Доступність посилання

ТОП новини

Нова опозиція має «дозріти»


Лідер партії ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко та лідер Радикальної партії Олег Ляшко під час засідання Верховної Ради України, 31 березня 2016 року
Лідер партії ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко та лідер Радикальної партії Олег Ляшко під час засідання Верховної Ради України, 31 березня 2016 року

Претензії Юлії Тимошенко на лідерство заважатимуть створити широке опозиційне об’єднання – експерт

Київ – Після формування нової конфігурації влади в Україні починає формуватися нова опозиція. Якщо донедавна таку позицію декларував «Опозиційний блок», то тепер в опозицію перейшли одразу три парламентські політичні сили – «Самопоміч», Радикальна партія та «Батьківщина». Якщо раніше у коаліції була конституційна більшість голосів, то тепер в опозиції та влади голосів приблизно порівну. Утім, експерти та політики сумніваються в тому, що опозиційні політичні сили найближчим часом почнуть діяти злагоджено.

Нова опозиція має «дозріти»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:11:27 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

В середині лютого з огляду на неспроможність парламенту відправити у відставку уряд Арсенія Яценюка з парламентської більшості вийшли фракції «Батьківщина» та «Самопоміч», а фракція Радикальної партії підтвердила свій опозиційний статус. При цьому «Самопоміч» одразу заявила, що не бачить себе у новій коаліції, а Радикальна партія та «Батьківщина» заявили про перехід в опозицію після невдалих переговорів про створення нової парламентської більшості.

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

«Ми ідемо на боротьбу проти старої системи, проти злиття нової постмайданної влади зі старою олігархічною мафією… В той же час, якщо в парламенті будуть народжуватися ті законопроекти, які реально потрібні країні, наша команда буде голосувати за те, що ми вважаємо правильним», – заявила про перехід «Батьківщини» в опозицію Юлія Тимошенко.

Запиту на єдину опозицію – немає

Олег Ляшко
Олег Ляшко

У свою чергу, лідер Радикальної партії Олег Ляшко закликав до створення об’єднаної опозиції та скоординованих дій. За його словами, «не лише парламентські, але й позапарламентські демократичні опозиційні сили мають створити широкий опозиційний фронт тому курсу, який зараз проводить уряд Порошенка-Гройсмана».

Утім, політики та експерти зазначають, що говорити про створення єдиної опозиції наразі передчасно.

Андрій Іллєнко
Андрій Іллєнко
Партії, які зараз говорять про свою опозиційність, донедавна були в коаліції
Андрій Іллєнко

«Тільки зараз почався процес формування широкого опозиційного політичного спектру. Партії, які зараз говорять про свою опозиційність, донедавна були в коаліції. Тому зараз дуже важко говорити про чіткий формат співпраці. Це все повинно бути відпрацьовано в політичному процесі», – каже позафракційний народний, член партії «Свобода» Андрій Іллєнко.

Серед причин, які заважають створенню широкого опозиційного об’єднання, оглядачі називають лідерські амбіції Юлії Тимошенко.

Євген Магда
Євген Магда
Юлія Тимошенко занадто активно почала «забивати» за собою право бути лідером демократичної опозиції
Євген Магда

«Юлія Тимошенко занадто активно почала «забивати» за собою право бути лідером демократичної опозиції. Боюсь, що ця її активність може відлякнути якщо не радикалів, то «Самопоміч». Просто виборці Ляшка і Тимошенко – це одна група, а виборці «Самопомочі» – дещо інша», – наголошує політичний експерт Євген Магда.

Крім того, зараз немає суспільного запиту на єдність позиції, як це було, скажімо, в період революційних подій на Майдані. До певної міри згуртованість опозиції залежатиме від дій влади. Зокрема, за часів президенства Віктора Януковича саме жорсткий стиль поведінки влади у значній мірі змушував тодішні опозиційні фракції до координації дій.

Яценюк у пошуках парадигми

Напевно можна сказати лише те, що нова опозиція уникатиме співпраці з «Опозиційним блоком».

«Опозиційний блок» – це не опозиція. По-перше, вони з владою, фактично, дуже тісно співпрацюють і голосують, коли треба. А по-друге, вони, насправді, в опозиції до України як до держави, а не до конкретної влади», – зазначає Андрій Іллєнко.

Тепер, з огляду на різке збільшення кількості опозиційних фракцій, опозиційної риторики в парламенті побільшає. Експерти також припускають, що новітні опозиціонери критикуватимуть владу енергійніше, ніж це досі робив «Опозиційний блок».

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Відкритим залишається питання про подальші політичні перспективи Арсенія Яценюка. Хоча очолювана ним політична сила залишається у складі парламентської більшості, але сам екс-прем’єр відтепер не пов’язаний із владою і може проявити себе як опозиційний політик.

«Все залежатиме від того, яку він собі обере інформаційну парадигму. Думаю, він торкатиметься того, що йому вигідно, намагаючись не загрузнути у внутрішньополітичних проблемах», – каже про екс-прем’єра Євген Магда.

Сам Арсеній Яценюк, заявляючи про відставку, зазначив, що «бачить свої завдання ширше, ніж повноваження керівника уряду». Серед своїх пріоритетів він назвав нове виборче законодавство, конституційну та судову реформи та членство України в ЄС та НАТО.

На дотичну тему:

22.03.2016
Високий рейтинг Тимошенко: не «всьо пропало»?

Популізм і минуле. Лідеркою теперішніх симпатій є людина, котра увійшла в парламент під знаменами «Громади» Павла Лазаренка далі

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG