Доступність посилання

ТОП новини

Аби позбутися мікс-вірусу, гіперхлорування водогону в Ізмаїлі недостатньо


Об'єкт Ізмаїльського комунального водогону (Фото з соцмереж: Мілана Атмажова)
Об'єкт Ізмаїльського комунального водогону (Фото з соцмереж: Мілана Атмажова)

Міська влада припускає, що через місяць в Ізмаїлі може статися «бум» на гепатит-А

В Ізмаїлі триває спалах захворювань на гострі кишкові інфекції. Всього до лікарень звернулося вже майже 600 людей, серед яких – 342 діти. Через те, що виявлені у воді рото- і норовіруси та кишкова паличка стійкі до хлорування, міська влада ухвалила рішення змінити спосіб дезінфекції водогінних мереж. Для знезараження відтепер застосовуватимуть спеціальну речовину – діоксид хлору.


На знезараженні водогінних мереж саме діоксидом хлору наполягли спеціалісти Державної санітарно-епідеміологічної служби. Як стверджують фахівці, ця речовина має не тільки протимікробну, а й противірусну дію. Застосовувати виключно хлорування у ситуації, що склалася в Ізмаїлі, недостатньо.

За словами міського голови Андрія Абрамченка, головним завданням є підготувати до дезінфекції понад 70 свердловин. Наразі відбувається підготовча робота як з перевірки водогону, так і з придбання знезаразника.

Також мер побоюється, що через місяць у місцевих жителів можуть проявитися симптоми гепатиту-А.

Міський голова Ізмаїлу перевіряє насосні станції (Фото з соцмереж: Мілана Атмажова)
Міський голова Ізмаїлу перевіряє насосні станції (Фото з соцмереж: Мілана Атмажова)

«Враховуючи що інкубаційний період вірусу гепатиту А – місяць, наша задача терміново почати противірусну обробку всіх магістральних мереж. У нас на території міста 44 свердловини в міській власності і 33 свердловини – відомчі. Всі їх нам потрібно буде обробити противірусними засобами для того, щоб зупинити інкубаційний період гепатиту А і локалізувати і знищити вже існуючі віруси», – заявив Абрамченко.

Із кранів тече темна вода

Цими днями мешканці міста почали жалітися на те, що вода з кранів тече темного кольору. У міськраді заспокоюють та пояснюють: під час посиленого хлорування напір у водогінних мережах збільшився, що призвело до підняття так званого біологічного мулу. У мерії наголошують, що вода з крану придатна до вживання лише після обов’язкового кип’ятіння та при дотриманні санітарно-гігієнічних норм. Овочі та фрукти ізмаїльцям досі радять мити окропом.

Натомість під час проведення найближчої промивки мереж водогону жителям міста обіцяють розвозити попередньо знезаражену воду з бочок, напередодні повідомивши правила поведінки при дезінфекції.

Ціни на воду досі завищують

До 28 червня у місті триває надзвичайний стан. Ринки та заклади масового харчування переважно закриті. Мешканець Ізмаїлу Костянтин розповів у коментарі Радіо Свобода, що у перші дні люди почали масово скуповувати воду та ліки. Наразі ажіотаж трохи спав, але ціни на питну воду у місцевих магазинах до сьогодні дещо завищені.

«Проте, якщо є якісь моменти підвищення цін, то місцева влада виїжджає на місця та розмовляє з продавцями», – каже чоловік.

Зачинений через спалах інфекції ринок в Ізмаїлі, 18 червня 2016 року
Зачинений через спалах інфекції ринок в Ізмаїлі, 18 червня 2016 року

За спостереженнями Костянтина, життя у місті поступово стабілізується, проте люди ще переживають та постійно відслідковують нові повідомлення від місцевої влади щодо плану подальших дій.

Від вірусу страждають переважно діти, бо у дорослих вже імунітет

Наразі в медичних закладах Ізмаїлу на стаціонарному лікуванні у стані середньої важкості перебуває 221 особа, серед них понад сотня дітей.

Епідеміологи великий показник захворюваності саме серед дітей пов’язують з тим, що в Україні не проводять щеплення проти ротавірусної інфекції.

«Дорослі мають імунітет, набутий природним чином. Тому серед хворих багато дітей. У майбутньому можливі ще випадки захворювання. Проте через всі заходи безпеки, які вживаються в Ізмаїлі, ми очікуємо мінімальний «епідеміологічний хвіст»», – каже головний позаштатний епідеміолог Міністерства охорони здоров’я України Ірина Колеснікова.

За інформацією МОЗ, причиною масового отруєння людей стало потрапляння відходів із вбиралень будинків приватного сектору до міської водогінної мережі унаслідок підтоплення через сильні зливи.

Хворі почали масово надходити до лікарень Ізмаїла 17 червня. Усі, хто звертався за допомогою до ізмаїльської інфекційної лікарні, скаржилися на нудоту, блювоту, підвищення температури і розлад шлунку.

За фактом масового отруєння людей в Ізмаїльському районі Одеської області відкрили кримінальне провадження за статтею про «порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG