Доступність посилання

ТОП новини

Чехія: відставка уряду через «чеського Берлусконі» незадовго до виборів


Будівля чеського уряду, Прага
Будівля чеського уряду, Прага

Прага – Відставка уряду Чеської Республіки, про яку у вівторок оголосив прем’єр-міністр Богуслав Соботка, залишає наразі багато запитань. Відставку ще не прийняв президент Чехії Мілош Земан. Чеські оглядачі говорять про ризиковану політичну ставку Соботки перед парламентськими виборами, які мають відбутися наприкінці жовтня, адже його головний суперник і людина, через яку відбулась відставка – віце-прем’єр та міністр фінансів Андрей Бабіш очолює партію, яка нині лідирує в опитуваннях громадської думки.

Заява прем’єра Богуслава Соботки стало шокуючою новиною для чехів – він оголосив про відставку уряду через суперечки з віце-прем’єром, міністром фінансів Андреєм Бабішем. Відставку уряду має ще прийняти президент Чехії Мілош Земан.

«Як прем’єр-міністр я не можу продовжувати нести відповідальність за ситуацію, в якій віце-прем’єр та міністрів фінансів є тим, чиє минуле є таким нечистим і уникнення сплати податків яким є такими чисельними. Відтак, я ухвалив єдино можливе раціональне рішення і кабінет міністрів йде у відставку», – сказав Соботка.

Богуслав Соботка
Богуслав Соботка

Соботка в своїй заяві зробив ще кілька нападів на Андрея Бабіша.

«За звичних обставин найлегшим вирішенням було б відправити у відставку міністра фінансів. Однак я вважаю, що на цьому етапі це не поліпшить ситуацію та атмосферу в нашій країні. Міністр фінансів гратиме роль жертви і навіть спробує використати цю ситуацію з тим, аби заробити додаткові бали перед парламентськими виборами», – сказав Соботка.

Бабіш відреагував у Фейсбуці: «Я здивований… Це відчайдушний крок відчайдушної людини».

А в інтерв’ю Чеському радіо сказав: «Я відкидаю цей нонсенс. (Соботка) руйнує все. Уряд був успішним, ми мали результати».

Що далі?

Щодо політичних сценаріїв розвитку подій в Чехії, яка є членом ЄС та НАТО, то тут є кілька варіантів.

* Формування нового уряду тими самими учасниками правлячої коаліції;

* Тимчасовий уряд до жовтневих парламентських виборів;

* Дострокові вибори;

* Нинішній уряд залишатиметься при владі до виборів, незважаючи на відставку.

Уряд Соботки (а прем’єр очолює старшого партнера в коаліції – Партію соціал-демократів) довів свою ефективність, адже в останні три роки в Чехії – економічне зростання , а минулого року був навіть незначний профіцит бюджету – себто, прибутки перевищили видатки.

Як виглядало, уряд Соботки мав шанс стати першим урядом з 2002 року, який міг пропрацювати повний чотирирічний термін.

«Чеський Берлусконі»

Андрей Бабіш очолює центристську партію ANO, яка є молодшим партнером в правлячій коаліції. Він є міністром фінансів в країні, яка має свою крону і наразі не збирається запроваджувати євро.

Бабіш має репутацію «олігарха», а окрім того, він є медіамагнатом, тому його подекуди називають «чеським Берлусконі» – за аналогією з колишнім італійським прем’єром Сільвіо Берлусконі, який був політиком, підприємцем та володів значними медіаресурсами, перебуваючи при владі.

Бабіш володіє конгломератом «Агроферт», який виробляє добрива та іншу продукцію хімічної промисловості та володіє медіаактивами, але щодо його минулих оборудок є багато питань – зокрема в Соботки.

Андрей Бабіш
Андрей Бабіш

Зокрема є питання щодо того, як Бабіш купував без сплати податків бонди (облігації) у своїх фірм кілька років тому, а також щодо надання субсидій

ЄС компанії, яку потім придбав Бабіш і побудував конференц-центр та центр розваг поблизу Праги.

Бабіш є другим за популярністю політиком Чехії і йому притаманні популістські риси. Найпопулярнішим політиком країни є президент Мілош Земан, який має добрі стосунки з Бабішем і не дуже добрі з Соботкою.

«Гадаю, це неправильно, і це байдуже, належить олігарх до якоїсь партії чи ні. Якщо олігархи диктують чи беруть участь в ухваленні рішень в політичних партіях, то для мене це означає те саме, що відбувається на схід від наших кордонів, – каже в інтерв’ю чеський політолог Петра Шустрова. – Тобто великі гроші стають вирішальним засобом, а це неправильно. Це неправильно, коли олігарх стоїть в тіні, адже по суті він цю партію фінансує. І партії, які вони підтримують, без їх згоди нічого не зроблять».

«Соломинка» Соботки

Партія Бабіша нині є лідером соціологічних опитувань перед жовтневими парламентськими виборами. І тому прем’єр Соботка, можливо, хотів зіграти навипередки – але варіанти наразі для нього невтішні. Бо залишаючи Бабіша в уряді, Соботка виглядав би слабким, а так ніби зробив Бабіша «цапом відбувайлом».

«По суті справа матиме протилежний ефект, аніж розраховував (Соботка). Адже тепер Андрей Бабіш говоритиме, що всі змовились проти нього, а це може принести йому певний зиск на виборах. Гадаю, що в очах багатьох людей вся ця справа для Бабіша буде вигідна», – каже Радіо Свобода чеський політолог Петра Шустрова.

«Це як людина, яка тоне, то вона хапається за соломинку. Я думаю, що виборці не зрозуміють цього кроку і він не допоможе соціал-демократам (Соботки)», – каже чеський політичний експерт Владімір Бартовіч, з центру EUROPEUM про політичний вчинок прем’єра.

«Соботка зробив величезну політичну помилку, бо він дав Земану – своєму конкуренту – цілковитий контроль (над ситуацією)», – каже чеський політичний аналітик Томаш Лебеда.

Соціал-демократична партія Соботки дуже відстає від партії Бабіша перед виборами, згідно з опитуваннями. На третьому місці йдуть християнські демократи, які є третім учасником нинішньої правлячої коаліції.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG