Доступність посилання

ТОП новини

Парламент наразі не проголосував за зміну уряду, бо Порошенко і Гройсман не поділили всі крісла – депутати


Президент України Петро Порошенко (праворуч) та спікер Верховної Ради Володимир Гройсман. Червень 2015 року
Президент України Петро Порошенко (праворуч) та спікер Верховної Ради Володимир Гройсман. Червень 2015 року

У парламенті вже називають імовірних міністрів, однак голосування за новий уряд очікують упродовж тижня

Київ – Верховна Рада не проголосувала ні за відставку чинного прем’єра, ні за призначення нового. Депутати це пояснюють тим, що переговори щодо складу уряду не завершилися, і що президент не домовився із кандидатом на посаду прем’єра Володимиром Гройсманом щонайменше про імена трьох міністрів. Депутати сподіваються, що доля уряду вирішиться у середу, 13 квітня. Частина ж політологів наголошують, що торги за урядові крісла затягуються, і це створює загрозу безпеці держави. Тим часом частина депутатів фракції «БПП» пропонують повернутися до ідеї щодо технократичного уряду на чолі з Наталією Яресько.


У Верховній Раді зареєстрували проект постанови про ухвалення заяви про відставку прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. Перед цим Руслан Сидорович, член комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя від фракції «Самопоміч», повідомив, що комітет рекомендує Верховній Раді задовольнити заяву Яценюка про відставку і водночас скасувати постанову про визнання результатів роботи уряду незадовільною.

Інший член цього комітету, представник фракції «Народний фронт» Дмитро Сторожук заявив, що фракція «Народний фронт» пропонує голосувати за звільнення Яценюка та призначення нового прем’єр-міністра однією постановою.

Однак у вівторок депутати так і не змогли взялися за це питання.

Кандидатура Яресько була ширмою для реальних кулуарних домовленостей – Лещенко

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

Народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко заявляє, що український парламент досі не розглянув відставки прем’єра Арсенія Яценюка і призначення нового складу Кабміну, оскільки президент України Порошенко та кандидат на посаду прем’єра Володимир Гройсман наразі продовжують погоджувати окремі посади в майбутньому уряді.

Гройсман хоче більшої самостійності уряду, і тому він був категорично проти того, щоб у його складі уряду був Ковальчук
Сергій Лещенко

«Починаючи з 13:30 триває узгодження деяких посад в уряді. Оскільки зранку на засіданні фракції був присутній Петро Порошенко, а Гройсман зачитав склад майбутнього уряду, в якому дві посади лишалися вакантними – міністр енергетики та міністр економіки. Як я зрозумів, Гройсман хоче більшої самостійності уряду, хай і з урахуванням інтересів Банкової. І тому він був категорично проти того, щоб у його складі уряду був Віталій Ковальчук. Він таки буде. Але його позбавили портфелю міністра економіки, впливової посади, і дали менш впливову – міністра регіонального розвитку», – сказав депутат.

Нині торг триває довкола вакантних посад, стверджує Лещенко.

«Гройсман не хоче Демчишина на посаді міністра енергетики, Порошенко – хоче. Гройсман хоче, щоб Міністерство економіки очолювала Ковалів, а Порошенко – проти. Позицію щодо Мінфіну теж змінюють, можуть зняти кандидатуру Данилюка і поставити Шлапака, оскільки в БПП хотіли би бачити висуванця своєї фракції», – повідомляє депутат.

Парламент досі не розглянув відставки прем’єра – Лещенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00


Порошенко хотів, щоб усі питання щодо нового уряду та коаліції були вирішені 12 квітня, «стискаючи процес у часі та реалізуючи свої інтереси», а Гройсман – навпаки, зацікавлений затягнути процес на тиждень, щоб захистити свої вимоги, каже Лещенко.

Яресько була лише ширмою для реальних кулуарних переговорів. Мовляв, ми запропонували прозахідного прем’єра. Але пропозиція не знайшла відгуку, тому буде Гройсман
Сергій Лещенко

Депутат підтверджує, що питання призначення прем’єром Наталії Яресько в порядок денний не повернеться, хоча в коаліції й залишаються дві фракції, які підтримували цю ідею.

«Прикро це визнавати. Але Яресько була лише ширмою для реальних кулуарних переговорів про новий склад уряду. Мовляв, ми запропонували прозахідного прем’єра. Але пропозиція не знайшла відгуку, тому буде Гройсман», – заявляє депутат.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко тим часом звинуватив президента та голів фракцій в тому, що вони формують уряд непрозоро.

Між тим, кількість двох фракцій, готових створювати коаліцію, сягнула 226 депутатів. Перший заступник голови Верховної Ради України Андрій Парубій оголосив про входження чотирьох народних депутатів України до складу фракції «Блок Петра Порошенка». Один із них, колишній позафракційний Сергій Міщенко, який останнім увійшов до фракції, озвучив кандидатів на посаду міністрів у новому уряді, яких попередньо погодили депутати потенційної коаліції, кандидат на посаду прем’єра Володимир Гройсман та президент Петро Порошенко.

«На посаду віце-прем’єра з гуманітарних питань погодили кандидатуру нинішнього міністра соціальної політики Павла Розенка, а на керівника Мінсоцполітики запропонували кандидатуру Андрія Реви. Міністром освіти має стати Лілія Гриневич, міністром екології – Остап Семерак, міністром охорони здоров’я – Максим Нефьодов», – розповів депутат.

Міщенко додав, що залишаються на посадах керівник Міноборони Степан Полторак, очільник МЗС Павло Клімкін та МВС – Арсен Аваков, крісла Міненерго та Мінекономіки наразі є вакантними.

Лещенко, зі свого боку, не виключає, що Андрія Реву та Максима Нефьодова можуть поміняти місцями: перший очолить МОЗ, а другий – Мінсоцполітики.

Депутати у вівторок увесь день працювали в сесійній залі в очікуванні, що матимуть змогу проголосувати за відставку Арсенія Яценюка та за призначення нового глави уряду. Однак спікер Володимир Гройсман, керівник фракції «БПП» Юрій Луценко та частина керівництва «Народного фронту» були відсутні в залі засідань. Представники «БПП» Сергій Лещенко, Сергій Березенко та низка інших депутатів пояснюють це тим, що починаючи з обіду на Банковій тривала нарада за участі президента, спікера та голів фракцій щодо майбутнього складу уряду.

Наприкінці засідання депутати зізналися, що найімовірніше, голосування щодо прем’єра відбудеться у середу. Так, депутат Сергій Березенко прогнозує такий розвиток подій з імовірністю 95%.

«Ми наполягаємо на тому, щоб усе було в один день: заява про відставку прем’єра, внесення кандидатури Гройсмана, обговорення кандидатів на посади в уряді та зустріч з ними», – зазначив Березенко.

Заступник голови фракції «БПП» Олексій Гончаренко, зі свого боку, наголосив, що після заяви прем’єра про відставку парламент має продемонструвати свою дієздатність. Якщо ж новий уряд не з’явиться упродовж тижня, то відбудуться перевибори, очікує Гончаренко. Найімовірнішим він вважає сценарій, за якого «за українською традицією, майбутній уряд з’явиться в останній момент».

Якщо парламент не проголосує, треба йти на вибори – Гончаренко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00


Торгуючись, дві фракції втратили інстинкт самозбереження – політолог

Костянтин Матвієнко
Костянтин Матвієнко

Торгуючись за посади, дві фракції потенційної коаліції не лише затягують час, а й ставлять під сумнів дієздатність української держави, так оцінює події довкола формування уряду експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко.

Замість того, щоб ввімкнути інстинкт самозбереження, вони виторговують дрібні преференції в умовах, коли інституційні можливості влади вичерпуються
Костянтин Матвієнко

«Хитрощі та інтриги двох фракцій, «Блоку Петра Порошенка» та «Народного Фронту», перевершили здоровий глузд. Замість того, щоб ввімкнути інстинкт самозбереження, вони виторговують дрібні преференції в умовах, коли інституційні можливості влади вичерпуються, вона вже не діє. Ми бачимо, як «не проходять сигнали з центру на місця: згадаймо хоча б «бурштинову республіку». Першого квітня мав розпочатися процес формування бюджету на наступний рік. Але бюджетна резолюція не ухвалена. Все тому, що в парламенті не мислять стратегічно, далі ніж на два-три тижні вперед», – зауваужє експерт.

В цих умовах, за словами Матвієнка, новий уряд може з’явитися як у середу, так і через один-два тижні.

У цих умовах Сергій Лещенко пропонує «БПП» та «Народному фронту» повернутися до ідеї призначити прем’єр-міністром чинного міністра фінансів Наталію Яресько, «якщо з Гройсманом не виходить». Лещенко нагадує, що кілька тижнів тому обидві фракції були не проти створення технократичного уряду з нею на чолі.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG