Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі провайдери кабельного телебачення не порозумілися з медіа-групами – постраждав глядач


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Із кабельних телевізійних мереж Одеси в новорічну ніч зникла більшість центральних комерційних українських каналів. Декому з користувачів кабельного телебачення навіть не вдалося подивитися привітання з Новим роком президента України. Державні телеканали («UA:Перший», «Рада», «Культура») і 13 місцевих залишились.

​Замість звичних українських телеканалів – «1+1», «Інтер», СТБ, «Новий канал» та інших – одесити побачили в своїх телевізорах російські канали: «Дождь», «Домашний» та інші. «Мене взагалі не цікавить російський контент. Те, що відбувається в моїй країні, хочу бачити на українських каналах», – волонтерка Марина Ізосімова обурена і збирається відмовлятися від послуг кабельного телебачення з тим, щоб переходити на IPTV.

Таких, як Марина Ізосімова, в Одесі чимало. У соціальній мережі «Фейсбук» одесити використовують термін «інформаційна диверсія» і вважають, що треба готувати петиції до Верховної Ради, Національної Ради з питань телебачення і радіомовлення, Українського державного центру радіочастот.

Закон про скорочення складу УПП набув чинності

Про ймовірне відключення телеканалів, що належать медіа-групам StarLightMedia (СТБ, «Новий канал», ICTV, «М1», «М2», QTV), «Медіа Група Україна» (ТРК «Україна», «НЛО ТV», «Індиго TV»), «1+1 медіа» («1+1», «2+2», «ТЕТ», «ПлюсПлюс», «1+1 International», «УНІАН ТБ», «Бігуди») і Inter Media Group ( «Інтер», «Інтер+», «НТН», «К1», «К2», «Мега», «Піксель», «Zoom», «Enter-фільм») йшлося ще на початку грудня.

«Каменем спотикання» у відносинах кабельних операторів і чотирьох медіа-груп стали зміни до закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо уточнення умов поширення програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги (УПП). Закон, підписаний президентом Петром Порошенком 3 листопада 2016 року, набув чинності 1 січня 2017 року.

Закон передбачає, що до складу універсальної програмної послуги (УПП) входять телерадіопрограми ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (нині в процесі створення), парламентського телеканалу «Рада», а також місцеві та регіональні ефірні аналогові й цифрові телеканали, що мовлять у межах не більш як однієї області, не здійснюють ретрансляції програм інших мовників і не володіють іншими ліцензіями на ефірне мовлення в інших областях.

Натомість загальнонаціональні комерційні телеканали, відповідно до закону, вилучені зі складу УПП (переліку обов'язкових для трансляції в кабельних мережах) і переходять до договірних відносин з провайдерами.

Чи доречний торг?

Вартість свого контенту для мереж платного телебачення медіа-групи назвали таку:

«1+1 медіа» і StarLightMedia – по 75 копійок з абонента за пакет усіх каналів групи;

«Медіа Група Україна» – 45 копійок з абонента за пакет усіх каналів групи;

Inter Media Group – 3 гривні з абонента за пакет усіх каналів групи.

Також у медіа-компаній були певні умови щодо ретрансляції їхніх каналів: продаж усіх каналів одним пакетом, а не кожний канал окремо, обов’язкове потрапляння в соціальний пакет тощо. До того ж, за січень 2017 року провайдери мали розрахуватись до 30 грудня 2016 року.

Директор зі стратегічного розвитку компанії StarLightMedia Федір Гречанінов в ефірі «Шустер Live» зазначив: «Не можна сказати, що він (закон – ред.) грає на користь одних за рахунок інших. Закон говорить про те, що комерційними гравцями ринку повинні вибудовуватись комерційні відносини».

​З умовами медіа-компаній – фінансовими, юридичними, технічними – погодились не всі. Директор Союзу операторів телекомунікації Одеси Станіслав Ясіневич вважає, що співпраця має бути паритетною. «Канали з рекламою йдуть до абонента. У відповідь провайдер забезпечує доставку цих каналів. Ніхто нікому не повинен платити грошей», – каже він.

Директор одного з одеських кабельних операторів – ТОВ «Альфа ТВ» Олександр Скородумов зауважив, що виконати умови, на яких пропонується купівля пакетів цих каналів, з технічної точки зору неможливо.

Далі буде…

Чи можна для вирішення конфлікту, який в Одесі зайшов у глухий кут, розраховувати на сприяння національного регулятора у сфері телерадіомовлення?

«Це поза межами наших зобов’язань просто стежити за тим, як виконується законодавство. Але є розуміння, що в ситуації, яка склалася, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення має докласти зусиль для її вирішення. В Одесі ми маємо нашого представника. Розпорядження поки не на папері, але він здійснюватиме моніторинг змісту кабельних мереж і того, які канали зникли і які замість них з’явились», – сказав у коментарі Радіо Свобода член Нацради Валентин Коваль.

  • Зображення 16x9

    Ірина Назарчук

    Із 2017 року пишу та знімаю для Української редакції Радіо Свобода. З матеріалом «Попри стереотипи: жінки на військовому флоті» стала переможницею конкурсу ООН для журналістів «Публікації для змін. Україна на шляху сталого розвитку». Закінчила Одеський національний університет. Працювала на радіостанціях, телеканалах, в інформаційних агентствах Одеси. Пройшла кілька навчальних курсів «Інтерньюз-Україна».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG