Доступність посилання

ТОП новини

Новим прем’єром Вірменії стане «людина Газпрому»


Карен Карапетян
Карен Карапетян

Прем’єр-міністр Вірменії вирішив подати у відставку, щоб відкрити шлях до створення нового уряду після політичної кризи в цій країні. Вірменські політики практично не мали сумнівів, хто стане наступним керівником уряду: всі вважають, що це буде Карен Карапетян, що останні п’ять років був одним із чільних посадовців російського «Газпрому». І дійсно, президент Серж Сарґсян уже ввечері запропонував Карена Карапетяна на посаду нового прем’єра.

Новим прем’єром Вірменії стане «людина Газпрому»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Прем’єр-міністр Вірменії Говік Абрагам’ян заявив на засіданні уряду, що вирішив подати у відставку. За словами Абрагам’яна, який очолив уряд у квітні 2014 року, для поліпшення економічної й соціальної ситуації у країні необхідні нові підходи, новий початок, і Вірменії потрібен новий уряд.

За процедурою, після того, як відставку уряду формально прийме президент Вірменії, новий голова уряду має бути призначений протягом десяти днів. Але ще в середу, коли пішли чутки про майбутню відставку прем’єра, більшість політиків не сумнівалася: наступним стане Карен Карапетян – колишній керівник компанії «Арменерго», колишній керівник компанії «АрмРосГазпром», колишній мер Єревана. Нині він працює на чільних посадах у російському «Газпромі». А вже ввечері в четвер президент Серж Сарґсян заявив, що Карен Карапетян на посаді прем’єра стане символом змін.

Провладні сили задоволені, опозиція критикує

Депутат парламенту від партії «Дашнакцутюн», що є частиною владної коаліції, Агван Варданян іще перед оголошенням президента заявив, що Карен Карапетян стане новим прем’єр-міністром «на 99,9 відсотка». «Пана Карапетяна ми знаємо як енергійного діяча з сучасним мисленням, здатного висувати, визначати і вирішувати складні завдання, як доброго організатора, що має добрий досвід. Сподіваємося, що новий прем’єр-міністр зможе далі зміцнити уряд і поліпшити його ефективність», – сказав він в інтерв’ю Радіо Азатутюн, вірменській службі Радіо Свобода.

Інший парламентар, представник президентської Республіканської партії Вірменії, головної владної сили у країні, Гакоп Гакоп’ян заявив, що вже говорив із людьми про кандидатуру майбутнього прем’єра: «Я не буду давати Каренові Карапетяну свою оцінку, я скажу про оцінку суспільства, яку я особисто перевірив: вона позитивна».

Натомість відома своїми різкими заявами Заруї Постанджян, депутат від опозиційної партії «Спадщина» («Жаранґутюн»), каже, що про Карена Карапетяна не можна говорити як про самостійного діяча, бо «його ставить на посаду інша країна».

Зліва направо: президент Вірменії Серж Сарґсян, прем'єр-міністр Говік Абрагам’ян і кандидат на посаду прем'єр-міністра Карен Карапетян на засіданні ради Республіканської партії Вірменії, Єреван, 8 вересня 2016 року
Зліва направо: президент Вірменії Серж Сарґсян, прем'єр-міністр Говік Абрагам’ян і кандидат на посаду прем'єр-міністра Карен Карапетян на засіданні ради Республіканської партії Вірменії, Єреван, 8 вересня 2016 року

«Людина Газпрому»

Карен Карапетян, – його варто відрізняти від іншого Карена Карапетяна, відомого вірменського підприємця, – дійсно, протягом останніх півтора десятиліття з невеликою перервою працює в різних структурах російського «Газпрому». У 2001–2010 роках він очолював вірменську «дочку» «Газпрому» – тодішній «АрмРосГазпром». А з 2012-го перебрався просто до Москви – там він став віце-президентом «Газпромбанку», а потім заступником гендиректора відразу двох газпромівських структур: «Газпром міжрегіонгазу» і «Газпром енергохолдингу».

У 2010–11 роках Карапетян менш ніж рік пробув мером Єревана. І, як кажуть у Вірменії, за той час він загалом здобув повагу мешканців столиці, хоч і не встиг довершити ніяких великих проектів.

На думку оглядачів, у Вірменії, яка тримається проросійського курсу й є членом Євразійського економічного союзу під проводом Москви, газпромівські й загалом московські зв’язки Карапетяна можуть піти на користь цій країні. Із іншого боку, висловлюють і побоювання, що «людина Газпрому» може ще більше посилити контроль російського газового монополіста за енергетикою Вірменії. Адже наступник «АрмРосГазпрому», компанія «Газпром Арменія», належить російській компанії на сто відсотків, російську компанію також звинувачують у тому, що вона блокує можливість для Вірменії стати транзитною країною для природного газу з Ірану, який хотіла б купувати Грузія.

Цей уряд ненадовго

Про Карена Карапетяна ще й раніше говорили як про ймовірного кандидата на прем’єра Вірменії; сам він заявляв, що його не цікавить політика. І вірменські експерти кажуть, що новий уряд навряд чи прийде надовго: остаточно його вигляд сформується вже після парламентських виборів 2017 року і завершення другого терміну на посаді нинішнього президента Сержа Сарґсяна 2018 року, після чого країна перейде від нинішньої напівпрезидентської до парламентської форми правління.

До відставки нинішнього уряду значною мірою спричинилася політична криза, що спалахнула після нападу в липні групи озброєних людей на частину поліції в Єревані з захопленням заручників. Нападники вимагали, серед іншого, якраз відставки уряду. Минулого місяця, вже після того, як вони врешті після двотижневого протистояння здалися, президент Вірменії пообіцяв створити «уряд національної єдності».

Але це стало лише останньою краплею. Напруженість у Вірменії почала зростати вже давно – ще з 2015 року, коли економіка країни значно вповільнилася. Навесні цього року до того додалося ще й загострення в Нагірному Карабасі.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG