробництво через ТДВ «ЖЛ» і робитимуть це, як і робили, через ТОВ «Ренесанс траст». То про які надходження в бюджет Житомира можна говорити, якщо це підприємство зареєстроване у Києві і там буде сплачувати податки?» – запитує Олена Губерт.

Вдалося дійти згоди лише в кількох питаннях

Сторонам конфлікту вдалося дійти згоди лише в кількох питаннях. Йдеться про реалізацію готової продукції на суму 100 мільйонів гривень, які використають на сплату банківського кредиту та погашення заборгованої зарплати робітникам. Також вирішили і надалі спільно охороняти територію фабрики та провести інвентаризацію техніки. Переговори тривають.

Внаслідок сутичок на підприємстві у ніч на 5 січня було вилучено бойову гранату і затримано 134 особи, переважна більшість з яких, за інформацією правоохоронців, мають судимості або є фігурантами кримінальних справ.

Житомирська кондитерська фабрика, 5 січня 2016 року
Житомирська кондитерська фабрика, 5 січня 2016 року

Судова тяганина між старими та новими власниками Житомирської кондитерської фабрики триває кілька років. У 2010 році співвласник фабрики «Житомирські ласощі» Юрій Ліщинський заявив про рейдерське захоплення підприємства і відсторонення від управління мажоритарного акціонера – швейцарської компанії «Дельта Кепітал С.А».

Згодом ЗАТ «Житомирські ласощі» стало ТДВ «ЖЛ» і очолив його колишній партнер Ліщинського по бізнесу Ігор Бойко.

Проте 23 грудня Вищий адміністративний суд України залишив без змін рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 19 серпня 2015 року та підтвердив незаконність реєстраційних дій зі створення ТДВ «ЖЛ» і припинення ЗАТ «Житомирські ласощі» та відновив права власності іноземного інвестора «Дельта Кепітал С.А».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG