Доступність посилання

ТОП новини

Самопідпал кримчанина як наслідок утисків підприємців у Криму


Олександр Стрекалін
Олександр Стрекалін

У Криму підприємець Олександр Стрекалін здійснив акт самоспалення. Після важких опіків чоловік кілька днів тому помер у лікарні в Ялті. Причиною цих подій став незаконний, як вважав підприємець, демонтаж кафе, яке належало йому на Приморській набережній. Правозахисники стверджують, що в Криму відбувається перерозподіл сфер впливу на користь московських компаній. Російська влада анексованого півострова називає це благоустроєм, а підприємці на набережній переконані, що це є приводом для рейдерського захоплення об'єктів.

Олександру Стрекаліну було 75 років. Він відстоював своє кафе разом із дружиною і вважав його демонтаж незаконним. Востаннє Стрекалін намагався врятувати свій бізнес 2 вересня. На документи і аргументи підприємців правоохоронці і влада зважати не хотіли, розповідає вдова Міла Селямієва.

«Поліція приходить, чоловіка тримають, руки зв’язують. Каже: «Ви що робите, зачекайте! Мені що спалити себе, щоб ви почули? Треба якимось цивілізованим способом це робити». Поки ми розбирались, він вийшов і себе...» – згадує дружина.

«Великі люди з материка заходять і відбирають» – вдова

Олександр Стрекалін прожив у Криму більшу частину життя і радів «возз’єднанню» з Росією, розповідає його зять Мустафа. Кафе побудував за власні гроші, передав на баланс міста і потім брав його в оренду. За такою схемою працювали підприємці на набережній в Ялті.

Чиновники в Ялті називають демонтаж законним. Для проведення благоустрою міська адміністрація провела конкурс, в якому перемогу отримала московська компанія «Ягуар». Місцеві посадовці заявляли, що в такий спосіб хочуть зробити набережну більш комфортною для відпочинку і мінімізувати торгові підприємства.

Дружина загиблого впевнена, що в них просто відбирають прибутковий бізнес.

«Великі люди з материка заходять сюди, відбирають… Ми, кримські, живемо тут, стільки років вкладали душу, і прийти, прибрати всіх для того, щоб вигнати, а наші місця віддати в оренду на інших умовах», – каже Міла Селямієва.

За демонтаж, але проти вибірковості — кримський активіст

За даними Крим.Реалії, з 2014 року на півострові без суду знесли понад дві тисячі об’єктів. Таким чином витискають місцевих бізнесменів, каже економіст, президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Це – витіснення більш потужним російським капіталом дрібнішого бізнес
Ярослав Жаліло

«Це – витіснення більш потужним російським капіталом дрібнішого бізнесу, особливо реально дрібного бізнесу, який переважав в туристичній економіці Криму завжди», – пояснює експерт.

Голова кримської організації «Чистий берег. Крим» Володимир Гарначук заявляє, що демонтаж підприємств на набережній у Ялті є законним та доцільним. Адже всі дозволи на будівництво, свого часу, отримували наближені до влади люди. Інша справа – вибірковість цих методів, яка перетворюється на механізм розправи, пояснює активіст.

Аксьонов та його команда вибірково визначають підприємців і починають їх знищувати
Володимир Гарначук

«Сергій Аксьонов та його команда вибірково визначають підприємців і починають їх знищувати, замість того, щоб створювати рівні умови для всіх. На жаль, те, що ми бачимо – це волюнтаризм та намагання розправитися з незручними підприємцями, а не системна боротьба зі спадщиною України в Криму», – зазначає Володимир Гарначук.

Подібних випадків багато – правозахисниця

Людям намагаються показати, що все буде так, як вирішать «нагорі», а в разі незгоди з російською владою, буде застосована сила, пояснює події на набережній в Ялті координатор кримської правозахисної групи Ольга Скрипник. Подібних прикладів порушень прав людей щодо цілих груп дуже багато на сьогодні в Криму, каже правозахисниця.

«Так само можуть вчинити з будь-якою приватною власністю. Яскравий приклад – події в Гурзуфі, які розгортаються. Це не стосується навіть кримської влади, це стосується представників Москви, які намагаються частину власності, де живуть люди, під приводом розвитку дитячого табору «Артек», просто відібрати в людей», – наголошує Ольга Скрипник.

Як повідомляють ялтинські медіа, підконтрольна Росії прокуратура Криму розпочала перевірку законності демонтажу кафе, що належало загиблому Олександрові Стрекалін. Рідні і близькі мають намір доводити у суді, що чоловіка довели до самогубства дії влади.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG