Доступність посилання

ТОП новини

Хто винен у тому, що на Київщині від пожежі загинули літні люди?


«Ніхто не знав, що відбувається у будинку, бо він за великим парканом» – голова Броварської райдержадміністрації

Будинок у селі Літочки Броварського району, де під час пожежі загинули 17 осіб, офіційно не був будинком для літніх людей і функціонував незаконно, заявив у коментарі Радіо Свобода віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко. За його словами, подібні установи мають контролювати і виявляти місцеві органи самоврядування, на території яких вони розташовані, та відповідні контролюючі органи. Тому, на якій підставі у будинку жили літні люди, і хто з ними укладав угоди, має з’ясувати слідство. В уряді вже створили спеціальну комісію для вивчення обставин пожежі, яка сталася у ніч на 29 травня, і заявили, що перевірять усі будинки для «літніх людей» в Україні.

Павло Розенко
Павло Розенко

Будинок, в якому загинули 17 літніх людей, офіційно не діяв як соціальний об’єкт, бо в Україні такі заклади можуть бути тільки державними чи комунальними, заявив Радіо Свобода віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

Офіційно це не був заклад для перебування літніх людей. Це не був взагалі соціальний об’єкт, а просто приватна будівля
Павло Розенко

«Трагедія у Броварському районі безумовно є злочином. Але треба розуміти, що офіційно це не був заклад для перебування літніх людей. Це не був взагалі соціальний об’єкт, а просто приватна будівля. Тому те, що зараз мусується ніби це був «приватний будинок для перестарілих» – не відповідає дійсності. Можливо, вони функціонували як гуртожиток для пенсіонерів, або хостел чи просто знімали житло і якимось чином це юридично оформили», – сказав Розенко.

Водночас у Національній поліції України заявили, що у слідства є декілька версій того, що сталося, однак версію підпалу вони відкидають.

«Місцева влада 100% про такі заклади знає»

На території Київської області працює 11 спеціалізованих інтернатів, зокрема для людей похилого віку, усі вони відповідають вимогам, зазначив директор департаменту соціального захисту Київської держобладміністрації Роман Сімутін. Статистики ж щодо приватних будинків немає, їх має виявляти і контролювати місцева влада та уповноважені органи, зауважує він.

Якщо на території села такий заклад працює, то, як мінімум, голова сільради повинен був повідомити працівникам міліції, у податкову
Роман Сімутін

«Якщо на території села такий заклад працює, то, як мінімум, голова сільради повинен був повідомити працівникам міліції, у податкову. Бо у його бюджет мають сплачуватися кошти, – говорить Сімутін, – Скільки по районах області відкрито закладів, де збирають безхатченків, нарко-алкозалежних?! Самі собі створили якісь поселення і живуть. Чим вони займаються – ніхто їх не контролює. Про це органи місцевої влади 100% знають».

Заважав паркан

Втім, голова Броварської районної державної адміністрації Володимир Сінько у коментарі для Радіо Свобода зазначив, що про те, що у будинку надавалися якісь послуги, ніхто не знав, бо він розташований «за великим парканом».

Зараз почали виясняти: це фізична особа, він – власник будинку, здав його київській фірмі, яка надавала послуги за доглядом за літніми людьми
Володимир Сінько

«Це за великим парканом, доступу ніякого не було. Коли трапилася трагедія, ми дізналися, що там проводилися господарські дії. Зараз почали виясняти: це фізична особа, він – власник будинку, здав його київській фірмі, яка надавала послуги за доглядом за літніми людьми. Коли, як завозили людей – також не відомо. Ми з сусідами спілкувалися, але ніякого дискомфорту вони не мали і ніколи не скаржилися», – зазначив Сінько.

Влада вдавала, що «все нормально»

В офісі уповноваженої з прав людини зазначили, що надіслали десятки листів і результатів моніторингів щодо діяльності подібних нелегальних будинків, однак ні Міністерство соціальної політики, ні місцева влада їх не помічали.

Ми неодноразово звертали увагу на наявність таких будинків. Вони існують, діють поза правовим полем
Михайло Чаплига

«Схожих будинків на той заклад, що згорів, дуже багато. Ми неодноразово звертали увагу і Мінсоцполітики, і облдержадміністрацій на наявність таких будинків, і повірте, їх не один, їх значно більше. Вони існують, діють поза правовим полем. На жаль, уваги влада на це не приділила. Як це не гірко звучить, але напевне був потрібний такий випадок, аби нарешті влада зрозуміла, що подібні речі не можуть відбуватися без відповідного контролю», – зазначив у коментарі Радіо Свобода речник уповноваженого з прав людини Верховної Ради Михайло Чаплига.

В Україні «пробуксовує» система соцзабезпечення літніх людей

Це стало можливим і поширеним, бо в Україні «пробуксовує» система соціального забезпечення літніх людей, підсумовує голова спільноти «Святого Егідія» Юрій Ліфансе. Родини, які звертаються до держави за допомогою, стикаються з «непробивною бюрократією» і тому йдуть простішим шляхом: підписують договір із приватними підприємствами, послуги яких коштують трохи дорожче.

Що відбувається за високим парканом – ніхто не знає, бо їх ніхто не контролює: ні держава, ні суспільство. Стареньких можуть використати для наживи
Юрій Ліфансе

«Приватні заклади – це абсолютно нове явище, яке з’явилося кілька років тому. І судячи з того, що сталось, вони можуть бути небезпечними. І що відбувається за високим парканом – ніхто не знає, бо їх ніхто не контролює: ні держава, ні суспільство. І це вже в принципі небезпечна ситуація, бо стареньких можуть використати для наживи, і вони не можуть захистити свої права. Має бути хтось, хто представлятиме їхні інтереси», – сказав волонтер.

На час виникнення пожежі в будинку було 35 осіб. Загинули 17 людей, серед них – санітарка, яка доглядала за немічними людьми, 18 – вдалося витягти з полум’я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG