Доступність посилання

ТОП новини

Перевірка Кримом: що зробив уряд Арсенія Яценюка для півострова?


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

«Кримські» підсумки роботи дотеперішнього прем’єр-міністра України та його команди

Після заяви про відставку прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка експерти стали підводити підсумки роботи уряду за два роки. Радіо Крим.Реалії разом із гостями ефіру вирішило подивитись на Кабінет міністрів, який скоро стане історією, з точки зору жителів анексованого півострова і підбити «кримські» підсумки роботи Арсенія Яценюка та його команди.

Після анексії Криму Росією в березні 2014 року в Херсоні відкрили представництво президента України в Криму, в Києві – прокуратуру АРК при Генпрокуратурі України, в Одесі – Головне управління МВС України в АРК. У липні 2014 року Кабінет міністрів України створив Держслужбу з питань Автономної Республіки Крим, міста Севастополя і тимчасово переміщених осіб, а пізніше з'явилась і недовго проіснувала посада уповноваженого у справах Криму в складі секретаріату Кабміну.

Правозахисниця Ольга Скрипник вважає, що окремий урядовий уповноважений у справах Криму – це вже занадто:

– Рішення створити таку посаду, на мій погляд, було дивним. На той момент уже існувала Держслужба з питань Криму і Севастополя, але в уряді вирішили, що департамент з тими ж функціями у власному секретаріаті їм не потрібен, і з'явилась посада уповноваженого. Її обійняв заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Аслан Омер Киримли, але нова посада не виправдала себе. Виникло питання: для чого вона була створена? Урядовий уповноважений у справах Криму пропрацював лише кілька місяців: з серпня до листопада 2015 року.

Народний депутат України, член фракції «Народний фронт» Георгій Логвинський розширює список досягнень уряду Арсенія Яценюка щодо Криму і вважає, що посада уповноваженого при Кабміні була необхідна:

– При Кабінеті міністрів була створена перша міжвідомча робоча група з питань відшкодування шкоди, завданої тимчасовою окупацією українських територій. До неї увійшли представники всіх відомств, кожен із них оцінює ці збитки, засідання проходять раз в квартал. Окрім того, організована координаційна рада за участі різноманітних правозахисників. У Міністерстві юстиції створений спеціальний департамент, пов'язаний з деокупацією Криму, при Міністерстві культури з'явилося держпідприємство «Кримський дім». Також були відновлені відповідні підрозділи поліції і фіскальної служби.

Що стосується посади урядового уповноваженого у справах Криму, то вона була створена за пропозицією Арсенія Яценюка спеціально для поїздки в США, щоб ця людина представляла не лише Меджліс кримськотатарського народу, а й українську державу. Однак де-факто таке поєднання виявилось неможливим.

Що ж до ефективності роботи всіх цих служб, визнаю: ми зробили мало. Проте, на рахунку Міністерства юстиції чотири міждержавних позови до Європейського суду з прав людини з приводу анексії Криму.

Арсеній Яценюк із самого початку не мав бажання займатись Кримом, кримчанами і вимушеними переселенцями
Андрій Сенченко

Народний депутат України попередніх скликань Андрій Сенченко – за його словами, автор ідеї заснувати посаду віце-прем'єра у справах Криму – стверджує, що особисто Арсеній Яценюк ніколи не приділяв проблемі Криму належної уваги:

– Вперше пропозицію створити посаду віце-прем'єра у справах Криму я висунув 23 лютого 2014 року, ще до початку захоплення адміністративних будівель в Сімферополі. Арсеній Яценюк тоді відмахнувся від цього питання. Він з самого початку не мав бажання займатись Кримом, кримчанами і вимушеними переселенцями – точно так само, як і Донбасом з його проблемами. Про це можна говорити, зважаючи на так званий закон про вільну економічну зону в Криму, в якій були зацікавлені тільки українські олігархи. Уже під тиском громадськості, після «громадянської блокади» уряд почав ворушитись, але в підсумку ухвалив постанову № 1025, завдяки якій кримчани не можуть толком виїхати з півострова зі своїми речами. Окрім того, 16 грудня 2015 року уряд Арсенія Яценюка затвердив так звану комплексну програму роботи з вимушеними переселенцями. У ній Фонду держмайна пропонується оцінити моральну шкоду від анексії Криму! Як таке може бути? Все це демонструє байдуже ставлення особисто Арсенія Яценюка до проблем кримчан.

Оригінал публікації – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG