Доступність посилання

ТОП новини

Парламентська більшість у патовій ситуації


Засідання Верховної Ради. Київ, 4 лютого 2016 року
Засідання Верховної Ради. Київ, 4 лютого 2016 року

Ми маємо урядово-коаліційну кризу, дострокові парламентські вибори стають дедалі реальнішими – політолог Єрмолаєв

Дві з чотирьох фракцій парламентської більшості – «Батьківщина» й «Самопоміч» – відмовилися підтримувати Кабмін на чолі з прем’єром Арсенієм Яценюком. Так вони відреагували на заяву про те, що уряд працюватиме єдиною командою, а четверо міністрів відкликали свої заяви про відставку. В рамках чинної парламентської більшості порозумітися щодо розв’язання політичної кризи політикам наразі не вдається. За таких умов дострокові парламентські вибори стають дедалі реальнішим варіантом виходу з політичної кризи, зазначають оглядачі.

Ми відповідальні члени уряду. Поставте на голосування питання про недовіру. Якщо це набере голоси, ми передамо відповідні повноваження. Це вже буде ваша відповідальність
Арсеній Яценюк


У відповідь на критичні зауваження з боку народних депутатів, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що вони можуть відправити уряд у відставку, а відтак взяти на себе відповідальність за подальший розвиток подій.

«Ми відповідальні члени уряду. Ми разом прийшли – разом підемо. У вас є право внести до парламенту резолюцію недовіри. Скористайтеся цим правом і поставте на голосування питання про недовіру. Якщо це набере голоси, ми передамо відповідні повноваження. Це вже буде ваша відповідальність, а зараз це наша відповідальність», – наголосив голова уряду.

Особливості «перезавантаження» сподобалися не всім

У парламентській більшості переважно критично відреагували на демарш урядовців, які на позачерговому засіданні заявили, що мають намір упродовж наступного року працювати єдиною командою. Відтак міністри інфраструктури, аграрної політики, охорони здоров’я та інформації заявили про те, що відкликають подані раніше заяви про відставку.

Найкритичніше до такої ініціативи поставилися «Самопоміч» та «Батьківщина». Депутати з фракції «Самопоміч» навіть залишили сесійну залу, коли прем’єр промовляв до депутатів.

Олег Березюк
Олег Березюк

«Молоді міністри не розуміють, що потрапили в тенета олігархічно-корупційної системи. Ця система хоче протриматися ще декілька місяців, а за цей час підготуватися до виборів… Заради стабільності в державі уряд має бути змінений. А коаліція має домовитися про те, хто стане новим прем’єром», – коментує ситуацію очільник фракції «Самопоміч» Олег Березюк.

Дещо менш критично з приводу урядового демаршу висловлюються депутати з фракції «Блоку Петра Порошенка». Хоча й там чимало невдоволених позицією чинних членів Кабміну.

«Те, що відбувається зараз – це вистава. Нам пропонують зробити перезавантаження, а потім повертають в уряд «збитих льотчиків» – міністрів, які вже подали у відставку», – зазначив член фракції «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко.

Дочасні вибори вірогідніші за переформатування більшості – політолог

Утім, всередині коаліції не можуть вирішити подальшу долю уряду. Глава уряду та представники фракцій більшості намагалися досягти порозуміння на спільній зустрічі, однак – безрезультатно.

Сергій Соболєв
Сергій Соболєв

«Ні фракція «Самопоміч», ні фракція «Батьківщина» з цим прем’єром не працюватимуть. Ясно, що в «Народному фронті» заявили, що вони будуть працювати з цим прем’єром, «Блок Петра Порошенка» вимагає переформатування уряду, тоді вони готові працювати з цим прем’єром. Ми заявили, що в разі, якщо залишається цей прем’єр і ця економічна політика, то в цей уряд не підемо», – каже заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.

Водночас, за його словами, «питання коаліції – це інше питання».

За умов, коли всередині влади склалася патова ситуація, найбільш вірогідним сценарієм подальшого розвитку подій стають дострокові вибори.

Є такі варіанти: або дійсно нова широка коаліція, але інша за ідеологією – що малоймовірно; або ж нові демарші – й дочасні вибори восени
Андрій Єрмолаєв

«Ми маємо урядово-коаліційну кризу. Патова ситуація не може тривати довго. І на сьогодні немає розумного виходу із неї. Тут є такі варіанти: або дійсно нова широка коаліція, але інша за ідеологією – що малоймовірно; або ж нові демарші – й дочасні вибори восени. Команда Яценюка використовує цю ситуацію задля посилення своїх позицій напередодні можливої виборчої кампанії», – вважає політолог Андрій Єрмолаєв.

Долю уряду депутати вирішуватимуть не раніше 16 лютого – після того, як у парламенті має відбутися звіт чинного Кабінету міністрів.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG