Доступність посилання

ТОП новини

Цех для Коломойського («СХЕМИ» | ВИПУСК №71)


Також у випуску: Автопарк родичів СБУшників | Напади на журналістів: покарати не можна залишити

Автопарк родичів СБУшників

У жовтні минулого року ми розпочали серію розслідувань про дорогі автівки співробітників силових структур, які вони не можуть дозволити собі на законно зароблену зарплатню.

Першими до нашої уваги потрапили Тойоти та Лексуси співробітників Служби безпеки України. Після нас на ці авто вирішив більш прискіпливо подивитися і відділ внутрішніх розслідувань управління СБУ в Києві та області.

З’ясувалося, що практично всі машини – це власність багатих родичів держслужбовців. Що сталося з такими знахідками – знає Михайло Ткач.


Покарати не можна залишити

Під час підготовки сюжету про СБУ знімальну групу «Схем» серед білого дня силою затримали самі співробітники СБУ та відправили до відділку, де намагались змусити писати зізнання у шпигунстві. При цьому зламали камеру.

Розслідувати інцидент взялася Військова прокуратура, але просто напередодні Нового року – 31 грудня – закрила справу за статтею 171 Кримінального кодексу – про перешкоджання законній журналістській діяльності. Причина? Бо не змогли знайти мотивів, через які СБУ могло перешкоджати журналістам.

Цей випадок досить типовий для України. Насильство, затримання та напади на журналістів під час зйомок трапляються повсякчас. Але жоден нападник не був покараний за статтею про перешкоджання суспільно важливій журналістській роботі.

Тобто кримінальна стаття 171 взагалі не працює. Чому – намагалася розібратися Анастасія Іванцова.

Цех для Коломойського

Другий рік поспіль у закритій частині аеропорту «Бориспіль» простоює цех для виготовлення їжі, яку споживають у літаках. Це – результат конкурсу, який державні органи провели для пошуку приватної компанії з виготовлення їжі.

У результаті цілої низки порушень, які виявив Максим Савчук, досліджуючи цю тему, конкурс виграла компанія з орбіти олігарха Ігоря Коломойського, який уже багато років намагається вибудовувати монополію на ринку авіаперевезень України.

Що саме було не так з конкурсом та що чекає на цех, який здали в оренду, дивіться у нашому матеріалі.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG