Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко крокує до Європи. Життя без санкцій


Олександр Лукашенко, президент Білорусі
Олександр Лукашенко, президент Білорусі

«Доки Росія залишається під санкціями та веде неоголошені війни в Україні та Сирії, Білорусь може скористатися новими можливостями в економіці»

Мінськ – Євросоюз перестав вважати Олександра Лукашенка «останнім диктатором Європи» і зняв майже всі санкції проти властей Білорусі. Режим Лукашенка не змінився, змінилася ситуація в регіоні й економічні перспективи Білорусі, -- повідомляє наш мінський кореспондент Валерій Калиновський.

Олександр Лукашенко та білоруська правляча еліта майже не розуміють, що означає жити без санкцій ЄС та США – перші санкції були введені ще в 1998 році, після скандалу з виселенням іноземних послів з їх резиденцій у Мінську. Потім були періоди затишшя, коли дію західних санкцій «заморожували», але після чергових нечесних виборів та тиску проти опозиції санкції посилювали у 2004-му, 2006-му, 2010-му та 2012-му.

На піку санкцій у «чорному списку» ЄС перебували президент Олександр Лукашенко з синами, міністр внутрішніх справ, голова КДБ, судді та прокурори, голови виборчкомів – всього 243 особи, яким було заборонено видавати європейські візи, а їхні гроші і нерухомість на території ЄС підлягали «замороженню».

Крім персональних санкцій, ЄС запроваджував економічні обмеження проти 29 білоруських фірм, які належать бізнесменам Юрію Чижу, Володимиру Пефтієву та Анатолію Тарнавському.

Юрій Чиж
Юрій Чиж

​Білоруський олігарх Юрий Чиж, один з тих, хто перебував під санкціями ЄС як персонально, так і його компанії, в тому числі футбольний клуб «Динамо-Мінськ».

Цих близьких до влади олігархів звинувачували у матеріальній підтримці білоруського режиму. Європейському бізнесові були заборонені контракти з їхніми компаніями. Своїми санкціями Євросоюз та США вимагали звільнити політв’язнів, припинити репресії та провести чесні вибори.

І хоча білоруські чиновники та бізнесмени, що були у «чорному списку» ЄС, казали, що вони їм «до одного місця», головним їх наслідком була міжнародна ізоляція білоруського режиму.

Лукашенко: «Євросоюзівці – молодці, це сигнал для інвесторів»

З серпня минулого року політв’язнів у Білорусі не залишилося, влада перестала силою розганяти мирні зібрання опозиції, репресії дещо вщухли. У відповідь ЄС скасував усі санкції, за винятком чотирьох осіб з оточення Олександра Лукашенка, яких звинувачують у причетності до організації зникнень опонентів білоруського режиму у 1999-2000 роках.

Євросоюзівці – молодці! Вони зрозуміли, що треба відійти від цього блокового мислення і протистояння з Білоруссю
Олександр Лукашенко

Олександр Лукашенко не ховав свого вдоволення з цього приводу: «Євросоюзівці – молодці! Вони зрозуміли, що треба відійти від цього блокового мислення і протистояння з Білоруссю. Вони ухвалили рішення, яке абсолютно нас задовольняє. Тому давайте діяти у спільних проектах. Це великий, сильний сигнал для інвесторів в Європі. Ми відкриті для цього».

Можна сказати, що Лукашенко помирився з ЄС на своїх умовах, поступившись у малому, перш за все, звільнивши всіх політв'язнів. Адже президентські вибори в Білорусі 11 жовтня минулого року ОБСЄ не визнала вільними і справедливими, а в день, коли ЄС зняв санкції, в Білорусі було винесено черговий смертний вирок, а лідери опозиції отримали штрафи за свої акції.

Опозиція розгублена

Рішення ЄС породило скептицизм у тих в Білорусі, хто вважає себе противником Лукашенка, вони переконані, що історія повториться, чесних виборів не буде, а репресивній машині в Білорусі знову дадуть команду «Фас!»

Станіслав Шушкевич
Станіслав Шушкевич

Колишній голова парламенту Білорусі Станіслав Шушкевич переконаний, що це рішення ЄС не робить Лукашенка легітимним президентом у очах Заходу.

Не дуже глибоко було продумане те, як накласти санкції і, очевидно, не дуже глибоко було продумано те, як їх скасовувати. Мала бути певна мотивація
Станіслав Шушкевич

«Не дуже глибоко було продумане те, як накласти санкції і, очевидно, не дуже глибоко було продумано те, як їх скасовувати. Мала бути певна мотивація. Це мав бути крок, який має якось діяти на владу Білорусі, щоб вона зробила зміни в тих напрямках, яких шукає Захід», – каже Шушкевич.

Шушкевич сподівається, що Захід продовжить тиснути далі на офіційний Мінськ, щоб той демократизувався. У середовищі експертів триває дискусія, наскільки були ефективними ці санкції.

Алєсь Бяляцький
Алєсь Бяляцький

Білоруський правозахисник Алєсь Бяляцький, сам колишній політв’язень, переконаний, що санкції реально впливали на стан речей у Білорусі.

Стримуючий момент від санкцій був. І багато хто з чиновників побоювався потрапити в цей санкційний список
Алєсь Бяляцький

«Насправді, стримуючий момент від санкцій, безумовно, був. І багато хто з чиновників побоювався потрапити в цей санкційний список. Влада також боялася переходити цю межу. Відразу після запровадження санкцій у 2011 році було звільнено 24 політв’язня. Це був прямий результат цих політичних та трішки економічних санкцій проти авторитарного білоруського режиму. Тому свою роль вони відіграли».

Алєсь Бяляцький має надію, що у Брюсселі далі будуть вірити не словам, а реальним справам білоруського режиму, і, перш за все, ухвалюючи економічні угоди.

Білорусь хоче кредитів

Другий рік в Білорусі триває економічний спад, доходи населення зменшуються, білоруський рубль знецінився за рік на 43,7% відносно долара США.

Олександр Класьковський
Олександр Класьковський

У цій ситуації скасування санкцій ЄС – просто знахідка для економіки Білорусі, вважає мінський політолог Олександр Класьковський.

Надзавдання для білоруської влади тут – отримати доступ до європейських фінансових інструментів, сприяння ЄС вступу Білорусі до СОТ, інвестицій
Олександр Класьковський

«Надзавдання для білоруської влади тут – отримати доступ до європейських фінансових інструментів, сприяння ЄС вступу Білорусі до СОТ, інвестицій. Тобто економічна необхідність штовхатиме владу до поліпшення відносин із Заходом, до продовження такої гри», – заявив Радіо Свобода Олександр Класьковський.

Валерій Карбалєвич
Валерій Карбалєвич

Інший політолог Валерій Карбалєвич переконаний, що відносини між Євросоюзом і Білоруссю можуть початися з чистого аркушу.

Рада Євросоюзу має намір прискорити реалізацію заходів, спрямованих на зміцнення співпраці між Євросоюзом і Білоруссю, у низці економічних і торговельних галузей
Валерій Карбалевич

«Більше того, Рада Євросоюзу має намір прискорити реалізацію заходів, спрямованих на зміцнення співпраці між Євросоюзом і Білоруссю, у низці економічних і торговельних галузей. Йдеться про приєднання Білорусі до Світової організації торгівлі, про співпрацю з міжнародними фінансовими інститутами, зокрема, з Європейським інвестиційним банком, Європейським банком реконструкції та розвитку».

Делегація Єврокомісії та Європейського інвестиційного банку цього тижня вже прибуває до Мінська.

Зняття санкцій з Білорусі вітав голова мінської «Спілки підприємців» Володимир Карягін, який помітив пожвавлення інтересу до Білорусі з боку європейських інвесторів.

Економіка Білорусі має всі шанси бути привабливою
Петер Шпулер

А Петер Шпулер, власник провідного європейського виробника легкорейкового транспорту Stadler Rail Group, який три роки тому відкрив свій завод в Білорусі, заявив днями: «Закінчення дії санкцій ЄС стане додатковим фактором, який підвищить привабливість Білорусі як виробничого майданчика. Економіка Білорусі має всі шанси бути привабливою».

Шпулер впевнений, що європейські виробники будуть давати замовлення на білоруських підприємствах, бо високо оцінюють професійну підготовку білоруських робітників.

В умовах, коли Росія залишається під санкціями та веде неоголошені війни в Україні та Сирії, Білорусь може скористатися новими можливостями в економіці, кажуть експерти, як уже користується зростанням авіаційного та автомобільного транзиту через свою територію, пов’язаного з ворожими відносинами Росії та України, та постачанням до Росії товарів, що потрапили під так звані анти-санкції Москви.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG