Доступність посилання

ТОП новини

На Шевченківську премію чекає дерадянізація і декомунізація


Тарас Шевченко «Сновидіння», автор Володимир Слєпченко
Тарас Шевченко «Сновидіння», автор Володимир Слєпченко

Петро Порошенко змінив голову комітету премії та створив робочу групу з її реформування

Найвизначнішу нагороду у культурно-мистецькій сфері України – Шевченківську премію – неодноразово називали нагородою «своїм від своїх». Вже давно вона потребує модернізації, щоразу повторювали митці. І схоже, їхні побажання нарешті дійшли до глави держави. Відтак під час вручення цьогорічної Шевченківської премії, Петро Порошенко оголосив про створення робочої групи з нового конкурсного відбору і призначив нового очільника комітету премії.


У вузькому колі з лауреатів, членів конкурсної комісії і журналістів та з декількома келихами «шампанського» в обідню пору – саме так відбулось вручення найвищої в Україні творчої відзнаки – цьогорічної Шевченківської премії.

Державну нагороду та грошову премію у 192 тисячі гривень президент Петро Порошенко вручив дисиденту і публіцисту Левку Лук’яненку (за твори у 13 томах «Шлях до відродження»), балетмейстеру Раду Поклітару (за балети «Лебедине озеро», «Жінки в ре мінорі», «Довгий різдвяний обід» та балет-триптих «Перехрестя»), співачці Анжеліні Швачці (за виконання провідних партій в оперних виставах та популяризацію української музичної спадщини) і художнику Михайлу Гуйді (за цикл живописних творів «В єдиному просторі»). Серед лауреатів цього року також і кінорежисер Олег Сенцов, який здобув перемогу в кінономінації з фільмами «Гамер» і «Носоріг».

Присудження премії Сенцову дуже влучне і дуже потрібне
Левко Лук’яненко

«Присудження премії Сенцову дуже влучне і дуже потрібне. Це не тільки визнання його режисерської діяльності, але й визнання його сміливості у протистоянні з московською ордою», – сказав Левко Лук’яненко, який третину своєї премії вирішив віддати на підтримку бійців АТО.

Петро Порошенко з лауреатами Шевченківської премії 2016
Петро Порошенко з лауреатами Шевченківської премії 2016

Без Грабовича

Разом із тим відзнаки у номінаціях «Література» і «Літературознавство та мистецтвознавство» не дістались жодному з претендентів. А, як відомо, саме довкола них у мистецькому середовищі напередодні спалахнув справжній скандал. Тоді претендентом, що викликав невдоволення, став професор Гарвардського університету, літературознавець Григорій Грабович.

Супротивники присудження йому премії навіть звернулися із відкритим листом до голови та членів Шевченківського комітету через, як вони стверджували, «маніпулювання» Грабовичем постаттю Тараса Шевченка. Водночас прихильники Грабовича відзначали його літературознавчий, особливо шевченкознавчий, доробок – називали його таким, що «робить неоціненний вклад у дослідження української літератури та культури на найвищому світовому рівні». Ті, хто став на захист Григорія (Джорджа) Грабовича, також адресували листа президентові.

«Проблема в тому, що ці люди, що намагаються захистити Шевченка (а деякі з них щиро вважають, що роблять саме це), насправді перешкоджають тому, щоб Шевченко був нашим сучасником, щоб відбувався живий діалог між його текстами й нами, живими людьми сьогодення», – зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода літературознавець, професор Канзаського університету (США) Віталій Чернецький.


Що тепер чекає на премію?

Юрій Щербак
Юрій Щербак

Аби Шевченківська премія стала справжнім віддзеркаленням того, що відбувається у культурній сфері України і не погрузала у політичних чи міжособистісних чварах, їй треба пройти дерадянізацію та декомунізацію, вважає письменник і дипломат Юрій Щербак. Саме його Петро Порошенко під час урочистого нагородження призначив новим головою конкурсного комітету премії. Попередньому керівнику – Борису Олійнику (за словами низки культурних діячів, прихильнику комуністичної ідеології і російського імперіалізму, президент подякував за «проведену роботу».

«Національна премія є державною нагородою. І важливо так модернізувати її процедуру, щоб значно посилити довіру до конкурсного відбору, щоб все суспільство звертало увагу на твори, що розглядаються. Виходячи з цього, своїм розпорядженням я створив робочу групу, яка запропонувала ідеї щодо нового прозорого і демократичного порядку конкурсного відбору претендентів на найвищу мистецьку нагороду України. Очолити комітет я запропонував людині, яка асоціюється з порядністю і відповідальністю. Його ім’я Юрій Щербак», – оголосив Петро Порошенко.

Відтак вже найближчим часом новий очільник конкурсного комітету розпочне втілювати поставлене перед ним завдання.

«Я сподіваюся на допомогу громадських організацій, молодих людей, що мають інші погляди і будемо починати з перегляду всього того, що було. Але не для того, щоб закреслити найкращі здобутки, а для того, щоб почати нове життя оцих премій. Слово Шевченка, його образ, його монументальна постать, що стоїть над нами усіма – це святе, це наше неймовірне надбання і нам треба його зберігати достойно», – привідкрив завісу планів Юрій Щербак.

Порошенко вручив Шевченківську премію 2016
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG