Доступність посилання

ТОП новини

Знищений російський госпіталь у Сирії був за кілометр від лінії боїв – розслідувач CIT


Наслідки міноментого обстрілу російського мобільного госпіталю. Алеппо, 5 грудня 2016 року
Наслідки міноментого обстрілу російського мобільного госпіталю. Алеппо, 5 грудня 2016 року

Міністерство оборони Росії назвало «спланованою акцією бойовиків» мінометний обстріл російського мобільного госпіталю в Алеппо, в результаті якого загинули дві медсестри. Військові журналісти, які працювали в Сирії, і незалежні експерти вважають, що частина відповідальності за подію лежить на самому російському військовому керівництві.

Перші повідомлення про обстріл мобільного госпіталю, який був відправлений в Алеппо ще 30 листопада, з'явилися в понеділок, 5 грудня, близько полудня. За інформацією російських військових, обстрілів було два. В результаті влучання декількох мін в один з наметів на місці загинула одна з медсестер, ще одна була поранена, був також поранений головний лікар госпіталю. Пізніше одна з поранених медсестер померла. За даними військових, через півтори години після першого обстрілу стався ще один, більш інтенсивний, але обійшовся без жертв – під час нього був поранений журналіст російського телеканалу RT, який знімав репортаж про підготовку відкриття госпіталю. За повідомленнями російських ЗМІ, на момент першого обстрілу в госпіталі перебував тільки російський медичний персонал.

Незабаром після обстрілу в інтернеті були опубліковані кілька відеозаписів його наслідків. Зі знімків і кадрів з відео група розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) встановила точне місце локації госпіталю. Цю інформацію було вирішено не публікувати у відкритому доступі, щоб не наражати на додаткову небезпеку життя медиків, проте в заяві CIT сказано, що госпіталь було розгорнуто всього за 1200 метрів від місць інтенсивних боїв армії Башара Асада за підтримки російської авіації проти сирійських повстанців, які утримують східне Алеппо.

Обстріл стався напередодні обговорення в Раді безпеки ООН нової резолюції, яка передбачала встановлення в Алеппо перемир’я терміном на 7 днів. Вона була внесена Новою Зеландією, Єгиптом та Іспанією. Росія і Китай наклали вето на резолюцію – вже вшосте з початку боїв в Алеппо.

Атаку на госпіталь засудили всі провідні міжнародні правозахисні та медичні організації. Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) в своїй заяві зазначив, що медична інфраструктура, медичний персонал і поранені перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права і не повинні зазнавати атак. «Всі сторони збройного конфлікту повинні робити все можливе для гарантії, що медичний персонал може продовжувати роботу в зоні бойових дій, – мовиться в повідомленні організації. – Тривалі атаки на медичну і цивільну інфраструктуру в Алеппо свідчать про те, що всі сторони конфлікту не в змозі виконувати свій обов’язок поважати і захищати медичних працівників, пацієнтів та лікарні і робити відмінності між ними і військовими об'єктами».

Речник Державного департаменту США Марк Тонер заявив, що у Вашингтоні засуджують будь-які атаки проти медичних установ в Сирії. Радник президента США з питань національної безпеки Сюзан Райс назвала обстріл госпіталю «огидною дією, якій не може бути виправдань».

Така реакція не влаштувала офіційних російських представників.

«Кремль шкодує, що світова спільнота більш ніж скромно реагує на обстріл госпіталю Міноборони Росії в сирійському місті Алеппо», – наводить російське агентство «ТАСС» слова Дмитра Пєскова, прес-секретаря Володимира Путіна.

«Ми розраховували, щонайменше, на повагу Міжнародного комітету Червоного Хреста до діяльності наших лікарів в Алеппо і на осуд дій бойовиків так званої опозиції. Але отримали цинічні коментарі, негідні високого статусу цієї організації, які свідчать не про об'єктивність підходів, а про байдужість до скоєного вбивства російських лікарів в Алеппо», – заявив російському «Інтерфаксу» офіційний представник Міноборони Росії генерал-майор Ігор Конашенков, ймовірно, маючи на увазі той факт, що в заяві МКЧХ вина за обстріл не покладена прямо на сирійську збройну опозицію.

У незалежних коментаторів і військових журналістів викликають питання дії російських військових начальників, які розгорнули госпіталь в небезпечній близькості від місць боїв в Алеппо. Російський журналіст Роман Сапоньков, який не раз був у Сирії за час війни, закликав генералів, відповідальних за розгортання госпіталю в цій точці, «зняти погони»: «Треба було влаштувати показуху з наданням допомоги «мирняку» (мирним жителям – ред.). Ніхто не вийшов, про людей забули, про безпеку наших громадян ніхто не подумав. Повторюся, на заході Алеппо не існує непрострілюваних зон, але розгорнути наметовий госпіталь за кілометр від лінії фронту – це зробити королівський подарунок ворогові. По-хорошому, люди, які допустили це, повинні знімати погони і йти на пенсію вирощувати картоплю на шести сотках».

Експерт міжнародної групи розслідувачів Conflict Intelligence Team Руслан Левієв також дивується, чому мобільний госпіталь Міноборони було розгорнуто так близько від місця боїв. В інтерв’ю Радіо Свобода він розповідає, які обставини обстрілу вдалося підтвердити з відкритих джерел – CIT намагається перевіряти всі вагомі офіційні заяви російського військового відомства, оскільки часто вони не відповідають реальній ситуації на місці подій. Левієв здивований гнівною реакцією Міноборони на заяву Червоного Хреста і нагадує, що саме Росію і армію Башара Асада звинувачують в обстрілі гуманітарної колони МКЧХ під Алеппо у вересні:

– У відкритих джерелах ми бачимо два відеорепортажі – медіа-агентства Anna News, а також агентства News Front, які є, скажімо так, проасадівськими і проросійськими. Вони опублікували відеозаписи наслідків обстрілу госпіталю. На них ми бачимо два знищені намети. Скільки мін там розірвалося – одна, дві чи більше, – дещо незрозуміло. За даними репортера, який знімав цей відеорепортаж і був на місці, перша міна не влучила в намети, а впала поруч, і вже друга влучила в намет, убивши двох медсестер. Через півтори години після цього, за даними військових, які були на місці, стався другий обстріл. Дані про другий обстріл різняться – військові кажуть, що під час нього впало 11 мін, був поранений кореспондент RT. Деякі кореспонденти кажуть, що впало 9 мін. Проте на місці зруйнованого госпіталю ми не бачимо результату обстрілу ще 11 мінами. Можливо, вони впали на прилеглих вулицях чи на сусідні будинки.

Обстріл російського мобільного госпіталю в Алеппо, репортаж Anna News:

Госпіталь був розташований трохи більше ніж за кілометр від лінії, де прямо зараз відбуваються бої

Ми встановили точне місце розташування госпіталю, проте не опублікували у відкритій мережі, щоб не підставити військових і медиків, не давати їхні точні координати. Але ми можемо сказати, що госпіталь був розташований трохи більше ніж за кілометр від лінії, де прямо зараз відбуваються бої. Там буквально кілометр і 200 метрів до цього місця. Ба більше, кореспондент видання News Front опублікував відео, яке називається «Російський госпіталь в Алеппо був обстріляний», і на цьому відео ми бачимо обстріл, який відбувається вже після атаки на госпіталь. Крім того, кореспондент німецького видання Bild встановив геолокацію цього відео і підтвердив, що на відео відбувається у відповідь обстріл позицій повстанців, які перебувають безпосередньо за кілометр від госпіталю.

Госпіталь був розгорнутий в досить небезпечному місці

Тим самим підтверджується, що військовий госпіталь перебував всього за кілометр від лінії боїв. Госпіталь був розгорнутий в досить небезпечному місці.

– З чим пов’язане рішення розмістити госпіталь саме в цьому місці? З тим, що він розташований близько до коридору, щоб якомога швидше надавати допомогу людям, які виходять?

– Взагалі, це трохи дивно. Можливо, наші військові сподівалися, що найближчі будівлі достатньою мірою прикривають госпіталь від боїв, і мабуть, вони не припускали, що міни зможуть дістатися до госпіталю. Можливо, це пов'язано з надією на те, що російські війська і сирійські війська дуже активно просуваються в Алеппо, і якщо зараз лінія фронту перебуває всього за кілометр від госпіталю, то вона могла буквально за день просунутися на 2–3 кілометри далі вглиб, що убезпечило б госпіталь. Але цього не сталося. Я не думаю, що річ тут в поганій розвідці, бо не бачити, що за кілометр від тебе відбуваються бої, трохи дивно. Я навіть не знаю, чому його розмістили в такому небезпечному місці.

– Міноборони Росії стверджує, що обстріл госпіталю був «спланованою заздалегідь акцією бойовиків». Удар був здійснений до того, як госпіталь, власне, почав свою роботу і почав приймати основну масу пацієнтів? Чи вже після?

– За словами військових, які перебували безпосередньо на місці обстрілу і слова яких відображені в відеорепортажі Anna News, обстріл стався через кілька годин після відкриття госпіталю і початку прийому перших постраждалих. На відео ми не бачимо, щоб там, крім військових і військових медиків, були якісь інші поранені або постраждалі, цивільні, скажімо так, є кадри тільки з постраждалою медсестрою, важко пораненою. Я не знаю, чи був перший прийом постраждалих в госпіталі, чи не був, тому що на кадрах відео ми цього не бачимо.

Наслідки обстрілу російського мобільного госпіталю. Алеппо, 5 грудня 2016 року
Наслідки обстрілу російського мобільного госпіталю. Алеппо, 5 грудня 2016 року

– Міноборони Росії спочатку заявило, що у сам момент російських чи сирійських військових в госпіталі не було, там були тільки медики. Це теж викликає запитання: а чому їх там не було? Хіба госпіталь в такому небезпечному місці не повинен перебувати під постійною охороною, військовим прикриттям?

– Це дійсно дивно, тому що в відеорепортажі ще до другого обстрілу, буквально через мить після першого, коли друга міна прилетіла в намет, ми бачимо, що бігають навколо сирійські військові, та і російських теж, які виносять і поранену медсестру на ношах. Вони озброєні автоматами, тобто військові там точно є. І на дорогах, які прилягають безпосередньо до площі, де був розташований госпіталь, ми бачимо щонайменше кілька військових вантажівок, російських, які, можливо, призначені для перевезення або особового складу, або якоїсь техніки. Тобто військові там були, хіба що вони не були на кадрах важко озброєні – не видно танків, БТРів, але безпосередньо військових, солдатів ми на кадрах бачимо, вони перебували в госпіталі не як поранені, а як охоронці.

– Повідомляється про те, що дві загиблі жінки були медсестрами з міста Біробіджан. Чи відомо, в якому статусі медичні працівники, які прибули до Сирії разом з цим мобільним госпіталем, перебували там?

– Ці жінки – чинні військовослужбовці, вони були медсестрами у військовому госпіталі в Біробіджані. Уже відомі їхні імена. Їм було близько 40 років, у однієї з них залишилися діти.

– Міністерство оборони Росії обурилося міжнародною реакцією на цей обстріл, зокрема реакцією Міжнародного комітету Червоного Хреста. На думку російських військових, в такій ситуації доречно говорити не про необхідність дотримання сторонами конфлікту міжнародного гуманітарного права, як це зробив Червоний Хрест, а «про заздалегідь підготоване, холоднокровне вбивство лікарів бойовиками». Водночас звинувачення в бомбардуванні лікарень і медустанов звучали і звучать під час цієї війни і на адресу Росії. Чи доводилося вашій групі розслідувати такі випадки?

– Я нагадаю, що найбільш гучний випадок стався буквально кілька місяців тому, коли біля міста Алеппо була знищена гуманітарна колона, яка перебувала під патронажем якраз Червоного Хреста і ООН, і там були співробітники, в тому числі, цих організацій. Тоді загинуло майже 30 співробітників цих організацій, були великі суперечки в ООН з цього приводу, і була величезна кількість різних версій з боку Росії. То нібито вони там побачили пікап з мінометом, тому знищили його, і разом з ним під обстріл потрапила колона. За іншою версією – це було необхідною реакцією на атаку угруповання «Джабгат-ан-Нусра». За третьою версією – ми нікого не знищували, а вантаж спалахнув сам.

Наслідки бомбардування гуманітарного конвою ООН в околицях Алеппо, 20 вересня 2016 року
Наслідки бомбардування гуманітарного конвою ООН в околицях Алеппо, 20 вересня 2016 року

Російські військові за весь час війни в Сирії жодного разу не взяли відповідальності ні за один з інцидентів зі знищенням госпіталів, влученням ракет у лікарні і школи, вони жодного разу не признавалися і або говорили, що це «атака терористів», які знищують своїх же, або стверджували, що всі наведені докази – це «фейк»

Російські військові за весь час війни в Сирії жодного разу не взяли відповідальності ні за один з інцидентів зі знищенням госпіталів, влученням ракет у лікарні і школи, вони жодного разу не признавалися і або говорили, що це «атака терористів», які знищують своїх же, або стверджували, що всі наведені докази – це «фейк» і ніякого обстрілу не було. Так, наприклад, було з інцидентом бомбардування школи в місті Хас, в провінції Ідліб, де російські військові сказали, що ніякого обстрілу взагалі не було і школи не постраждали. Те ж саме було і з гуманітарною колоною під Алеппо, по якій, як ми вважаємо, завдали удару і Військово-космічні сили Росії, і сили Асада, тому що на місці бомбардування були знайдені залишки і російської бомби, і бочкової бомби Асада. Але в підсумку Росія звела свою позицію до того, що вантаж в гуманітарній колоні «спалахнув сам».

Поки тенденція така, що сирійські війська за підтримки російських військ дуже активно просуваються в східному Алеппо, і не сьогодні-завтра є велика ймовірність, що Алеппо повністю опиниться під контролем сил Асада

– Ви згадали, що російські війська і війська Асада зараз активно просуваються в Алеппо. За різними оцінками, їм вдалося зайняти від 60 до 70 відсотків раніше оточеної частини міста. Ця інформація підтверджується у відкритих джерелах?

– Так, дійсно, просування відбувається дуже швидко, і захоплення території оточеного Алеппо силами Асада досить значне. Хоча вчора, наприклад, була контратака повстанців у східному Алеппо, це дещо інша сторона, російський госпіталь розташований ближче до західного кордону оточеної частини Алеппо. А в східній частині східного Алеппо повстанці досить велику територію відвоювали назад. Проте поки тенденція така, що сирійські війська за підтримки російських військ дуже активно просуваються в східному Алеппо, і не сьогодні-завтра є велика ймовірність, що Алеппо повністю опиниться під контролем сил Асада.

Жителі східного Алеппо залишають один з районів, який може перейти під контроль армії Башара Асада, 5 грудня 2016 року
Жителі східного Алеппо залишають один з районів, який може перейти під контроль армії Башара Асада, 5 грудня 2016 року

У оточеній частині Алеппо, яка з кожним днем стає все меншою, вже тривалий час немає жодної діючої лікарні – про це Російську редакцію Радіо Свобода повідомив президент Сирійсько-американського медичного товариства, нейрохірург з Чикаго Захер Сахлул. За словами Сахлула, який відвідував східне Алеппо в липні з медичною гуманітарною місією, всі лікарні тієї частини міста, яка контролюється збройною опозицією, були знищені ударами російської авіації і авіації армії Башара Асада. Зараз, за його словами, в оточеній частині Алеппо залишилося близько 30 медпрацівників, які надають допомогу постраждалим в підвалах колишніх медичних установ за практично повної відсутності медикаментів і медичних матеріалів. Водночас Захар Сахлул категорично засудив обстріл російського мобільного госпіталю в Алеппо: «Ми засуджуємо атаку на російський польовий госпіталь в Алеппо і приносимо наші глибокі співчуття сім’ям загиблих медсестер. Будь-які атаки на медичні установи порушують принцип нейтральності медичних працівників на війні і повинні бути засуджені. Атака на російський госпіталь в Алеппо підкреслює небезпеку нової норми, що з’явилася за час війни в Сирії, коли систематичні атаки на медичні установи, які в основному здійснюються сирійським владним режимом і російською авіацією, сприймаються як щось природне і таке, що відповідає нормам воєнного часу».

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG