Доступність посилання

ТОП новини

Україна може стати жертвою зближення США і Росії (світова преса)


Чиказький часопис Chicago Tribune розмірковує над тим, як інтереси України можуть принести у жертву, якщо пріоритетом нової адміністрації у Вашингтоні стане нормалізація стосунків з Москвою. Німецьке видання консервативних кіл Frankfurter Allgemeine пише, що президент Обама застеріг новообраного президента США Трампа щодо можливого укладання якихось сумнівних угод з Росією. Періодичне видання Австралії The Sydney Morning Herald пише про можливе втручання Росії у проведення президентських виборів у Франції наступного року.

Американський часопис Chicago Tribune публікує матеріал «Трамп, Путін та повільні реформи штовхають Україну до Росії». Видання пише, що за умов того, що новообраний президент США Дональд Трамп обійме свою посаду у січні наступного року, як виглядає, американська підтримка України може зменшитись. Хоча, як додає чиказька газета, і надалі достеменно не зовсім зрозуміло, чи Трамп втілюватиме у життя те, що він казав під час своєї виборчої кампанії, як от те, що він подумає над тим, чи визнати «російський статус» Криму або скасувати санкції проти Росії. Україна, втім, може стати жертвою будь якого американо-російського зближення. Далі видання наводить слова Міхеїла Саакашвілі, який сказав, що найкраще, що може зробити Україна у цих умовах, – це реформуватися і cтати цілковито самодостатньою. Часопис нагадує, що Саакашвілі пішов у відставку з посади керівника Одещини, заснувавши політичний рух із закликом у стилі Дональда Трампа – викорінити «корумповану еліту» з керівництва України. Разом із цим західні партнери України, також вбачаючи у перемозі Трампа певний сигнал тривоги для Києва, закликають Україну подвоїти зусилля, щоб створити сильну економіку та інфраструктуру, а також інституції державного керівництва.

Шок в українському керівництві, як пише часопис, яке поставило на американських виборчих перегонах не на того «коня», був абсолютно очевидним. Українські міністри, включно з міністром внутрішніх справ, поспішно познімали з соціальних мереж свої критичні висловлювання щодо Трампа. Американське видання зазначає, що чільний український урядовець, який побажав бути неназваним, повідомив, що нині українська влада ставить на потужну підтримку поміж депутатів-республіканців в американському Конгресі, яка могла б переконати Трампа прихильно ставитись до України. Водночас, газета наводить далі слова Іена Бреммера, президента консалтингової компанії Eurasia Group з Нью-Йорка, який каже, що це може бути марним сподіванням для українців, бо ж, на його думку, інтереси України можу принести у жертву, бо пріоритетом нової адміністрації у Вашингтоні може бути нормалізація стосунків з Москвою. Видання додає, що президентські вибори у Болгарії та Молдові привели до влади проросійських лідерів, що, на думку чиказького часопису, вказує на те, що геополітична ситуація почала змінюватись на користь Росії, залишаючи Україну на самоті.

«Трамп, Путін та повільні реформи штовхають Україну до Росії»

Періодичне видання Австралії The Sydney Morning Herald публікує статтю «Після виборів у США побоюються, що Росія впливатиме на вибори у Франції, розмиваючи західні цінності». Часопис повідомляє, що Марін Ле Пен, ультраправий політик у Франції сподівається на гарні для неї результати на президентських виборах наступного року. Газета додає, що Ле Пен не соромиться факту, що їй надав багатомільйонну позику російський банк, і обіцяє встановити тісніші стосунки між Парижем та Москвою у разі її перемоги на виборах у травні наступного року. У зв’язку із цим, як пише часопис, виникають побоювання можливого російського втручання у французькі вибори, особливо у світлі хакерського нападу з допомогою Росії на сервер Демократичної партії США під час передвиборчої кампанії у Сполучених Штатах. Фахівці з питань закордонної політики зазначають, що Росія виграє від хаосу у Європі, а також від послаблення НАТО та Євросоюзу. Втім, не лише ультраправі у Франції діставали безпосереднє фінансування з Кремля. Окрім цього, російські гроші фінансували низку інших сумновідомих політичних сил у Європі, як от неофашистську партію «Золотий світанок» у Греції, італійську «Лігу Півночі», угорську партію «Йоббік» та «Партію свободи» Австрії.

Повертаючись до виборів у Франції наступного року, сіднейське видання пише, що антиіммігрантська, налаштована проти Євросоюзу партія Марін Ле Пен, здобула чверть голосів французьких виборців на місцевих виборах у тій країні. Ле Пен, напевно, вийде у другий тур президентських виборів. І сама Марін Ле Пен прогнозує результат, подібний до Brexit чи перемоги Дональда Трампа у США. Результат, який шокуватиме. Видання наводить слова колишнього посла Фінляндії у Росії Рене Нюберга, який вважає, що Ле Пен становить доволі помітну популістську загрозу на французьких виборах. Нюберг також додає, що у випадку з «Національним фронтом» у Франції існує «доволі зловісний зв’язок з Росією». За словами Нюберга, Росія нині випробовує і ставить під сумнів засадничі західні цінності – верховенство закону, права людини, ліберальні цінності. За цих умов Кремль намагається знайти союзників всередині Євросоюзу, починаючи від угорського прем’єра Орбана, Марін Ле Пен і радіючи виходу Британії з ЄС. Ясна річ, як зазначає Нюберг, послаблення ЄС є чимось таким, чого росіяни прагнуть досягти, намагаючись розколоти європейську єдність. Саме «розколотий» Захід не буде у змозі протистояти російській агресії у східній Європі.

«Після виборів у США побоюються, що Росія впливатиме на вибори у Франції, розмиваючи західні цінності»

Німецький часопис консервативних кіл Frankfurter Allgemeine друкує статтю «Обама застеріг Трампа від «оборудок» з Росією». У підзаголовку зазначається, що президент США Барак Обама висловлює занепокоєння політикою щодо Росії, яку може вести його наступник Дональд Трамп. У статті повідомляється, що Обама застеріг новообраного президента Дональда Трампа, щодо можливої відмови від важливих принципів у стосунках з Росією. Обама, як пише німецьке видання, висловив сподівання, що новий президент США не лише підходитиме до відносин з Росією, кажучи, що укладатиме угоди з Москвою, навіть якщо ці угоди шкодитимуть третім країнам або шкодитимуть міжнародним стандартам. Президент Обама сподівається, що Трамп послуговуватиметься конструктивним підходом у цих стосунках.

Німецький часопис пише, що президент Сполучених Штатів провів у резиденції канцлера Німеччини переговори, які, як зазначає видання, відбулись у неформальній і дружній атмосфері. Поміж питань, які зачіпали обоє лідерів, зокрема, виділялось питання щодо ролі США під проводом наступного президента Сполучених Штатів Дональда Трампа у вирішенні конфліктів на зразок міжнародних кризових ситуацій в Україні та Сирії. Меркель і Обама також обговорили кремлівського керівника Володимира Путіна, а також проблему міжнародного тероризму. Німецьке видання зазначає, що відвідини Німеччини президентом Бараком Обамою пройшли доволі продуктивно і з обопільною користю: як для США, так і для Німеччини.

«Обама застеріг Трампа від «оборудок» з Росією»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG