Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську домовилися протягом тижня відновити водопостачання на окуповану частину Луганщини


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Мінськ – У середу в Мінську відбувся черговий раунд переговорів Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі. Обговорювали питання розведення сил та засобів ураження у зонах безпеки на лінії зіткнення на Донбасі, звільнення полонених та заручників, постачання води в окуповані райони Луганської області.

​Сподівання на те, щоб до Нового року та Різдва полонені на Донбасі українські бійці повернулися додому, не один раз висловлювали представники України на переговорах у Мінську. Наразі Україна наполягає на звільненні 108 полонених бійців, відоме місце перебування 57 з них.

7 грудня з доповіддю на цю тему виступив представник України у підгрупі з гуманітарних питань Віктор Медведчук. Дискусія була складною, остаточної згоди на обмін немає. Відомо, що бойовики начебто хочуть обміняти 14 українських бранців на понад 600 сепаратистів.

Речниця українського представника на переговорах у Мінську Дарка Оліфер все ж має надію, що обмін відбудеться до Нового року.

«Тема звільнення незаконно утримуваних осіб є ключовою в роботі підгрупи з гуманітарних питань. Тристороння контактна група доручила їй підготувати все необхідне заради звільнення максимальної кількості людей ще до новорічних свят», – сказала вона.

Спеціальний представник ОБСЄ в Тристоронньої контактній групі Мартін Сайдік, відповідаючи на запитання Радіо Свобода про можливість звільнення бранців до Нового року, відповів: «Щиро кажучи, я дуже надіюся, я повинен сподіватися… Робоча підгрупа з гуманітарних питань детально обговорювала питання звільнення осіб, яких утримують у зв’язку з конфліктом. Група продовжила цю роботу зі зростаючим відчуттям відповідальності».

Економічна підгрупа знову не засідала

Економічна підгрупа не засідала уже сьомий раз поспіль, представник «ЛНР» Владислав Дейнего звинуватив у зриві засідання Україну, начебто вона цим демонструє, що не хоче домовлятися про механізми розрахунків оплати за воду, яку споживають у окупованих районах Луганської області. Але справа в тому, що з окупованого Донецька за стіл переговорів у економічну підгрупу знову послали Максима Лещенка, проти якого в Україні порушені кримінальні справи за участь у незаконних збройних формуваннях, тому з ним українська делегація не збирається розмовляти.

Тим не менше про постачання води, за яку не розраховуються споживачі з окупованих районів Донбасу, дискусія була і є конкретне доручення, заявив посол Мартін Сайдік.

«Ми зійшлися на думці, що треба буде знайти правові й технічні рішення терміново, протягом одного тижня. Я сподіваюся, що цього разу будуть не тільки слова, але й справи», – сказав Сайдік.

Як повідомила Дарка Оліфер, йдеться про підписання протоколу, який би дозволив розблокувати роботу «Попаснянського водоканалу» на території Луганської області.

Захарченко та Плотницький побували у Мінську?

Є інформація з кількох джерел, що ватажки бойовиків угруповань «ДНР» та «ЛНР», які в Україні визнані терористичними, Захарченко й Плотницький у середу були в столиці Білорусі.

У мінському аеропорту справді бачили 7 грудня перед початком засідання Олександра Захарченка та Ігоря Плотницького, вони прилетіли рейсом із Москви, тут їх зустріли дипломати з російського посольства в Мінську і на двох машинах відвезли у місто. Повідомлялося, що вони мали взяти участь у мінських переговорах. Але чи це відбулося? Їх не бачили ані представники української делегації, ані посол Сайдік.

Останнє у цьому році засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську відбудеться 21 грудня.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG