Доступність посилання

ТОП новини

«Кредит Меркель» починає працювати на Донбасі


Будівля німецького державного банку розвитку KfW
Будівля німецького державного банку розвитку KfW

Берлін – Німецький державний банк розвитку KfW, 80% акцій якого належать урядові ФРН, а ще 20% федеральним землям Німеччини, продовжує співробітництво з Україною, започатковане близько двох років тому. Тоді був підписаний Меморандум про спільні наміри урядів України та Німеччини щодо незв’язаного фінансового кредиту в розмірі 500 мільйонів євро, а також рамкова угода між банком розвитку та Кабінетом міністрів про надання Україні індивідуальних кредитів. Нині укладена угода про надання траншу, який уряд спрямує на відновлення енергетики Донбасу.

Німецький державний банк розвитку KfW на пільгових умовах спрямовує в Україну кредит в розмірі 150 мільйонів євро на реалізацію проекту реконструкції чотирьох підстанцій Національної енергетичної компанії «Укренерго» – двох у Харкові, а також «Дніпровської 750» та «Запорізької 750». І не лише підстанцій, а й інших об’єктів енергетики та інфраструктури, що підвищить надійність енергосистеми сходу України. Звичайно, йдеться про об’єкти, що перебувають на контрольованих київською владою територіях.

Мільйони євро на відновлення сходу

Одержані кошти сприятимуть виконанню постанови Кабінету міністрів про реконструкцію чотирьох підстанцій державної компанії-оператора об’єднаної енергосистеми України. Нинішній німецький транш – частка так званого «кредиту Меркель» у розмірі 500 мільйонів євро, анонсованого торік.

Протокол про надання кредиту на засіданні Українсько-німецької високої групи з економічного співробітництва підписали Ева Вітт, директор німецького державного банку розвитку в регіонах Центральної Азії, Кавказу та Східної Європи, Всеволод Ковальчук, виконувач обов’язків голови «Укренерго», та Олександр Данилюк, міністр фінансів України. Ухвалено також ще одну угоду, спрямовану на реалізацію проектів модернізації та відновлення східних регіонів України.

Німецькі фахівці, які разом з українськими колегами працювали над розробкою цих проектів, здійснили велику підготовчу роботу. Це відзначила Ева Вітт, директор німецького державного банку розвитку в регіонах Центральної Азії, Кавказу та Східної Європи, яка в інтерв’ю для Радіо Свобода заявила, що нинішня реалізація цих проектів – лише початок.

Ева Вітт
Ева Вітт

Поки що йдеться про чотири станції, але ми знаємо, що інфраструктура в галузі транспортування енергії дуже застаріла
Ева Вітт

«Чотири розподільчі підстанції мають бути відновлені та модернізовані. Ми маємо дослідження техніко-економічного обґрунтування (ТЕО), на які спираємося, тож переконалися, що ці кошти необхідно вкласти. Саме 150 мільйонів євро потрібно для їхнього оновлення.​ Поки що йдеться про чотири станції, але ми знаємо, що інфраструктура в галузі транспортування енергії дуже застаріла. Тому для її модернізації є набагато вища потреба в інвестиціях», – доходить висновку директор німецького державного банку розвитку в регіонах Центральної Азії, Кавказу та Східної Європи.

Урядові потрібен час

Під час церемонії підписання угоди про надання кредиту державний секретар федерального Міністерства економіки та енергетики Німеччини Матіас Махнігґ зазначив, що вона дасть змогу ефективніше поліпшувати енергетичну систему України. Адже, за його словами, енергетика – це «ключове питання, без неї неможлива ніяка успішна економіка». Він також наголосив, що угода німецького банку розвитку й уряду України – важлива складова для досягнення модернізації енергетичної структури України, а також більшої її ефективності.

Експерти у галузі енергетики сходяться на думці, що діяльність Українсько-німецької групи високого рівня є основою стратегічного партнерства України та Німеччини, у тому числі у сфері запровадження реформ з енергоефективності, децентралізації управління, співробітництва у транспортній галузі. Адже, як стверджують фахівці «Укренерго», неплатежі за енергію з окупованих районів Донбасу, неоптимальний розподіл енергопотоків, втрата двох великих електростанцій і багатьох магістральних ліній електропередач, що залишилися на контрольованих підтримуваними Росією сепаратистами територіях України, призвели до зниження стабільності енергосистеми в регіоні. А на відновлення бракує коштів.

Там багато ще роботи, зокрема в забезпеченні енергоустаткуванням
Ева Вітт

Однак німецький банкір Ева Вітт, яка вивчала цю українську проблему, бачить шляхи її розв’язання: через залучення значних інвестицій, які поки що не прийшли в Україну, як і через те, що для цього потрібен час.

Нині є неймовірно висока потреба в модернізації, як і те, що для цього потрібен час
Ева Вітт

«Там багато ще роботи, зокрема в забезпеченні енергоустаткуванням. Але слід ураховувати, що впродовж тривалого часу і колишньому СРСР, і вже незалежній Україні бракувало коштів для відновлення інфраструктури. Тож виникла величезна діра – котел, куди треба вкладати гроші. Нині є неймовірно висока потреба в модернізації, як є і те, що для цього потрібен час. Український уряд потребує часу, щоб крок за кроком модернізувати інфраструктуру», – зазначила Ева Вітт у розмові з Радіо Свобода.

Нові імпульси для партнерства

Тим часом уряд Німеччини, чиї інвестиції в Україну становлять понад 5,4 мільярда доларів, яка є найбільшим торговельним партнером України у Європі і третім у світі, надає їй також фінансову допомогу вже впродовж майже двох років. Зокрема, і на розвиток розвитку інфраструктури в енергетичному секторі на сході країни.

А від сьогодні двостороннє співробітництво набуде нових імпульсів. У Києві в рамках бізнес-форуму відкрито Німецьку торговельно-промислову палату, котра замінила Бюро делегата німецької економіки, що працювало тут досі. Вона представлятиме інтереси бізнесу та сприятиме у залученні інвестицій, підтримуватиме українські підприємства у їхньому прагненні вийти на європейський ринок, розвитку регіональних структур, створенню конкурентних умов для бізнесу.

Німецько-український бізнес-форум. Київ, 11 жовтня 2016 року
Німецько-український бізнес-форум. Київ, 11 жовтня 2016 року

Як сказав на відкритті палати державний секретар федерального Міністерства економіки та енергетики Матіас Махніґ, Німеччина очікує від України також створення ринку землі для фінансування проектів і залучення інвестицій. Він закликав українських партнерів використовувати Німецьку торговельно-промислову палату, котра має необхідні знання, контакти, партнерів, з якими можна співпрацювати і в Україні, і в усьому світі.

Німецькі учасники бізнес-форуму зазначають, що потенціал для співробітництва з Україною надзвичайно великий у різноманітних галузях. Це – інфраструктура, аграрний сектор, енергоефективність, виробництво високотехнологічної продукції, професійно-технічна освіта, підготовка менеджерів – що у свою чергу забезпечить ефект у розвитку місцевої інфраструктури, наповненні місцевих бюджетів, створенні нових робочих місць.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG