Доступність посилання

ТОП новини

Розслідування вбивства Литвиненка: мотивом була «неприязнь» і «критика» – суддя


Картина Дмитра Врубеля і Вікторії Тимофеєвої, московська галерея, березень 2007 року
Картина Дмитра Врубеля і Вікторії Тимофеєвої, московська галерея, березень 2007 року

Це вбивство мало б стати «меседжем» для критиків путінського режиму – слідство

Лондон – В оприлюднених результатах громадського розслідування вбивства у британській столиці 2006 року колишнього агента російських спецслужб Олександра Литвиненка чітко вказується, що Володимир Путін вочевидь дав «добро» на отруєння колишнього агента полонієм-210. У матеріалах розслідування зазначається, що почасти антагонізм між Путіним і Литвиненком виник з причини обопільної неприязні. Водночас, російське керівництво вже встигло відреагувати на оприлюднення висновків розслідування, назвавши їх «політизованими».

Довгоочікуване оприлюднення доповіді про результати розслідування причин смерті Олександра Литвиненка 2006 року вказало, що безпосередніми виконавцями цього вбивства були двоє росіян – Андрій Луговий та Дмитро Ковтун, які навмисно отруїли Литвиненка радіоактивною речовиною полоній-210. Роберт Оуен, голова слідчої комісії й автор доповіді, заявив, що Луговий та Ковтун діяли за вказівками російської ФСБ.

Суддя заявив, що після копіткого аналізу матеріалів справи він дійшов висновку: операцію російської ФСБ було узгоджено і схвалено не лише тодішнім головою ФСБ Миколою Патрушевим, а й президентом Росії Володимиром Путіним.

За словами Роберта Оуена, ймовірним мотивом убивства Литвиненка стала його співпраця з британськими розвідувальними службами, критика на адресу ФСБ і самого Путіна, а також його зв'язки з російськими дисидентами за кордоном.

З приводу оприлюднення доповіді у британському парламенті виступила міністр внутрішніх справ Сполученого Королівства Тереза Мей. Британський міністр повідомила, що Сполучене Королівство повністю заморозить статки Лугового і Ковтуна. Також дійсним залишатиметься міжнародний ордер на арешт обох цих росіян. У промові перед британськими парламентарями Мей заявила, що прем'єр-міністр Великої Британії Девід Камерон також порушить питання, які знайшли висвітлення у доповіді, під час наступної зустрічі з президентом Путіним.

Речниця резиденції британського прем'єр-міністра на лондонській Давнінґ-Стріт, 10 заявила, що доповідь про причини смерті Олександра Литвиненка глибоко і прикро вражає, додавши, що те, у який спосіб було здійснено це вбивство, було негідним будь-якої країни, годі казати про країну-постійного члена Ради безпеки ООН.

Вдова Олександра Литвиненка Марина, виступаючи перед пресою біля будівлі лондонського Верховного суду, сказала, що англійський суд підтвердив слова, які вимовив перед смертю її чоловік, звинувачуючи особисто Путіна у його отруєнні. Марина Литвиненко привітала оприлюднення доповіді, закликавши до запровадження більш жорстких санкцій проти Росії, видворення з Британії всіх російських шпигунів і заборони на закордонні подорожі президента Путіна.

Варто відзначити, що висновки цього розслідування є значно потужнішими, ніж очікувалось, зокрема, коли йдеться про безпосереднє звинувачення Володимира Путіна у замовленні вбивства. Докази цього було подано на закритому слуханні, де виступали представники британської розвідки.

Лугового та Ковтуна вимагають допитати у Британії, проте Росія відмовляється їх видавати.

Використання радіоактивної речовини полоній-210 для вбивства Олександра Литвиненка, на думку автора доповіді Роберта Оуена, надзвичайно потужно вказує на безпосередню участі у справі російського керівництва. Цю речовину можуть виготовити лише на атомній електростанції. Відтак, британське розслідування встановило, що вбивство Литвиненка радіоактивною речовиною мало б, окрім заподіяння болісної смерті самому Литвиненкові, ще й слугувати таким собі «меседжем» для всіх, хто критично ставиться до російського керівництва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG