Доступність посилання

ТОП новини

Чи є життя після EX.UA і як не стати шахраєм (огляд соцмереж)


Ілюстраційне фото. Люди протестують проти спроби закриття файлообмінника Ex.ua біля Міністерства внутрішніх справ. Київ, лютий 2012 року
Ілюстраційне фото. Люди протестують проти спроби закриття файлообмінника Ex.ua біля Міністерства внутрішніх справ. Київ, лютий 2012 року

Олена Нестеренко

Заяву про тимчасову зупинку в роботі опублікував на своєму сайті найбільший український торрент-трекер Torrents.Net.UA. Перед цим – 15 листопада – закрили популярний онлайн-ресурс FS.TO, наступним про своє закриття оголосив ex.ua. Користувачів лихоманить: до 30 листопада вони мають вилучити свої файли з архівів ex.ua і знайти йому легальну альтернативу. Все – через несподіване закриття файлообмінника. Радіо Свобода зібрало різні реакції на цю подію в соцмережах.

Поки обурені прихильники обмінника поширюють новину із хештегом «зрада» і звинувачують владу, ex.ua публікує причини «прощання по-англійськи» на своєму сайті. У зверненні йдеться про добровільне припинення роботи через «законодавчі ініціативи у сфері боротьби з піратством, що приховують у собі всі ознаки нецивілізованого лобізму».

​Рада нещодавно ухвалила закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні», якому наразі бракує лише підпису президента. За словами юристів, зобов’язання інтернет-ресурсів блокувати контент на «піратську» продукцію, прописані в цьому законі, унеможливлює існування таких сайтів, як ex.ua. Адже більшість інформації на файлообмінниках за першої ж перевірки виявиться нелегальною.

Користувачі кажуть: закриття ex.ua саме зараз є цілком зрозумілим. Раніше можна було у судовому порядку відвоювати для свого ресурсу «право на життя», переклавши всю відповідальність на плечі неуважних користувачів, які знехтували правилами сайту щодо легальності контенту. Тепер же можуть заблокувати сайт без судового розгляду за скаргою правовласника.

Однак, в соцмережах продовжують висувати версії зупинення роботи ресурсу, зауважуючи на тому, що місяць листопад є для обмінника нещасливим.

На зміну хвилі обурення прийшла паніка: що здатне замінити популярний файлообмінник? Деякі навіть висловили готовність пожертвувати «кровно заробленими», якщо це допоможе просуванню України в Європу, зізнаючись, однак, що сума має значення.

​Ці дискусії породили думку, що багато українців мають слабке уявлення про те, який контент є легальним. Символічна плата – ще не підстава вважати діяльність сайту законною, розміщений на ньому контент легальним, а людину, яка його скачує, чесним покупцем.

Фактор легальності ресурсу залежить не від розміру суми, а від того чи не порушує розповсюджена на ньому інформація, авторські права. Однак, такі сайти існують.

Після розставання з ілюзіями саме час для обнадійливої інформації: вихід із тої ситуації, що склалася, все-таки є. Втім, на тлі споживання піратського «на будь-який смак» продукту у непомірній кількості, він, звісно, виглядатиме не так привабливо. Законними можна вважати контент, на розміщення якого автор надав дозвіл або завантажив його самостійно на той самий файлообмінник без обмеження загального доступу, за умови, що продукт будуть використовуватися в особистих, а не комерційних цілях. Таку альтернативу називають «відкритою» ліцензією – Copyleft, на противагу звичному Copyright.

​15 листопада українські користувачі залишилися без іншого популярного онлайн-ресурсу FS.TO, чиї сервери були вилучені кіберполіцією.

У 2010 році Управління торгового представника Сполучених Штатів, Асоціація звукозаписної індустрії Америки назвали Ex.ua одним із «найкращих» піратських сайтів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG